Paleo rovná se placebo? Aneb kde se Fórum zdravé výživy může mýlit

Pokud trochu sledujete dění kolem stravování, asi jste si všimli toho, že paleo a ketogenní dieta se párkrát mihla médii (článek v Respektu a pořad v ČT24) a Fórum zdravé výživy na dietu zareagovalo malinko útočnějším tónem, než bych očekával, tak mi nezbývá, než přidat vlastní reakci.

Jen rychlý update z hlediska mého stavu:

  • Kompletně bez jakýchkoliv léků na ulcerózní kolitidu - vysadil jsem je před pár týdny (Pentasa, Salofalk), upřímně, toto není rozumný tah, ale v rámci experimentu jsem se rozhodl vyzkoušet, zda dokážu fungovat bez nich. Toto prosím nedělejte/nezkoušejte, není to nic, co bych doporučoval, korektní cesta je dostat se do remise a brát i výše uvedené léky, které oproti původní léčbě mají minimum vedlejších účinků a mohou remisi prodloužit.
  • Za pár týdnů tomu bude rok, kdy jsem kompletně v remisi a bez biologické léčby, imunosupresiv a kortikoidů.

  • Jsem schopen pracovně zvládat mnohem větší zátěž, než dříve - hodně v posledních měsících cestuji (to u mě dříve zpravidla vyvolalo relaps) a to jak po Evropě od Velké Británie po Itálii, tak jsem zvládl i dvě návštěvy Egypta, týdenní pobyt v Indii (!) a Dubaji. Až na občasné "podvádění" a zkoušení, jak mé tělo reaguje na původní stravu se držím plánu - tzn. Paleo v kombinaci s minimem sacharidů. 
  • Pracovně nejnáročnější období mého života, cestovaní, i vyšší úroveň stresu, na druhou stranu určitě nejuspokojivější práce, kterou jsem kdy dělal. 
  • Váha stále kolem 80 Kg - 82 Kg, cca 10-12 procent podkožního tuku, přestože jediný sport, kterému se nyní věnuji, je chůze a hraní si se synem.

  • Jediné, co aktuálně "beru" jsou probiotika. Jednou jsem musel nasadit antibiotika na střevní problémy po cestě ze zahraničí. Ani tato situace nevyvolala relaps a návrat nemoci. 

A abych vás dostal do obrazu posledních dnů, zde jsou odkazy:

Článek na Fórum zdravé výživy (včetně screenshotů z Respektu) reagující na text z Respektu

První článek na Forsapi od p. Kohouta - v podstatě totožný s tím výše uvedeným

A má reakce a reakce p. Kohouta

Pořad v České televizi - pořad Tep

A níže najdete mou druhou reakci v podobném duchu, jako ji uvedlo Fórum zdravé výživy:

Vážený pane Kohoute,

děkuji za vaši reakci, pokusím se jen doplnit můj pohled, který asi z mé původní reakce nebyl zřejmý (je vysvětlen více v článcích, na které odkazuji).

V době relapsu, kterým jsem procházel, jsem nasadil Paleo stravu kombinovanou s ketogenní dietou, tzn. vyřadil jsem řadu potravin (viz můj předchozí text) a sacharidy snížil na cca 50 gramů. V těch 50 g jsem denně mel trochu ovoce (zpravidla zralý banán, navíc tepelně upravený) a nebo vařenou zeleninu (mrkev a podobně). Zbytek opravdu tvořil především tuk a bílkoviny (bílkoviny v rozumné míře - souhlasím s tím, že vysoký příjem bílkovin je nebezpečný). Až po zlepšení jsem začal přidávat zeleninu (tzn. v posledních měsících), kdy jsem byl bez kortikosteroidů, biologické léčby či imunosupresiv. Ale cca 18 měsíců má strava byla jenom ketogenní s minimem sacharidů. "Přežil jsem to" a nyní jsem bez jakýchkoliv léků a stále v remisi.

V mé předchozí reakci jsem se snažil vysvětlit, co Paleo je, ale jak vidíte výše (nebo v odkazovaných článcích), můj postup byl kombinován s podle vás "extrémním přístupem" z hlediska ketogenní diety. Tím zřejmě došlo i k protimluvu, který uvádíte ve své reakci. Pevně věřím, že toto můj postup vysvětluje lépe a že v mé reakci již nenacházíte body, které si protiřečí, pokud ano, rád se pokusím dovysvětlit.

Co se placeba týče, pojďme si přesněji rozebrat, co se stalo a jak by muselo placebo zafungovat:

Cesta A
Stravuji se podle vašeho doporučení, má strava má dostatek sacharidů, jím netučná masa (což je opravdu způsob, kterým jsem se stravoval). Přesto, že se stravuji takto dobře a podle obecných doporučení ulcerózní kolitida se u mě objevila a během několika let jsem byl nucen podstoupit řadu léčeb, které jsem uvedl výše. Když jsem poprvé dostal Humiru (biologickou léčbu, pozn. pro čtenáře), věřil jsem, že konečně mé trápení skončilo. Četl jsem úžasné věci o tom, jak biologická léčba pomáhá a opravdu jsem věřil, že toto je konec mého boje s kolitidou a že konečně začnu normálně žít. Z hlediska víry jsem byl opravdu nastaven na to, že biologická léčba je to správné řešení. Co se reakce na stravování týče, stále jsem měl trávicí problémy, navíc má váha se pohybovala mezi cca 95kg až 72kg podle stavu, v jakém jsem se nacházel. Když jím stravu postavenou na sacharidech, začnu nabírat a buďto se musím krotit v jídle, hodně sportovat, nebo akceptovat danou situaci a přibírat.

Cesta B
Kompletní zánět tlustého střeva a vyzkoušení diety, která mi přišla extrémní (kombinace paleo a ketogenní diety), ale přeci jenom jsem v ní nacházel určitou logiku a rozhodl jsem se ji zkusit. Šel jsem proti řadě doporučením, které na vašem webu uvádíte, navíc, jsem podle vás touto stravou způsobil to, že v mém těle došlo k přemnožení hnilobných bakterií, takže mé tělo muselo bojovat nejenom se zánětem tlustého střeva, ale navíc jsem mu podle vás dával ještě více zabrat touto stravou. "Paradoxně" došlo k tomu, že po tom, co jsem dojedl jakékoliv jídlo jsem necítil trávicí problémy, má váha se ustálila na 80-ti kg a procento podkožního tuku se pohybuje kolem 10 - 12 procent. Což jsem u stravy postavené na tuku nečekal. 

Abych to shrnul - placebo efekt musel bojovat nejenom s extrémní dietou, které jsem opravdu věřil méně, než biologické léčbě, ale navíc ještě musel nejenom nemoc zastavit, ale její chod ještě obrátit a bojovat navíc s přemnožením hnilobných bakterií. To vše mé tělo zvládlo a během 30-ti měsíců mě dostalo do remise, která trvá více než 11 měsíců a do stavu, kdy neberu ŽÁDNÉ léky na kolitidu. 

Pokud se z hlediska pravděpodobnosti na dvě varianty výše podívám, přijde mi přeci jenom pravděpodobnější, že změna stravy je ten faktor, který pomohl. Víra v uzdravení byla větší v první variantě a placebo efekt by v druhé cestě musel bojovat přeci jenom více, než u varianty první. Přesto ale tuto možnost nezavrhuji ji. Považuji ji za nepravděpodobnou, ale samozřejmě možnou. 

A to z prostého důvodu - já, stejně jako vy, nevím, jak toto autoimunitní onemocnění vzniká a jediné, co můžu tvrdit, že z vlastní zkušenost, kterou jsem získal, mě osobně přijde pravděpodobnější, že jsem se vyléčil pomocí změny stravování. A upřímně, ani vy ani nikdo jiný nemůže tvrdit, že to, co jsem podstoupil nemůže fungovat. Neexistuje studie, která by váš argument podpořila. Existují studie, které mohou podpořit vaše doporučení, ale to neznamená, že vylučují variantu, kterou jsem vyzkoušel já. Upřímně, toto je reakce, kterou bych očekával (respektuje aktuální stav):

Ne zcela vhodně bohužel působí text ve vašem článku:

Nelze vyloučit, že kdyby si daný pacient například ovázal levé koleno červenou nití, třikrát denně obešel dům a vzýval různá božstva, došlo by k podobnému výsledku.

Nelze to určitě vyloučit, ale kolik pacientů jste již pomocí červené nitě vyléčil? Dostali se z podobné situace jako já? A kolik udělalo stejný pokrok jako já pomocí doporučení, která uvádíte?

Pokud přesto placebo teorii věříte více, než změně stravování, proč není tato léčba více využívána? Pokud má takové účinky, určitě je to levnější a šetrnější varianta, než finančně náročná léčba pomocí léků. 

Netvrdím, že to, co jsem udělal je léčba pro každého, jen se snažím respektovat, že možná každý pacient, každý člověk má určité předpoklady k tomu, co mu z hlediska stravy dělá a nedělá dobře a je sice hezké, že studie, které uvádíte, doporučují pacientům vyšší příjem sacharidů, ale pokud takto začnu jíst a po týdnu se necítím zdravotně dobře, opravdu se mám držet vašeho doporučení, nebo se stravovat tak, abych se jednoduše cítil dobře? 

Pokusím se vám dát jiný pohled na to, proč tato strava zafungovala:

Paleo je, jak jsem vám psal již dříve, postaveno na pokud možno čerstvých, neprůmyslově zpracovaných potravinách a na vyřazení těch potravin, které mohou vyvolat nesnášenlivost. Není to pojídání syrového masa ani o změny vizáže do podoby pračlověka. Ta myšlenka je opravdu jednoduchá. Podobného cíle jste schopen dosáhnout pomocí testu protilátek IgG či IgA, jak jste uvedl ve svém textu a je to samozřejmě jedna z cest, otázkou je, zda stoprocentní. V každém případě pokud člověk nasadí paleo na pár týdnů a zjistí, že se cítí lépe, pravděpodobně jedna ze složek potravy mu pravděpodobně přitěžuje a tím pádem i tělo musí vedle například nemoci řešit i tento stav. Z mého pohledu mi Paleo pomohl právě v tom, že jsem např. přestal jíst pečivo a přesto, že nemám celiakii či alergii, cítím se lépe. A zároveň poznám (nejenom na trávení, ale kompletně na tom, jak se cítím), pokud např. na dva dny zkusím pečivo do stravy přidat.

Co se týče ketogenní diety, zde je více pohledů. Osobně jsem vycházel z práce rakouského Dr. Wolfganga Lutze a jeho knihy Life Without Bread, který tímto způsob v druhé polovině 20. století léčil pacienty řady civilizačních chorob. Nebojte, není to šarlatán, jen jako lékař tento postup (omezení sacharidů) praktikoval několik desítek let se zajímavým úspěchem (mě rozhodně přijde zajímavý). Nepovažoval za správnou teorii Dr. Ancel Keyse o nebezpečí tuku (Seven countries study), která samozřejmě ovlivnila to, jakým způsobem se dnes stravujeme a jak low-fat potraviny zaplavily celý (západní) svět. Naopak, problém v tomto způsobu stravování viděl v tom, že velké množství sacharidů dává lidské hormony mimo rovnováhu a tím dochází k nemoci - zde byl na vině samozřejmě především inzulín. A tento problém řešil právě tím, že omezil sacharidy na cca 72 gramů denně. Je toto více nepravděpodobné než vaše teorie s placebem? Nebo je to méně nepravděpodobné? 

Přesun k vysokosacharidovému stravování můžete vidět kolem sebe a nezdá se mi, že by zdravých (a štíhlých) lidí přibývalo. Mimochodem, v časopisu Respekt, který původním textem kritizujete, vydal text i na téma cukru, pro případ, že byste chtěli reagovat, zde je odkaz.

Samozřejmě existují i další teorie, ke kterým Dr. Lutz neměl přístup, vzhledem k tomu, že tento postup praktikoval již před cca 40 - 50-ti lety. Jak jste sám uvedl, ketogenní dieta je zajímavá v tom, že přepnutí organizmu z využívání glukózy jako paliva využívá tuk/ketony a tím zároveň dochází k jiným procesům v mozku, což pomáhá např. u pacientů s epilepsií. A zde je zajímavý pohled, pokud tuto změnu dáte dohromady s aktuálními výzkumy o spojení a vzájemném ovlivňování mozku a trávení - tzv. "Brain - gut axis". A nemůže právě ketogenní dieta tím, jak vedle inzulínu, samozřejmě, ovlivňuje i práci mozku, zároveň ovlivňovat i mikroflóru a trávení, jako takové? Moc hezký text na toto téma vyšel tento listopad v Nature (nepojednává o ketogenní dietě, ale právě o vzájemném ovlivňování mozku a trávení ale i psychiky):

Čili nakonec by toto mohla být práce mozku, ale na trochu jiné úrovni, než postavené na víře a placebu. Opět, je to teorie, asi zde nevyřešíme, kdo má pravdu, ale upřímně, pro mě byl v tomto případě důležitější výsledek. Nejzajímavější na ketogenní dietě je ten fakt, že když se na ní adaptujete, vaše tělo a především mozek, opravdu funguje subjektivně jinak. U mě to konkrétně znamená, že se dokáži lépe koncentrovat, soustředit se na to, na čem pracuji a i lépe fungovat pod tlakem / ve stresu. A když je k tomu bonus v podobě stabilní váhy a omezení pocitu hladu, tzn. můžu se najíst tak, jak mé tělo potřebuje, nepřijde mi to vůbec jako špatná cesta.

Od Fóra zdravé výživy bych očekával nadhled a (ano) kritický, ale na reálných základech a důkazech postavený názor, který dokáže respektovat to, že když něco nevím, jsem schopen zvážit i jinou variantu (nebo možná ze své pozice iniciovat studii, která vaše důkazy podpoří). Pokud je cílem FZV informovat čtenáře o výživě, pak byste na stránkách spíše měli uvést, co Paleo doopravdy je (eliminační dieta, která není postavena na přejídání se masem) a vysvětlit, co to je ketogenní dieta a kde se například používá. Článek, který jste publikovali, mi spíše připadá jako hon na čarodějnici a strašáka, který nezapadá do běžně platného schématu, než jako snaha o objektivní pohled. 

Pro doplnění, zde je literatura, kde jsem se inspiroval a podle webu autorů a reakcí čtenářů najdete více pacientů, kterým změna stravy pomohla:

UPDATE 21.11. 2012

Vážený pane Kohoute,

mým cílem bylo vysvětlit to, co paleo je, co je ketogenní dieta a popsat jak jsem postupoval a proč se domnívám, že placebo není jediné možné vysvětlení. To, co mě k článku popudilo byla neakceptace jiného vysvětlení, než je zmíněné placebo a to, že celý postup byl přirovnáván k: “Nelze vyloučit, že kdyby si daný pacient například ovázal levé koleno červenou nití, třikrát denně obešel dům a vzýval různá božstva, došlo by k podobnému výsledku”.

Neočekávám, že lékaři budou svým pacientům doporučovat postup, který jsem nastínil, stejně tak si plně uvědomuji, že špatné pochopení toho, co zde předkládám, může mít pro pacienta nepříjemné důsledky (stejně jako západní strava postavená na fast foodech, například). To, co mě mrzelo, byla nulová akceptace jiného pohledu a degradace jiné cesty. A samozřejmě nerespektování toho, že nikdo z nás neví, co je příčinou autoimunitních onemocnění, tudíž je i hledání léku v úrovni hypotetické, nikoliv zcela přesné a definovatelné. 

Nepochybuji o tom, že se svým pacientům snažíte pomoci a nedovolil bych si toto znevažovat. Pokud se Vás můj příspěvek dotkl a berete jej jako urážející, pak mě to mrzí, toto opravdu nebylo mým cílem. 

S pozdravem 

Petr Mára
29 responses
Petře, zkoušels měřit ketony v krvi pomocí ketometru, abys ověřil, že jsi opravdu v ketóze (jak doporučuje Volek a Phinney)? Já jsem si ketometr koupil, ale nějak se mi nepovedlo "vytlačit" hodnoty na doporučovanou úroveň. Buď jsem měl malou trpělivost a nebo jsem dělal něco špatně. Nemám tvoje problémy, ale láká mě lepší míra soustředění a méně únavy (jak se obvykle slibuje).
BTW, hezky napsané.
Skvěle! Díky za obohacující informace. Odkazy na knihy asi využiju k postupnému studiu.
Štve mě, že oficiální věda v ČR není ochotna připustit, že "všechno (nebo alespoň něco) může být jinak". A když to někdo udělá (např. postupný vývoj názorů na tuky v knihách Dr. Fořta) tak se ho někteří "odborníci" snaží rozcupovat.
Interesting. Takže podle pánů odborníků jsou příběhy těch tisíců lidí, kterým paleo pomohlo se širokou škálou nemocí, jen výsledkem placebo efektu? No tak jo, i kdyby to bylo placebo, zaplaťpánbů za něj. Jen je zajímavé, že např. můj kamarád trpící únavovým syndromem, se kterým mu nikdo nebyl schopný pomoct, vzal paleo (resp. primal) jako poslední možnost a nevěřil mu. Od konce dubna je o 25 kilo lehčí, únavový syndrom nevymizel úplně, ale je to o mnoho lepší. Už jen to, že může chodit v pohodě do práce, je docela zázrak (pardon, placebo :)).
Já chápu, že doktoři asi nemůžou pacientům doporučovat alternativní metody nebo způsoby stravování, pokud nejsou nějak oficiálně podložené, ale neskutečně mě vytáčí ta absence jakékoli snahy porozumět, vůbec pochopit, o čem paleo ve skutečnosti je, vzdělávat se. Jak dlouho už je vyvrácený cholesterolový mýtus? A kolegyně mi po kontrole u doktora přišla s receptem na statiny. Je jí 27, aktivní, jinak zdravá. Proč nejdřív nezkusit změnu stravy (jakýmkoli směrem)?
Můžu to s Crohnem jen potvrdit. Měla jsem po měsíci na paleu těstoviny a málem jsem umřela, jak mi bylo divně. Dneska jsem na 1 měsíci a 3 týdnech zkusila palačinku obyčejnou (mouka, vejce, mlíko) a 4 hodiny mě tak bolí břicho a je mi tak blbě, že by mi to nikdo nevěřil... ;)
Odkud jen začít.. manžel (zmiňovaný SugarfreeLife :-)) trpěl roky chronickým únavovým syndromem. Letos se situace natolik zhoršila, že prakticky nemohl chodit do práce, přestože byl doma a nebyl nijak zásadně aktivní, únavy nepolevovaly a nabalily se k tomu další symptomy jako bolesti kloubů a zánět snad celého člověka. Přestože se paní doktorka snažila, nic nepomohlo. Tradiční medicína jako prostředek poslední záchrany nasadila antidepresiva ("to nevadí, že vám je nanic - aspoň vám to nebude vadit") - a tam jsem se zasekla. Od SugarfreeLife jsem měla spoustu zdrojů, načetla jsem, vyházela půl obsahu lednice a začali jsme jíst jinak. Když to nepomůže, nemá to jak uškodit, myslela jsem si. Muž tomu nevěřil, ale říkal, pořád lepší než být na drogách. Dnes, když se podívám půl roku zpátky, mám husí kůži. Díky bohu ze tohle "placebo"; výsledky testů jsou lepší a lepší, co jíme primal, máme s mužem o nějakých 40 kilo dohromady míň a i přes vysoké pracovní nasazení spoustu energie (kde bych si myslela, že budu po 10 - 12 hodinách v práci chodit 2x týdně ještě tancovat!). Podtrženo sečteno, jak říkáme my latiníci: Placebo, my ass! :) Pane Máro, díky za inspiraci.
Opakuji se, ale Petr Mara pristupuje k obhajobe a informacim s pokorou a otevrenou moznosti i jineho vysvetleni, nikomu nic nenuti a jen popisuje svou cestu a klade legitimni otazky. Zatimco lekarske kapacity ( misto aby zbystrily a zjistily si fakta ), tak vec smahem odsoudi.. A to mi - i jako doktorovi - fakt vadi. Kdyz si vzpomenu kolik veci v medicine bylo objeveno diky zvedavym a vytrvalym laikum, tak bych se teto diskuzi nebranil tak vehementne jako pan docent. Dale Volek, Phinney ani Cordain nejsou zadna orezavatka, stejne jako dalsi osobnosti - napr Dr Lustig nebo Schwarz, Dr. Attia i dalsi - Gary Taubes nebo Chris Kesser... Knizky Volka jsem cetl a nemam zasadnich namitek. Navic, domnivam se, ze zatim toho o metabolismu jako celku a autoregulacnich mechanismech vime malo, vim jen, ze tak jako plati vyvojova kineziologie v rehabilitaci a ortopedii, tak asi plati vyvojove hledisko nepochybne i tady
Mym snem je mit osetrujiciho lekare, se kterym bych mohla o vyzive diskutovat tak rozumne a v klidu, jako tady prezentujete sve hledisko Vy. Diky za nadeji, ze se treba jednou dockam a nebudu kvuli tomu muset letet do Statu :) k Vami zminenym pridam jeste Dr. Davise (kardiolog, svym pacientum pomaha prostrednictvim eliminace psenice ze stravy, napsal knihu Wheat Belly).
Taktéž potvrzuji výborné výsledky u sebe i u svých blízkých. Ti paleo nejdříve považovali za nepochopitelný výstřelek, ale změny jak hmotnosti, tak zdravotního stavu, které u mne viděli, je přiměly zkusit to také. A k původní stravě se už nikdo z nich nevrátil. :)
Když měl přítel drsný relaps s UC, a kupodivu na dříve funkční léky nereagoval, strašně jsem se lekla (a to ještě on! :). Bez srandy, nikomu to nepřeji. Na dietu předepsanou lékařem (těstoviny, brambory, kořenová zelenina, maso bez tuku, jablko bez slupky) zhubl tak 10-15 kilo během měsíce, byl šedý, bledý a psychicky na tom taky nebyl nejlíp. Do paleo/SCD se pouštěl s naprostou nechutí a z trucu, vůbec ne s vírou ve spasení. Takže placebo efekt nula. Během měsíce mu bylo lépe a jak toto píšu vyhrkla mi slza.
Moc všem díky za podporu, cením si toho!

@Tomáš Bleša - já pořídil glukometr od Abbottu a hodnoty ketonů jsem měl kolem 0,6 a více. Ale to už jsem měl cca 70 gramů denně a tam se plus mínus pohybuji i teď a cítím se komfortně. Dříve jsem měl i více, ale sacharidů bylo méně...

Ale hodně záleží, kdy člověk měření provádí, např. před či po jídle, po zátěži a podobně...

http://www.fzv.cz/fzv/aktivity/clanky/zajimavosti/310-dalsi-rizikovy-faktor-p...

-nová reakce ze strany FZV (odkaz dole)

...já ani už nevím, co k tomu napsat...

Omlouvám se, ale momentálně jsem nemocný a v kanceláři budu (doufám) od 26.11. V případě neodkladných záležitostí prosím kontaktujte naši pevnou linku 478 571 021 nebo zašlete e-mail na info@anneca.cz.

S pozdravem

Tomáš Bleša
ANNECA s.r.o.
@Anna Jermarova

Tak jsem precetl udpoved Doc Kohouta a shrnu to slovem - uplakana . Je mi lito, aletohle je o ptrefene huse, ktera zakejhala. Proc musi autor dehonestovat autora, apriori tvrdit, ze Mara je blazen, extremista ci fanatik - nebo co si mam myslet o tomhle uvodu - "Díky za demokracii! Už nám nebude nikdo cenzurovat, co máme psát, jaký máme mít názor, stačí si otevřít webové stránky a hlásat názor, který nás napadne. Čím extrémnější, tím lépe"

Ceho se boji Doc Kohout, ze je to prave on, ktery deonestuje Petra Maru, ktery sam zadnou poradnu na paleo nema, popisuje svuj pribeh a sve vysledky, ktere ma i laboratorne podlozene, alenezada hned zahodit soucasnou lecbu, zada jen zvazeni, zda dosavadni dietni doporuceni pri lecne UC jsou ta idealni a zda nahodou nejaka varianta paleo/low carb nemuze aspon casti pacientu pomoc. Nerika, vykaslete se na leky nebo doktory, ale kdyz dana lecba u nej konkretne zdravotni stav nezlepsovala, dokonce ani nezafixovala, tak zacal sam patrat a zkusil neco jineho a jemu konkretne to pomohlo. Pochybuji, ze Petr Mara bezel za redaktory casopisu a vnutil jim namet na clanek, spis to bylo opacne, oni se asi obratili na nej. P. Mara, dle meho chapani, nabizi novy pohled, neco ke zvazeni, privital by minimalne vstricnejsi pristup od lekaru, nic vic jsem tam nenasel. No dozvedeli jsme se, ze mu pomohlo placebo a kdyz na svem blogu ( zjevne hodne ctenem i pacienty s autoimunitnimi chorobami strev a ptaji se na svych lekaru ) napise sve zduvodneni toho, ze si nemysli, ze placebo je nejlogictejsim vysvetlenim, tak se mu dostane odpovedi v tomto duchu -"Pokud ještě nejsem (aka P. Mara) spokojen, obrátit se nějakou oficiální instituci - poradnu lékaře nebo nutriční poradnu - a doufat, že můj názor v dostatečné šíří akceptují a pomohou mi ho šířit dál. Pokud tomu tak není, přispěcháme s obviněním, zesměšněním, potvrzeným článkem, odkazem na internetu" Kde je v odpovedi P. Mary to obvineni, zesmesneni, to fakt nevim, ale treba neumim cist mezi radky

Tak kdyz dochazi argumenty, tak prijde ta "uplakanost" a snaha dohnat veci do extremu - "Co má v tento okamžik udělat lékař? Co má udělat ten naivní hlupáček, který se snaží co nejlépe radit svým pacientům - ať už podle studií, které probíhaly ve světě, ať už podle svých zkušeností, ať podle toho, o čem diskutuje se svými kolegy? Asi by bylo nejlepší misionáři pogratulovat, zahodit diplom a konečně se obrátit na správnou víru." O to,, ale - opet dle meho selskeho rozumu - Petrovi vubec neslo, aspon ja to tak nevnimam, ale. Treba se - opet - mylim

No a na zaver, ketogenni dieta se snad nerovna prekyseleni organismu, neprekyseluji organismus cirou nahodou ty - hlavne prumyslove zpracovane - cukry? Navic, jedna z mnoha otazek , kterou pri leceni UC sam sobe i okoli klade - za co muze gluten(lepek - docela dost velke skupine lidi s autoimunitou pomohlo jen vyrazeni vyrobku z mouky ), za co muze inzulinorezistence, ktera spousti i autoimunitni destruktivni procesy, ci je tam i nejaky dalsi patogenni faktor?? Ketogenni dieta je snad prepnuti primarne z metabolismu cukru na metabolismus tuku - tedy ketoza ( cili ketony - ktere umi pouzivat jako zdroj energie i mozek ), ale nerovna se to - snad - automaticky ketoacidoza, coz je opravdu nebezpecna zalezitost vedouci k metabolickemu rozvratu. V ketoze se lze pohybovat dluhodobe, dokonce se takto zamerena dieta pouziva k podpore lecby epileptiku ( a to i u deti !! ) a dokonce s velmi nadejnymi vysledky. A hodnoty pH sera maji tito pacienti zcela ve fyziologickem rozmezi. Doporucuji k precteni pomerne objemnou, za to velmi vysvetlujici knihu Lylea McDonalda - Ketogenic dieth

No a na zaver vyleje pan docent dite i s vanickou - "Pokud dostanu dotaz, jaký je mechanismus působení této dietní intervence, zamyslím se nad tím a hledám odpověď. Že to zrovna není to, co chtěl pan Mára slyšet? Mám se za to omluvit?" Protoze jsem nikde nenasel snahu hledat odpoved , protoze vydat to za placebo jako hlavni lecebny faktor, to - pri vsi ucte - rozhodne neni ani snaha se nad tematem zamyslet, natozpak hledat relevantni vedeckou odpoved ( na uvedene hyperlinkobve odkazy jsem nenasel zadne "protiodkazy", ktere by podeprely nazory a paradigmata pana docenta

Takze tolik muj dojem z reakci pana docenta, misto snahy o diskuzi ci logickou argumentaci vnimam snahu o dehonestaci Petra Mary. Ceho se pan docent tak boji? Petr Mara je laik nabizejici svuj pribeh, maximalne vybizejici k diskuzi, ale nechce prebirat pacienty lekarum, naopak, chce rozvinout diskuzi. Ma ale druha strana zajem?

Nerikam, ze paleo, low carb diety jsou odpovedi na vsechno a vsechny autoimunitni choroby, to ani zdaleka. Vime porad zatracene malo, zvlaste pak o etiologii techto chorob, bezi spousta pilotnich studii, klasickych dvojite slepych studii i tzv porovnavacich studii. Ale takhle to,smest ze stolu? No nevim

Máte trvale viditelné břišní svalstvo? Jestli ne, tak 10-12 procent tuku rozhodně nemáte:-) Jinak se domnívám, že na mírné formě Paleo diet není nic špatného, pokud člověk zahrne i mléčné výrobky a nebojí se brambor či rýže. Blbnout s ketózou už je trošku navíc a zbytečné. Všechny "fad diets" mají jedno společné. Vedou ke kalorické restrikci díky kontrole toho, co jíme. Paleo, Intermittent Fasting, Low Carb - vše funguje, a to ze stejného důvodu. Kalorická restrikce. Domnívám se, že vliv ketózy nebo timingu je minimální. Paleo není magie. Je to jen konzumace čerstvého jídla, které dobře zasytí. Nic víc, nic míň. Přečetl jsem o něm několik knih -Primal Blueprint, It Starts With Food - plných více či méně přesných informací. Pokud někomu pomáhá ona pohádka o dietě našich předků, proč ne, ale je to nesmysl. Žádná jednotná dieta neexistovala. Stejně tak se skutečně směji nad články typu "Je med paleo? Je masová pizza paleo?" Hodně absurdní:-) Samozřejmě jde o celkem příjemnou cestu ke kalorické restrikci, ale proboha - bez těch evolučně-paleolitických žvástů:-)

zajímavé články na paleo blozích o tom, proč neblbnout:
http://www.primalliving.co.uk/2012/05/diet-debate-the-problems-with-paleo-sci...
http://skylertanner.com/2009/03/15/it-isnt-magic-to-eat-like-a-hunter-gatherer/

Mimochodem, být v ketóze je podle mě sakra těžké, depresivní a zbytečné...zkoušel jsem pár měsíců, vyhořel jsem:-) Rozhodně znám jednodušší cesty, jak zhubnout...třeba IF.
@ Ondrej , nerikam, ze IF neni eleganti metodou a cestou k redukci prebytecneho telesneho tuku neni kaloricka restrikce. IF ci paleo nebo LCHF jsou fajn v tom, ze na rozdil od klasickych nizkosacharidovych diet u vyse jemnovanych neni hlad...Navic, Stephen Guyenet z Whole Health Source za spolecny jmenovatel vsech vyse uvedenych rezimu povazuje, ze snizuji "set point", tedy nase telo si diky temto dietam/rezimum rika samo od sebe o mnohem mene kalorii, cili mame nastaven "adipostat" na mnohem nizsi hodnotu. Ale je to to, o cem je tady v diskuzi rec? O staroveku a "omacce" to tady vubec neni.O prostem hubnuti to taky neni. Je to o tom, ze jednomu cloveku jeho varianta diety - tedy paleo +low carb - hodne pomohla se zdravotnimi problemy, ktere tradicni medicina uz neumela resit, neco si o tom precetl, udelal ze svych studii nejake zavery, ty uplatnil v praxi a - svete div se - jemu to pomohlo. Ale podle pana docenta to bylo vsechno placebo.
Takze vidim ten prispevek jako dost mimo.

A ohledne ketozy, takovy skromny dotaz - jakto ze to pomaha tem epileptikum ? To je to, co me zajima. Ja tu odpoved neznam. Teorii je vic, ale potvrzenou cili prokazanou nemame zatim zadnou...

Na základě reakce na FZV jsem text dnes updatoval o reakci na tuto odpověď

http://www.fzv.cz/files/file/D%C3%ADky%20za%20demokracii.doc

Vážený pane Kohoute,
mým cílem bylo vysvětlit to, co paleo je, co je ketogenní dieta a popsat jak jsem postupoval a proč se domnívám, že placebo není jediné možné vysvětlení. To, co mě k článku popudilo byla neakceptace jiného vysvětlení, než je zmíněné placebo a to, že celý postup byl přirovnáván k: “Nelze vyloučit, že kdyby si daný pacient například ovázal levé koleno červenou nití, třikrát denně obešel dům a vzýval různá božstva, došlo by k podobnému výsledku”.
Neočekávám, že lékaři budou svým pacientům doporučovat postup, který jsem nastínil, stejně tak si plně uvědomuji, že špatné pochopení toho, co zde předkládám, může mít pro pacienta nepříjemné důsledky (stejně jako západní strava postavená na fast foodech, například). To, co mě mrzelo, byla nulová akceptace jiného pohledu a degradace jiné cesty. A samozřejmě nerespektování toho, že nikdo z nás neví, co je příčinou autoimunitních onemocnění, tudíž je i hledání léku v úrovni hypotetické, nikoliv zcela přesné a definovatelné.
Nepochybuji o tom, že se svým pacientům snažíte pomoci a nedovolil bych si toto znevažovat. Pokud se Vás můj příspěvek dotkl a berete jej jako urážející, pak mě to mrzí, toto opravdu nebylo mým cílem.
S pozdravem
Petr Mára

Existuje dostatok experimentálnych, klinických a evolučných dôkazov, že Paleo dieta individuálne prispôsobená danej osobe, resp. pacientovi je najlepšou dietou v prevencii a liečbe nešpecifických zápalov čreva. Mnohí gastroenterológovia v Českej a Slovenskej republike napr. dr. Kohout , sa zúrivo bránia proti takejto diéte a tvrdia, že ide o jednostrannú rizikovú dietu, ktorej prípadné úspechy možno vysvetliť placebovým efektom.

Tieto stupidné názory, ktoré nemajú žiadne opodstatnenie možno vysvetliť dvoma faktormi: buď ide o totálnu nevedomosť, alebo ide o obavu zo straty vynikajúceho výnosného kšeftu. Možno to znie neuveriteľne, ale laická verejnosť nevie o tom, že farmaceutické firmy poskytujú lekárovi v priemere 500-700 USD za každý mesiac biologickej liečby jedného pacienta. Podobne to je s liečbou onkologických nádorov, sclerosis multiplex, chronických vírusových hepatitíd ap. Predstavte si, koľko peňazí dostane načierno jeden gastroenterológ, ktorý má vo svojej starostlivosti 20 takýchto pacientov.

Tvrdenie, že dvojročná remisia ulceróznej kolitídy je spôsobená placebovým efektom svedčí o hlbokých odborných vedomostných nedostatkoch dr. Kohouta. Je tiež smutné, aký postoj zaujal tento odborník k danému pacientovi. Je vysoko neprofesiálne a neetické DOKAZOVAŤ A PRESVIEDČAŤ PACIENTA, že jeho dlhodobá remisia je dôsledkom placebového efektu. Zamyslel sa pán dr. Kohout nad tým, aké to môže mať dôsledky pre pacienta. A keby naozaj išlo iba o placebový efekt, je vysoko nezodpovedné a neetické, aby sme pacientovi zobrali jeho vieru v neškodnú a v podstate jednu z najzdravších a najprirodzenejších diét.

A keby pán dr. Kohout naozaj neveril v priaznivé účinky takejto diéty mohlo ho aspoň napadnúť, že je lepšie ponechať pacienta na tejto diéte, ktorá mu pomohla zbaviť sa akejkoľvek toxickej liečby, ktorá sa používa pri tejto chorobe. Je fakt možné, že keby pacient ostal na pôvodnom klasickom režime liečby, tak by už dávno rozšíril početnú skupinu eviscerovaných pacientov, ktorí sa takto liečili. Každému aspoň trochu racionálne uvažujúcemu človeku by malo byť jasné, že riziko a benefit takejto je jednoznačne v prospech diéty, ktorú použil daný pacient. Keby pán doktor Kohout trochu logicky rozmýšľal a mal skutočný záujem o blaho týchto pacientov, tak by uvedený prípad mohol použiť na publikáciu zaujímavej kazuistiky a malo ho to inšpirovať na pátranie po podobných prípadoch.

Problematikou placeba sa zaoberám už aspoň 30 rokov, hlavne v súvislosti s problematikou bolesti u reumatických chorôb a tiež v súvislosti s hodnotením alternatívnych liečebných metód ako je akupuntúra (viď. napríklad môj príspevok v jednom z najrenomovanejších lekárskych časopisov Annals of Internal Medicine, ktorého posledný impact factor je 16,37) http://gregwenner.com/old/procks/index.cgi/001110A/687474702s616r6r616p732r6s...
full text:http://dc483.4shared.com/doc/NtrS7n-n/preview.html).

Dnes by mal každý odborník, ktorý sa zaoberá bolesťou a funkčnými poruchami vedieť, že placebo je schopné ovplyvniť významne IBA SUBJEKTÍVNE PREJAVY chorôb, ako je bolesť, pruritus, pocit únavy ap., ktoré môžu mať funkčný alebo organický základ a že TENTO EFEKT JE IBA KRÁTKODOBÝ. Placebový efekt sa vyskytuje cca u 30% osôb, označovaných za placebo reaktorov. Na tieto základné charakteristiky poukázal už anesteziológ Henry K. Beecher, jeden z prvých výskumníkov placebovho efektu, v jeho knihe The Powerful Placebo, publikovanej v r. 1955.

A na záver jednu dobrú radu. Ak sa pán dr. Kohout chce v budúcnosti k niečomu vyjadrovať, tak by si mal najprv veľmi dobre naštudovať danú problematiku a neopierať sa iba o rôzne DOGMY a svoju subjektívnu DOJMOLÓGIU. A mal by si uvedomiť aj to, že mnohí laici, ktorým záleží na ich zdraví, majú často viac vedomostí o zdravej výžive ako lekári alebo arogantní pseudoodbníci, ktorí si myslia, že keď majú nejaký vedecký alebo pedagogický titul, tak maj patent na rozum a všetci ostatní, ktorí majú odlišný názor sú idioti.

Korektúra k môjmu komentáru: Možno to znie neuveriteľne, ale laická verejnosť nevie o tom, že farmaceutické firmy poskytujú lekárovi v priemere 500-700 Eur za jedného pacienta nastaveného na biologickú liečbu.
Problémem pana Kohouta a jemu podobných je dnes často viditelné ego, jehož následkem je arogance. Pro znalé v problematice egoismu je ovšem rychle odhalitelné, že jde o projevy různých komplexů, kdy se je jedinci takto snaží zamaskovat (avšak u Kohouta to již vypadá jako účelnost, avšak za cenu silné ztráty kreditibility následkem absurdní argumentace, takže skutečně půjde spíše o tzv. "zabedněnost" - stupeň arogance (pouze terminologie, nikoliv urážka)). Jak vidno podle počtu titulů, kterými se Kohout rád ohání (podle toho, co jsem viděl na internetu), je to krásná ukázka toho, že egoismus se pohybuje napříč sociálním spektrem, nehledě na úroveň konvenčního vzdělání. Viz. kniha od MUDr. Xavier Crement: "Dost bylo kokotů", plus dvě její další pokračování. Jen připomínám, že v názvu opět nejde o urážku, ale o terminologii/diagnostiku, než se to zde někoho dotkne. Petře, přeji Vám hodně štěstí, ať je Vám jen lépe a daří se Vám, i rodině. Já osobně jsem na paleu již nějaký čas, aniž jsem o paleu cokoliv tušil. Každopádně Vám děkuji za iniciativu v podobě článků, díky kterým jsem mnoho věcí racionálně pochopil, jak fungují, a dokážu dnes i lépe odpovídat na dotazy k mému stravování, a vysvětlovat, proč mi funguje. A rozhodně se nenechte nabourat egoismem. Egoismus je, bohužel, součást naší racionálně uvažující mysli, a jsou jedinci, kteří se v něm vyžívají. To jim zase zpětně zužuje pohled na věc, a nejsou schopni si připustit či jen uvědomit svůj stav. Je to začarovaný kruh. No doporučuji si přečíst uvedenou knihu, případně její další pokračování. Je to zajímavé rozšíření obzoru.
Dobrý den, velmi inspirativní blog. Opravdu obdivuji co všechno musíte vydržet. :-))) Co se týká palea, rozhodně ho nechci odmítat, jen připojuji osobní názor. Určitě je velmi velký pokrok v tom, že se začínají omezovat sacharidy místo tuků. Věřím, že pro někoho se specifickými zdravotními problémy to může být přínosné. Nicméně paleo má velikou slabinu v tom, že hlavní myšlenkou je historická přizpůsobivost na některé druhy potravin, např. obilniny, mléko... Evoluční teorie tvrdí, že se člověk vyvíjel postupně a to stovky tisíc let. Nicméně evoluční teorie je jen TEORIE právě proto, že není dokázaná. A překvapivě velká část vědců s touto teorií naprosto nesouhlasí, jednoduše proto, že se jedná spíše o spekulace než fakta. Naproti tomu např. dle zprávy o stvoření člověka v Bibli, žijí lidé na zemi cca 6 000 let. A další: nejstarší dochované písemné prameny jsou staré cca 5 000 let. Z toho plyne, že vůbec nemusí být pravda to, že jsme se na jednotlivé druhy potravin dlouhou dobu museli adaptovat. Obecně by se lidé měli zaměřit spíše na kvalitu potravin a omezit to co jim nedělá dobře. Já např. téměř nejím mléčné výrobky, necítím se po nich dobře. Ale netvrdím, že jsou špatné. Naopak po snídani, kdy mám např. ovesnou kaši s ovocem se cítím o 1000% lépe než např snídaně dle paleo = vejce, slanina... Přeji hodně trpělivosti a síly Petr
7 visitors upvoted this post.