Robin Raszka: Správné načasování pro prodej aplikace

Pokud přemýšlíte o tom jak se dostat s vaší aplikací k potenciálním zakazníkům App Store, kterých je už přes 58 miliónů (34 miliónů iPhone a 24 miliónů iPod touch) tak potřebujete vědět několik klíčových věcí.

Jak správně načasovat prodej vaší aplikace. Co mít již připraveno před odesláním ke schválení. Co dělat v následujících dnech po doručení emailu, že vaše aplikace je schválená.

Shrňme úkoly, které jste si již připravili dle tipů v minulém článku:

  • máte připravený propagační web na jednoduché doméně .com optimálně včetně formuláře pro přihlášení k odběru novinek
  • připravili jste video, které ukazuje co vaše aplikace umí (max. 1 min, 30 sec je ideální čas)
  • řekli jste o vaší aplikaci všem kamarádům a jejich kamarádům, podělili jste se o tuto super novinku na sociálních sítích
  • máte založený Twitter účet pro vaší aplikaci nebo brand
  • založený účet na iPhone Dev Center
  • máte připravené pěkné screenshoty a všechny další potřebné podklady pro submit
  • v neposlední řadě máte hotovou a funkční aplikaci ve verzi 1.0

Tip #1: Pokud web vaší aplikace vypadá k světu, přihlašte jej do různých css galerií webů jako např. CSS ManíaCSS ImportBestWebGallery atp. Docela se nám to v tapmates osvědčilo — na našem nedávno spuštěném webu jsme tím získali cca 3,5 až 4 tisíce návštěvníků denně (první týden) a poté konstantně tisíc denně, do dnes. Návštevnost je potřeba využít, proto klademe důraz na newsletter, který je dominantní částí našeho webu a získáváme tím denně nové “klienty”, které zajímá s čím přijdeme přístě.

Tip #2: Pokud je vaše aplikace hra, je dokázáno, že když je první screenshot přímo ukázkou ze hry tak vám to může zvednout sales.

Načasování

Apple schvaluje aplikace v průměru za 7 dní. Tudíž řekněme, že dnes je1.března, aplikaci budete mít schválenou + – kolem 8. března, abyste spustili vše potřebné, domluvili si recenze na portálech, nahonili pár followerů a udělali menší buzz před spuštěním, tak si nastavíte datum publikování na né dřív než. 1.dubna, což je apríl (toho také můžete skvěle využít a vytvořit nějaký podpůrný virálek).

Tímto tahem si zajistíte klidné spuštění kdy máte již vše nachystáno a pár lidí už o vaší aplikaci ví. V opačném případě by se aplikace automaticky vložila do App Store v okamžiku schválení a vy by jste pravděpodobně neměli nic nachystáno, což není optimální start.

Co očekávat v průběhu schvalování

Můžete sledovat vývoj vašeho požadavku přes Dev Center, kde v seznamu vašich aplikací uvidíte u každé zároveň popisek, který indikuje v jakém stavu právě jste (Waiting for Upload, In Review apod.). Můžete si také nastavit notifikace emailem o změně.

Odesláno

Nyní nastává chvíle, kdy by jste měli spustit web (teasing), vložit video na YouTube či Vimeo, začít uživatele lákat — pomalu odhalovat vaší aplikaci (např. každý den ukázat novou část UI) a připravovat si novináře na recenze.

Recenze

Tyto PR články jsou pro vaší aplikaci nejlepší možnost jak může být vystřelena do výšin. Recenze na hojně navštěvovaných webech jsou k (ne)zaplacení (např. takovýTechCrunch efekt dokáže posunout aplikaci o 500 míst nahoru či shodit web server — proto je dobré být na podobné situace technologicky připraven).

Pokud máte dobrou aplikaci, bude se o vás psát (propagace per huba je mocná) a nemusíte pro to nic extra dělat, stačí odpovídat na dotazy uživatelů a občas přihodit nějaký sneak peek.

Tip: Na vašem webu by měl být ke stažení press kit, který obsahuje např. logo, ikonku, wallpaper, nějaký art work — prostě cokoliv líbivého co můžou novináři použít v článku.

Na druhou stranu si recenze můžete pokusit zajistit následovně:

  • přes kontakty kamarádů na novináře (ano, takto se dělá hodně recenzí)
  • vložením tipu na stránkách magazínů (skoro každý web ma sekci “Submit a News Tip” a když budete mít kliku a váš email si přečtou, tak možná bude recenze)
  • zadarmo na prMac
  • můžete si najmout PR společnost, která se vám o to postará
  • kontaktovat novináře přímo např. přes Twitter (tak tohle je metoda hop nebo trop :-))
  • zaplatit si recenzi na placených sekcích blogů

Tip: Email, který budete posílat do redakcí by měl mít v předmětu “Název aplikace + Free Promo Codes for Readers” promo kódy (3-5) přiložte do obsahu zprávy. Tím si zajistíte větší čitelnost recenze když vyjde. Zpráva by měla být krátká a jednoduchá; přiložte odkaz na YouTube video a web.

Zaměřte se hlavně na weby/blogy/magazíny, které mají samozřejmě něco společného s vaší cílovou skupinou a důležité je to nevzdát. I malá recenze je dobrá.

Pozitivní recenze vám mohou pomoci a zvýšit prodej, ale většinou se jedná o chvilkovou záležitost. Dejte možnost novinářům napsat o nečem jako první — když jím povíte, že máte něco cool a můžou o tom napsat první, tak to velmi rádi udělají a obě dvě strany mohou být spokojené.

Příště se můžete těšit na další rady a zkušenosti ze světa iPhone marketingu. Zaměřím se na cenu aplikace a jak vydělávat na free aplikacích.

Článek převzat z Robinova blogu...