...what's up?

Zase jsem se posledních pár dnů flákal (myslím tím blog samozřejmě), tak alespoň shrnu, co se událo :). Především jsme dostříhali třetí díl video podcastu digit, který se týká především NextFestu, ze kterého jsme se před týdnem vrátili. Podcast jsem trochu upravil, zmenšil velikost, přidal jej v podobě flash videa rovnou na digit.cz a připravil i audio verzi. Jestli to takhle půjde dál, desátý díl by mohl být doslova vymazlený :). A strávím u něj tolik času, že bude potřeba najít nějaký způsob financování ;-). To se týká i doplňků - nejsem úplně spokojen se zvukem a investice do mikrofonu je zřejmě pro podcast základ. Už mám vyhlídnutý klopový mikrofon audio technica - na ebay 22 USD, u nás téměř dva tisíce. Schválně, kde nakoupím?

Podcast, netcast, vidcast... a další cast...

No a s mikrofonem tak trochu souvisí i event. nákup externí zvukové karty (další cca 4-5 tisíc) a ta kvalita videa taky není žádný terno. Takže ještě kamera. No a taky se trochu víc soustředit na obsah a provedení celého video podcastu a ze zábavy na pár minut se stává slušný koníček. Zatím nás to baví, tak ještě pár dílů uděláme. V každém případě mě podcast jako takový hodně nadchl a rodí se mi v hlavě nápad na celkem zajímavý projekt. Nechám to v hlavě uležet a když se mi ten nápad bude líbit i za týden a nenajdu zásadní problém (což je většinou důvod, proč nápady opouštím), zkusím se do toho pustit a budu vás informovat.

New York, NHL a Web 2.0 u nás

Jinak fotky z New Yorku jsem dal na Flickr, bohužel toho ale člověk za cca 4 dny moc v takovém městě nestihne. Chvíli jsem běhal po Broadwayi a utrácel, navštívil Apple Store na páté, mrknul do Central Parku a zašel na hokej, což byla mimochodem skvělá zábava. Je neuvěřitelný, jak se ty lidi u toho dokážou bavit a jaká je to v podstatě show. Měl jsem pocit, že pobavit lidi na ochozech bylo skoro stejně důležité, jako vyhrát zápas. Příjemně strávená dvouhodinovka vylepšená pořádným burgerem.

Po několikáté návštěvě USA jsem si už zvykl na to, že američané prostě rádi konverzují a i když jste cizí člověk, dají se s vámi do řeči. Když se mi to stalo kdysi v San Francisku poprvé, považoval jsem spolucestujícího v autobuse za otrapu a nechápal jsem, co po mě chcete. Nyní je to celkem příjemné vyplnění času a člověk občas lituje, že my češi jsme v tomto směru tak uzavření. To je také podle mě jeden z důvodů, proč Web 2.0 projekty a komunitní servery fungují v USA mnohem lépe, než u nás. Jeden z faktorů je samozřejmě velikost trhu, ale určitě neméně důležitá je i nátura obyvatel. Američani se prostě rádi druží, vytvářejí komunity (například nepochopitelné školní spolky alfa beta gama delta či tak nějak) a jsou zvyklí tímto způsobem fungovat. My jsme naopak hodně samotářští a spíš bych řekl, že nevyhledáváme novou společnost. Vyjímky se najdou, ale česká nátura je v tomhle směru úplně někde jinde. O tom napovídá i hnůj v podobě diskuzí na českých serverech. Tak nějak z principu už diskuze nečtu, co vy?

VoIP a nákupy

Před pár týdny jsem se svěřil, že jsem investoval do VoIP telefonu od Voipexu a zatím musím přiznat, že nelituji, dovolám se, skoro nic to nestojí a neplatím měsíční fee. Takže spokojenost. Stejně tak avizovaný nákup hry pro Nintendo DS z Honk-kongu dopadl skvěle - za deset dnů po objednání byla hra u mě na poště a přitom stála 50% co u nás. Další pochvalu si zaslouží i alza.cz - potřeboval jsem rozšířit kapacitu disku v PowerBooku na 120GB a tak jsem po čtvrté odpoledne objednal pevný disk přes net a rovnou zaplatil z eBanky. Za 15 minut mi volali zda mi ten samý den mohou zboží doručit. Neprotestoval jsem. Už aby v alzasoftu začali prodávat jídlo, časopisy a knihy :).

Hudba.. i legálně!

A ještě jeden tip, pokud chcete mít v iPodu legální obsah, zkuste web emusic.com. Nabízí primárně independent muziku, ale naleznete občas i skladby z hitparád (a známější autory v podobě remixů). Zdarma si můžete udělat testovací účet na 14 dnů a stáhnout 25 skladeb. Pro zjednodušení můžete vyzkoušet připravený playlist časopisu Wired. Většina skladeb lze stáhnout i do Čech. Pokud hledáte něco na hraně, nepřekonatelně vede allofmp3.com a jestliže legálnost vašeho počínání je to, co vás zajímá nejméně, asi jste již bittorrenty objevily. Stáhnout poslední album oblíbené kapely je otázkou na dvacet minut. Hezký poslech.

Drobečky...

A pokud hledáte obsah přímo pro iPod, zkuste server podtrolopolis, kde najdete primárně filmy a seriály ve formátu pro tento přehrávač. Když už jsem se rozepsat, byl jsem upozorněn na zajímavou službu serveru MOO (díky, ntr23!). Stačí mít na Flickru fotografie a MOO vám vyrobí balíček vizitek, které budou mít na jedné straně fotky, které si vyberete. Moc pěkné, už čekám na zvonek pošťáka. A na AVC se objevil další seminář, který jsme v zimě natočili v Apple Center - tentokrát iWork. Jdu to stáhnout a zkontrolovat, kolikrát jsem se tam přeřekl :-/.