Robin Raszka: Aplikace v App Store se neprodávají samy od sebe

Nedivil bych se, kdyby většinu z vás alespoň jednou napadlo, že chtějí vyvinout vlastní aplikaci pro iPhone a vydělat na ní stovky tisíc dolarů či miliony, jako se to povedlo pionýrům tohoto byznysu v začátcích App Store. Sám jsem přemýšlel podobně, ale nikdy jsem myšlenku na vlastní aplikaci nedotáhl. 

Osobně pro mě byl velmi příjemný rozhovor s Robinem a Petrem z Tapmates při natáčení 41. Digitu - hlavně z toho důvodu, že to, co zde zaznělo, mohlo hodně lidem otevřít oči a dostat je do reality. Když se mi ozval Robin, že má připravený text o App Store a marketingu, věděl jsem, že jej chci publikovat. A i když je toto osobní blog, moc rád zde uvedu články, které se týkají mých zájmů a mají zajímavý obsah. Toto je první z nich... Petr Mára

Pokud se vám článek líbí, můžete jej libovolně publikovat na svém blogu, jen zachovejte všechny linky, kompletní text a odkaz na zdroj. 

Robin Raszka: Aplikace v App Store se neprodávají samy od sebe

V rámci vývoje aplikace Cookmate jsem získal mnoho poznatků a informací, které by mě před startem nenapadly. Rád se o své zkušenosti podělím, a proto bych rád odstartoval sérii článků na téma iPhone marketing a App Store.

Nejen protože na českém trhu není mnoho kvalitních zdrojů s praktickými a zajímavými informacemi z této oblasti. Každý den se na celém světě vyvíjí nové aplikace, mnoho začátečníků vývojářů má silně motivující představu o velkých příjmech z App Store aplikace. Až v průběhu zjišťují různá úskalí a často se zdá, že cíl je velmi daleko. Od nápadu na konkrétní aplikaci přes její vývoj a péči o její růst je spousta kroků, které je potřeba poznat a respektovat.

Pokud si myslíte, že nějakou aplikaci vložíte do App Store a za týden si kupujete novou 911, tak jste zatím jen snílek. App Store je naprosto fenomenální projekt a lidem, které tento článek bude zajímat, jej nemá smysl představovat.

Fakta k dnešnímu dni:
  • 140.000+ aplikací, v den spuštění 500 (11. 7. 2008)
  • již přes 3 miliardy stažení • uživatel utratí průměrně $5 měsíčně 
  • přes 125 miliónů uživatelů, kteří můžou platit
  • cca. 700 nových aplikací denně

Pokud budete mít štěstí a kvalitní aplikaci, tak si uživatelé vaší aplikaci koupí a můžete začít přemýšlet o barvě vaší nové 911. Nicméně už ikonkou a prvním dojmem, který trvá cca. 2-3 sekundy si je buď získáte nebo odradíte.

Po zveřejnění a na začátcích prodeje jste v situaci, kdy o vaší appce nikdo neví a nejste ani na viditelných pozicích. Přeskočím vývoj a popíšu variantu prodeje appky mimo App Store.

Před submitem do App Store

Komunita
Je potřeba si budovat komunitu, která vám bude věřit a bude věřit tomu, že právě vaše aplikace stojí za pozornost. Vložením appky do prodeje bez jakéhokoliv buzzu předtím jí automaticky snižujete možnost úspěchu na minimum. Půjdete si koupit nové kalhoty k renomované značce, kde víte, že barva, střih a materiál jsou zaručenou kvalitou?

Pokud se dostanete do fáze, kdy si vaše aplikace uživatelé kupují jen kvůli tomu, že je od vás, tak máte vyhráno — viz. Pastebot od Tapbots (aplikace se prodává především kvůli tomu, jaký brand za ní stojí).

Nástroje které se nám osvědčily při budovnání komunity v iPhone businessu jsou tyto:

Facebook se v iPhone businesse moc nenosí, TOP vývojáři tam buď ani nejsou nebo mají zanedbatelné množství fans, které by mohli oslovit (Tapbots 150 fans). Každopádně doporučuji fanpage založit a zabrat si username, abyste v budoucnu s tímto neměli problémy.

PR a vaše image
Vaším hlavním PR by měla být aplikace samotná. Už při jejím vývoji by jste tedy měli dbát na to, aby design dělal někdo, kdo design dělá — může to být velký hřebík do rakve, když sám programátor kreslí ikonky nebo UI samotné. Svěrte design lidem, kteří se designem zabývají pokud se na to necitíte.

Loren Brichter z atebits (vývojář Tweetie) je dobrá ukázka toho, že i programátor může kreslit, avšak web už mu dělá Tim Van Damme. Tweetie je v podstatě ale hodně easy po stránce UI.

Pro fungování PR je důležité vychytat několik důležitých věcí:

  • zajímavý nápad a precizní zpracování dot-com doména — např. www.coolmate.eu už nevypadá moc dobře, dobrá doména na .com je prostě úplný základ
  • Tip: pokud nemůžete najít volnou doménu pro vaší appku, tak se často používat koncovka “app” za název (např. www.cookmateapp.com).
  • jednoduchý název — nepoužívejte zdvojení písmen, může to způsobovat špatnou komunikaci, vždy je lepší mít jednoduše vyslovitelný label
  • pěkný web — spousta uživatelů bude chodit do App Store právě přes váš web a pokud na první pohled zjistí, že je to lameřina, tak je to v pytli a ani se do App Store nepodívají (pokud neumíte dělat weby a nemáte nikoho kdo by vám trošku cool web udělal, tak můžete použít tuto šablonu od Jonnotie)
  • presskit — na web umístěte presskit volně ke stažení pro novináře (logo, screenshoty, hlavní ikona, wallpapers apod.)
  • screencast — ukázkové video, kde uživateli ukážete jak aplikace reálně funguje je moc dobrý materiál a rozhodně podpoří zájem o aplikaci v mediích

Když máte vše připraveno

Gratuluji! Udělali jste opravdu kus práce a máte šanci vydělat pár babek a možná se vám i vrátí něco víc než náklady investované do vaší appky...... ale pozor! Vhodný čas na zveřejnění aplikace je dalším klíčem k úspěšnému startu. O tomto tématu a dalších však až v dalším článku. Určitě je na co se těšit!

Autor

Robin Raszka — Vé svém garážovém startupu tapmates funguje převážně jako designer uživatelských rozhraní (UI) včetně jeho funkčnosti v praxi. Mimojiné se velmi zajímá o marketing na iPhone trhu a App Store. Je spoluautorem několika komerčních i vlastních iPhone aplikací jako např. Cookmate.