Paleo přístup po čtyřech letech.. a o důležitosti hranic

Skoro se mi nechce věřit, že je tomu již čtyři roky, kdy jsem začal řešit zdravotní problémy pomocí Paleo / lowcarb přístupu. A jak jste si asi všimli, poslední měsíce jsem moc nekomunikoval a zaměření na rodinu (dvě děti) a práci/cestování si vybrali svou daň v podobě komunikačního embarga na tomto blogu. Priority byly a jsou aktuálně trošku jinde, přesto jsem vás chtěl informovat o průběhu mého několikaletého experimentu a zvolil jsem k tomu formu videa - tentokrát s Jardou Homolkou, kde jsme se vedla Palea a nízkosacharidové diety rozpovídali i o důležitosti limitů a hranic. Ačkoliv všichni chceme být zdraví a mít neomezené možnosti, občas to může být na škodu. 

Teď jsem měl možnost si užít situaci, kdy jsem plně zdráv a zároveň jsem mohl opustit vody definované zmíněným dietními přístupy. A o tom, jaké to mělo následky, se dozvíte v 12. epizodě podcastu Bistro Digital.

Hodně zdraví!

Petr



15 responses
Táta mi vždycky přirovnával hranice k těstu: když ho dáš na vál, tak se rozplizne do široka. Když dáš těsto do ošatky, tak vyroste pěkně nahoru. Chvála hranic, pomáhají nám růst, ale jsou zásadně (!) překročitelné. To je to, o čem mluvíš - striktní Paleo versus poznávání zemí chutěmi.
Mám stejnou nemoc jako ty, podobný průběh a díky tobě a DIGITu (kde jsem na tebe skrz Apple narazil) jsem si ušetřil spoustu bolesti tím že jsem změnil život a jsem celkově šťastnější a jsem ti ohromně vděčný. Proto jsem byl trošku zklamaný že jsi se chtěl na Paleo/lowcarb vykašlat. Jasně jsme jenom lidi a taky jsem dříve miloval pečivo a těstoviny, ale po tom co jsem na tebe narazil, zkouknul tvoje videa a začal se o problém více zajímat (Kwasniewski), už necouvnu ani kdyby mi řekli že jsem navždy vyléčen (což oba víme že se u této nemoci jen tak nestane). Proč? Protože jsem zjistil, že nejenže mi ulc. kol. úplně ustoupila ale že ostatní problémy se taky vyřešili (zuby, nachlazení, exémy, slabosti a únava, nadváha, problém se soustředit). Ztotožnil jsem se s tou myšlenkou palea a evoluce a dává mi prostě smysl. Nicméně držím palce a ještě jednou díky že jsi nám dal na problém náhled a seznámil nás s ním. Jasně ta věc je ve světě známá, ale tady v ČR? Možná tady o ní spousty lidí ví, ale jen málo kdo to takhle sdělí ostatním...
Díky za obě reakce! Co se týče Palea nebo lowcarbu, pořád to považuji za nejlepší způsob stravování, který jsem objevil a který mě dokáže dostat ze zdravotních problémů. Na tom se nic nemění a pořád to zůstává základem mé stravy. Abych byl upřímný, lowcarb beru jako ideál na autoimunitní problémy - cca 50-70g sacharidů mi přijde jako nejpřínosnější (energie, udržitelnost). Tohle video jsem chtěl natočit jednak proto, abych dal vědět jak se situace u mě vyvíjí a jak bojuji a jednak abych taky vysvětlil, že i přesto, že tento druh stravování obhajuji, dokáži z něj také vybočit - nejsem bezchybný a nerad bych takový obraz o sobě tvořil. Chci si dát na narozeniny svých dětí dort, stejně jako si chci dát při návštěvě Hong Kongu nejlepší Dim sum na světě. Protože i to vnímám jako součást života a v rozumné míře (pokud mi to nerozjede relaps, samozřejmě), jako příjemný zážitek. Jen se tyhle “potěšení” dostaly z roviny každodenního zážitku na úroveň více speciální. Čili rozhodně nejde o konec mého života s paleo, spíše naopak. Asi jde spíše o hledání dlouhodobější rovnováhy. A když to nevyjde? Pořád lze po hlavě skočit do lowcarb a srovnat se. Plán B mám :) A pokud se mohl pomoci a nasměrovat, jsem moc rád! Petr
Je mi to jasný. Já se držim taky okolo 50g sacharidů - ovoce, zelenina, ale občas i tvaroh, smetana s trochou čokolády. Začal jsem 1. 1. 2013, právě po prožraných svátcích, kdy jsem měl jít na operaci. Ze začátku jsem si stanovil jeden den v měsíci, kdy je vše povoleno a bez výčitek si budu moct dát těstoviny, namazat si chleba s máslem. To mi vydrželo asi půl roku, kdy jsem na to přestal mít chuť. V tuto chvíli to taky občas poruším, ze zvědavosti, nebo někdy na oslavě ze slušnosti. Třeba mojí prababičce která oslavila letos 92 let těžko budu vysvětlovat o co jde (ač je rozumově mezi námi) ale jelikož zažila válku a tam nebylo na výběr a hlavní strava tvořila brambory a chleba a nebylo na výběr a trošku jí a pradědovy (93) ta skromnost zůstala a maso jedí jen svátečně. Motivoval jsem pár kamarádů aby zkusili vynechat lepek/mléko a docela dost mi jich řeklo, že tomu nevěřili ale že ten má nesnášenlivost na lepek, ten zas na mléko atd...Jednou mě můj kamarád potkal ve městě jak si takhle baštim trojúhelníček pizzy ( po roce). Můžu říct, neměl jsem úplně dobrý pocit, protože jsem tomu člověku něco radil a on poslechnul a vynechal úplně pečivo. Bavili jsme se o tom a řekl mi, že ho to trochu mrzí, že i on má chuť ale vždy si vzpomene na mě, že já to dokážu tak on taky. Nicméně oceňuji tvoje přiznání a těším se na další díly Bistra a DIGITu.
Veľká vďaka za príspevok o tom, ako sa máte v súčasnosti, pravidelne tu hliadkujem, či je niečo nové... :) Priznám sa, že aj ja som bola trochu sklamaná, predsa len biologická liečba nie sú lentilky, aj keď je pohodlná. Na druhej strane túžba po (kontrolovanej) slobode v jedle je úplne akceptovateľná, takže nemám žiadne právo tu mudrovať. My sme na SCD s do istej miery obmedzenými mliečnymi výrobkami, skúšali sme obmedziť aj sacharidy pod 70g, ale nejaký rozdiel sme nebadali (až na únavu, he he). V každom prípade, UC sa prejavuje čoraz miernejšie a Vaše príspevky nám dávajú nádej, že časom pôjdu lieky na nulu. Ďakujem a veľa zdravia. :)
Díky za další reakci! Je zajímavé, že i přesto, že v podstatě mohu, tak jsem zpátky na cca 70g denně. Uvidíme, jak půjde tento rok a jak to ovlivní ve videu zmiňované Vánoce. V každém případě přeji hodně zdraví! :) Petr
Petre, jak se jmenuje biologicka lecba, o ktere ve videu mluvis? Diky, Martin
Ahoj, jedná se o Simponi...
Ahoj,nemam UC ale celiakii a i kdyz se lecim uz nekolik let a drzim prisnou bezlepkovou dietu,strevo se mi nezlepsilo a mam ho v bidnem stavu.rozhodla jsem se taky jist co nejvice prirozene,coz je v podstate paleo.po precteni knihy jidlo na prvnim miste a spoustu clanku jsem se rozhodla pro whole30.v knize jsem se docetla informaci,ze u autoimunitnich onemocneni doporucuji na prvnich 90 dnu vynechat i vejce,orechy,lilkovitou zeleninu.chtela jsem se zeptat,zda jsi i ty ze zacatku toto vynechaval?jinak paleo se mi nezda vubec jako problem,protoze existuje spoustu receptu na paleo moucniky,mouka se vetsinou nahrazuje mandlovou,kastanovou apod.a jelikoz mi toto hodne chybi,chtela jsem se zeptat na tvuj nazor?v tvych clancich uvadis,ze se stravujes vetsinou z masa,vejce,zelenina,,ovoce..pouzivas i tyto paleo mouky a peces?posledni muj dotaz smeruje na kakao,cokoladu a agave sirup.hodne veci z hlediska raw stravy toto pouziva,da se i toto vztahnout na paleo? Diky za odpovedi:)
Problém většiny autoimunitních onemocnění jako alergie, astma, ulcerozní kolitida, revmatoidní artritida a další, jsou hlavně zátěže organismu, které do něj nepatří a které západní medicína (tedy aspoň ta česká) nijak neřeší a jsou to hlavně těžké kovy. Jinak paleo je super možnost, jak stavy zlepšit až "zdánlivě" vyléčit, ale dokud zůstává příčina - např. kovy, bude se tělo stále vracet do relapsu, kdykoli se strava dlouhodobě povolí, na druhou stranu se dá pomocí paleo stravy stav tohoto zdánlivého zdraví udržet trvale a slovem zdánlivé nemyslím nějaké méně hodnotné zdraví, jen se tím nevyřeší původní příčina, proč tělo reaguje autoimunitou. Petře, děkuji za všechny příspěvky v tomhle směru, včetně toho aktuálního hezky upřímného (jsme jen lidi a tendence sklouzávat do zaběhnutých kolejí pohodlnosti je nám vlastní všem bez výjimky :-)), myslím, že jsou důležité pro všechny lidi s těmito nebo podobnými potížemi.
Ahoj Petre, minuly rok si mi sice neodpisal na email, ale vidim ze sa ti s paleom dari. Skutocne inspirativne video. Minuly rok ma vytiahli z najhorsieho Cyklosporinom, Remicade ma nasledne nakopol dalej, ale po pol roku mam pocit stagnacie, ze uz sa to dalej nezlepsuje a crevo este nebude po minulorocnom zapale zhojene, mam mierne ranne krce, ale fungujem relativne OK. Uvidim co ukaze kolono v januari. Aj preto zacinam uvazovat, ze paleo vyskusam, pokial sa citim relativne dobre, ale som teraz presne v tom stave, ze som sa rozozral a trufam si aj na jedla, ktorym som sa posledny rok vyhybal. Drzim palce Bolek
Dobrý den, četla jsem váš blog a začínám s paleo stravou. V květnu letošního roku jsem byla propuštěna z nemocnice s diagnostikou Crohnova choroba. Před hospitalizací jsem jedla dá se říct zdravě..zelenina, maso, kvallitní mléčné výrobky, ovesné vločky, vejce. I přesto jsem skončila v nemocnici. Ted zkouším co mi dělá dobře a co né. vysadila jsem kompletně pečivo lepek a obiloviny. Ráno mám dva banány, máslo, hořkou čokoládu a řecký jogurt s proteinem, oběd maso se zeleninou, ale jen vařenou a nenadýmavou, večeře vejce. Občas mám křeče a zvláštní pocit že není něco v pořádku. Chtěla bych se zeptat, zda při konzumaci tolik tuků si spíš nemůžu uškodit. Už nevím co vynechat nebo co jíst. Děkuji za odpoveď.
3 visitors upvoted this post.