Zen a hotovo!

Popisovat do hloubky metodu Getting Things Done asi nemá po tolika článcích a přednáškách smysl a pokud tento web čtete pravidelně, stejně tuto metodu dopodrobna znáte. Co je na metodě GTD zajímavé je jednak samotná propracovanost, stejně jako velmi rozdílná implementace mezi lidmi, kteří se ji rozhodli používat. 

V rámci GTDskoleni.cz pravidelně pozoruji řadu účastníků, kteří GTD pochopí a líbí se jim, ale stejně si tuto metodu zjednoduší, vezmou si z ní pro sebe to podstatné a tyto vybrané návyky do svého života aplikují. Školení GTD se tak pro mě stává nejenom tím, že se snažím GTD vysvětlit od A do Z, ale i pomocí s výběrem toho důležitého, co použít. Upřímně neznám mnoho lidí, kteří GTD byli schopni aplikovat do svého života na 100% a já sám si hledám spíše jednodušší cestu a z GTD využívám jen část z celé nabídky. A ano, máte samozřejmě pravdu, že GTD dává největší smysl, když je jako metoda aplikována na 100%, protože v ten okamžik ji opravdu využíváte naplno. Na druhou stranu, mým primárním cílem v rámci školení je pomoci lidem se správou času a je pro mě důležitější raději vybrat 3-4 návyky a s těmi pomoci, než tlačit lidi do 100% aplikování GTD.

Pokud patříte mezi podobně oscilující fanoušky osobní produktivity a rádi byste získali další pohled na věc, určitě zkuste přečíst Zen a hotovo! respektive Zen to done od Lea Babauty. Originál jsem měl možnost před pár lety číst (vyšel jako ebook) a nyní jsem si znovu hlavní myšlenky přečetl v češtině a opět mě oslovila jednoduchost a přímočarost, kterou Leo ve své knize doporučuje.

Nejedná se o knihu, která vám změní pohled na výše uvedená témata, zvlášť pokud knihy Allena a Coveyho znáte, ale je to spíše hezká ukázka toho, jak obě metody (GTD a 7 habits) jednoduše zkombinovat. Navíc pravděpodobně zjistíte, že řadu návyku používáte, nebo že jste si své GTD ohnuli stejným způsobem, což vás může uklidnit a přesvědčit, že na tom jste podobně :)

Jestliže vám GTD nevyhovuje, ztrácíte motivaci, nebo prostě chcete jen získat jiný pohled na téma osobní produktivity, určitě Zen a hotovo zkuste. Příjemně se čte, nemusíte se obávat nudných pasáží ani nepochopitelných vět. 

V jednoduchosti je síla!
7 responses
Hezky jsi to o shrnul, já jsem přesně ten případ, takže nezbývá, než potvrdit to vlastní zkušeností.

Blog Leo Babauty a jeho ZTD technicky čtu už dlouho a rád :) Kniha Zen a hotovo mi už týden leží na stole, zatím jsem ale nepobral návyk pravidelného čtení večer, ale příjde na to - budu si ten návyk měsíc osvojovat a pak budu ho budu používat úplně automaticky... Začnu večer pravidelně číst a pak budu teprve chytrý, uvidíte! :) Ano, četl jsem první stránky v metru, když jsem si ji vezl z obchodu :)

Zen to Done jsem zatím četl v angličtině a rovněž musím říct, že mě Leo Babauta svým zjednodušováním inspiroval... Ona se v duchu jednoduchosti nese i samotná kniha, která má myslím něco kolem osmdesáti stránek a opravdu popisuje věci přímo, stručně, výstižně :)
Díky za zajímavý úvod k této knize.

Pokud máte za s sebou čtení knihy Mít vše hotovo od Davida Allena, je docela fajn se podívat i na věc očima člověka, který zastává filosofii, že méně je více.

Osobně mám knihu též přečtenou jak v originále tak CZ od Melvilu a mohu říci, že kniha mě zaujala jednoduchostí a čtivostí, jakou je napsána.

Více informací:

Leo Babauta a jeho blog Zen Habits je velice zajímavý web, kde autor knihy publikuje články na zajímavá témata osobního rozvoje (pouze anglicky).

Odkaz: http://zenhabits.net/

Taky jsem si GTD dost zjednodusil. Prestal jsem hledat dalsi systemy a uz hledam jen smer a vic discipliny
Da sa to (legalne) zohnat aj ako ebook v epub formate ? Aj original je tusim iba PDF. :-(
Právě chci začít s GTD a tak mám dotaz, jestli mi doporučujete přečíst přímo knihu GTD a nebo by stačila Zen a hotovo. Dík za odpověď :)
@Karel zkus zacit se Zen a hotovo, prijde mi na zacatek urcite stravitelnejsi...