pojďte založit hudební komunitu - na iLike.com

Před pár dny mě Ivo poslal pozvánku, abych se stal členem "iLike komunity" respektive uživatelem této služby. iLike.com je webová služba, která umožňuje přímo v iTunes sledovat, jakou hudbu zrovna poslouchají vaši přátelé a rovnou vám na základě vámi přehrávané hudby doporučuje hudbu s podobným stylem (včetně odkazu na free muziku). Navíc můžete dle svého vkusu najít "kompatibilní" kamarády a dle jejich stylu nalézat nové muzikanty a kapely. Klasický příklad komunitního webu s prvky Web 2.0.. a to já rád :)
Z mého pohledu se jedná o hodně podobnou službu jako Flickr.com, která v principu umožňuje totéž - vytvářet komunitu na základě určitého klíče. U Flickru hledáte lidi, jejichž styl focení je vám blízký (nebo to co fotí), u iLike hledáte lidi se stejným hudebním vkusem. Nebo šmírujete, co poslouchají kamarádi :).
Hlavní sílou i iLike je především "síla komunity" - skladby vám nejsou doporučovány podle nějakého klíče, či škatulky, co které jsou hudební oficiálně zařazeni (Snoop Dog - hip hop, System of Down - metal), ale právě podle toho, co poslouchají lidé s podobným vkusem. V podstatě imho neexistuje algoritmus, který by toto dokázal počítačově nasimulovat a mít možnost sledovat takové množství lidí umožňuje tvůrcům propojovat hudební styly, které spolu nesouvisejí.
Mimochodem podobný systém používá i Amazon - ten vám doporučuje knihy (či jiné zboží) podle toho, co si koupili lidé s podobným obsahem nákupního košíku. A mít informace o takovýchto vazbách není k zahození. Dalším případem může Del.icio.us, jež slouží jako bookmarkovací nástroj celé komunity - a podle svých bookmarků můžete opět nalézt další lidi s podobnými zájmy a rovnou se mrknout, co oni mají ve svých Oblíbených.
To je samozřejmě zcela odlišný způsob od toho, jak funguje například vyhledávání v Googlu a do budoucna bychom se mohli dočkat určité kombinace obojího (Google zkouší personalized search, ale to z toho co jsem pochopil používá spíše historii hledání a navštívené stránky). Osobně se divím, že Google ještě nenabídl vlastní online bookmarkovací nástroj. Možná bude jednodušší koupit již hotovou službu, uvidíme. Určitě by propojení vlastních bookmarků s oblíbenými ostatních lidí ve spojení s historií vyhledávání a navštívených stránek mohlo posloužit jako velice silný vyhledávací nástroj. A to Google zatím má a určitě jej chce mít i do budoucna.
Ale to jsem trochu odbočil, zpátky k iLike. iLIke je po instalaci součástí iTunes (jinou aplikaci nelze použít) a funguje jak na Macu, tak na PC. Stáhněte, nainstalujte, udělejte účet a dejte vědět (podle jména mě najdete) - uděláme takovou malou hudební komunitu a aspoň budu vědět, co mají návštěvníci těchto stránek rádi za styl. To mi připomíná, že se zítra snad už konečně dočkám nového alba dua Indy & Wich, které bych rád proložil dalším hip-hopem říznutým cikánskou hudbou - gipsy.cz.

A když už jsme mluvili o komunitě, doporučuji skvělý článek Petra Koubského v posledním čísle magazínu Click (články tohoto autora obecně stojí za přečtení, ale to asi není potřeba zdůrazňovat). A pokud by vám to nestačilo, mrkněte taky na můj článek na Lupě o crowdsourcingu. Tohle téma mě začalo hodně bavit, takže už mám objednáno pár knížek z Amazonu. Uvidíme, zda "síla komunity" poroste i u nás, nebo zda naši mini-zemičku zcela mine.
Linkuj.cz!