Paleo, Lowcarb & hype okolo

Poslední dobou si získává Paleo (nebo Paleo dieta) hodně v mém okolí na oblibě a objevuje se řada reakcí. A vzhledem k tomu, že z mého pohledu pomalu dochází k tomu, že se z výše uvedeného termínu stává tak trochu hype a možná i módní záležitost, rád bych zde uvedl pár bodů, proč Paleo dává smysl, proč věřím, že je zdravé a jaké jsou v něm různé směry. Pokusím se být co nejstručnější :-).

Fakta na úvod
  • Odhadem před 10.000 lety se naše strava s příchodem zemědělství mění a novým prvkem je obilí (pšenice, ječmen)
  • Před 9000 lety se objevují první známky využití mléka v potravě
  • Před 7000 lety jsme objevili pivo a víno
  • Sůl se stává součástí našeho jídelníčku před 6000 lety
  • Cukr (stolní cukr) byl objeven teprve před 2500 lety
  • Posledních několik desetiletí - nárůst průmyslově vyráběných jídel (většina toho, co najdete v supermarketu)
  • Před více než 10.000 lety jsme se primárně stravovali masem, rybami, zeleninou, ovocem, ořechy v přírodní kvalitě bez zásahu člověka do výroby jídla. Vše bylo de facto v "bio kvalitě". Zde je důležité zmínit, že nejde primárně o poměr bílkovin / tuků / sacharidů, který se mohl geograficky lišit. 
Při studování domorodých kmenů, které žili tradičním způsobem (lovci / sběrači) do dnešní doby a byly zkoumány se lišilo procento potravy živočišného původu (maso a tuky) a to tak, že z 229 kmenů 
  • u 45 kmenů činila živočišná složka 76 - 100 procent  (např. eskimáci)
  • u 87 kmenů  činila živočišná složka 56 - 75 procent  
  • u 88 kmenů činila živočišná složka 26 - 55 procent  
  • u 8 kmenů činila živočišná složka 6 - 25 procent
  • žádný ze zkoumaných kmenů nebyl vegetariánský
Zkoumané domorodé kmeny (stejně jako náš pračlověk) neznaly naše civilizační choroby (autoimunitní, cukrovka, celiakie, rakovina, srdeční problémy atd.) a obezitu. A i přes primitivní způsob života a nulovou znalost mediciny se někteří dožívali věku 90+.
UPDATE: Zde doplňující komentář - lidé často argumentují tím, že průměrná doba života byla v paleolitu, nebo u zmiňovaných domorodých kmenů nižší, než je dnešní, což je samozřejmě pravda - viz wikipedia, co je ale potřeba si uvědomit, že člověk v dnešní době má mnohem méně možností, jak o život přijít a tím pádem se dožíváme vyššího věku. Otázka by možná měla znít, kolika let by se člověk dožil dnes v případě, že by neměl technologie a medicínu? Chci tím říct, že dlouhověkost je nám dána (viz. Older age becomes common late in human evolution, A Theory of Human Life History Evolution: Diet, Intelligence, and Longevity), ale náš předchůdce měl mnohem náročnější cestu, se stáří dožít, ale nikoliv kvůli stravě, ale kvůli prostředí, ve kterém se pohyboval.
Když si přečtete výše uvedené a zamyslíte se nad tím, co ta čísla říkají, něco je v tom, jak žijeme, špatně. Umíráme na nemoci, které jsme neznali, a většinu našeho jídla tvoří prvky, které náš gen zná pouze několik stovek generací. A buďto věříte, že jsme schopni jako člověk (druh) se v tak krátké době adaptovat na výše uvedené změny (a pak můžeme jíst cokoliv a naše zdraví to neovlivní), nebo to bude ještě pár tisíc (desítek tisíc, stovek tisíc) let trvat a my jsme ta skupina našeho druhu, která náš gen a adaptaci mění, stejně jako se před miliony let měnil náš předchůdce, když začal lovit zvěř. A tato změna sebou nese i následky z hlediska zdraví.
Nechci se tady pouštět do hlubších úvah :) ale tohle jsou informace, které mě zaujaly a pomohli mi změnit přístup k tomu, co jím a zdravotně mi pomohly (více o tom za cca měsíc, držte mi palce :)). 
Proto pro mě Paleo není dieta ani dočasný hype, ale prostě a jednoduše styl, který sedí mému tělu a z mého pohledu respektuje to, co moje tělo vyžaduje.
Lowcarb a další směry
Rozložení příjmu živočišné složky u domorodých kmenů jsem výše uvedl záměrně. Chci tím naznačit, že maso bylo součástí naší stravy a stejně tak se celkem zásadně liší i to, kolik procent maso v našem jídelníčku zabíralo. A to je také důvod, proč Paleo má více směrů, které se liší především v tom, kolik sacharidů je ideálních pro naše zdraví a zda naše zdraví je závislé spíše na kvalitě potravin, nebo na poměru sacharidy / bílkoviny / tuky. 
Já jsem se vydal cestou Lowcarb, čili minimálním příjmem sacharidů a přepnutí těla do tzv. ketózy, kdy tělo bere energii primárně z tuků a nikoliv sacharidů. Tento stav má za následek i váhový úbytek a to je také důvod, proč je tento směr hodně populární také pro hubnutí (a vychází z něj i Atkinsonova dieta). Kombinace nízkosacharidového palea je to, co mi zdravotně pomáhá a v ketóze jsem 24/7 více než 18 měsíců. Rovnou uvedu, že z pohledu medicíny je ketóza spíše brána jako stav nebezpečný a asi nenajdete velkou podporu v tomto "alternativním" stravování. Když se ovšem podíváte výše, tak cca 20% domorodců z výše zkoumaných kmenů byla v ketóze neustále, protože nemělo ve své jídelníčku dostatek sacharidů.
Problém Lowcarb je z mého pohledu především v tom, že je velice obtížné nabrat. Není problém se dostat bez hladovění na 9 - 11 procent podkožního tuku, problém je váhu zvýšit a zde cítím, že potřebujete jednak dát tělu impuls k růstu (fyzická zátěž) a sacharidy (v kombinaci s inzulínem jako růstovým/anabolickým hormonem). A právě zvýšení sacharidů je věc, kterou chci v následujících měsících testovat a zároveň se tak pokus zjistit, zda za mým zdravotním zlepšením stojí ketóza a málo sacharidů, nebo primárně odklonění od pečiva, mléčných produktů a cukru jako takového.
Co je důležité zmínit, Lowcarb není jediná cesta. Je hodně populární mezi těmi, kdo mají zdravotní problémy a těmi, co chtějí zhubnout. Ale Paleo nerovná se Lowcarb. Denní příjem masa se nemusí zvýšit u člověka, který jí Paleo, ale spíše může dojít jen k nahrazení příloh (pečivo, brambory, rýže atd.), sladkostí, dezertů apod. zeleninou a ovocem. 
A pokud zareaguji na Cuketkův příspěvek, který je zcela relevantní a zamýšlí se nad kvalitou surovin, tak Paleo je o kvalitě primárních surovin a člověk zpravidla začne řešit, odkud je maso / zelenina, kterou si koupil a jak získat potraviny, které mají co nejvyšší možnou kvalitu. 
Ale pokud jsem v situaci, kdy bych měl zvolit maso obyčejného původu versus bio kvalitní chléb se sýrem, tak volím první variantu. Na prvním místě je pro mě jíst to, co se nejvíce blíží ideálu než kvalita něčeho, na co nejsem adaptován.
Co říci závěrem? 

Snad jen zopakovat, že Paleo pro mě není dieta, už jen z toho důvodu, že dietu si většinou spojujeme s hubnutím, hladověním, něčím nedobrým a především dočasným. Paleo je pro mě osobně o respektování toho, co jsem. A o zdraví. A to není dočasná záležitost.
57 responses
Paleo pro mě zní smysluplně. Ale nějak si nedovedu představit, že bych nejedl sýry a mlíko. Já su prostě mlíčnej.
Pro mě byl prvotní impuls snížit váhu, ale teď když jsem tam kde jsem chtěl být, tak pokračuju a není to tím , že bych chtěl ještě shodit. Je to tím, že mě to bavi a Paleo styl mi vyhovuje. A rovnež se mi líbi, že se mi upravil krevní tlak a i cholestreol se dostal tam kde by měl byl. V tuto chvíli je pro mě hlavní zdravotní stránka. Ne z tak vážného důvodu jak u Petra ale i tak jsme rád, že jse výše uvedené srovnalo.Rad bych ještě jednou poděkovat Petru Márovi za články co mě inspirovaly.
Já jsem "paleo eater" cca 3 měsíce. Co bych hlavně potřeboval ještě dořešit, je trošku nabrat na váze. Stravovat se jiným způsobem jsem se rozhodl proto, abych žil zdravě a lépe, ne abych zhubnul...
Každopádně, Petře, díky za článek!
Civilizační choroby jsou záležitosti posledních sto let. Tak proč se vracet zpět o 10 tisíc let?
(Doporučuju k tématu knihu In Defense of Food od Michaela Pollana, jen bych tu papouškovala jeho zjištění.)
Paleo má zajímavý princip a líbí se mi ta logika. Jak tu píše "copywriterka", tak souhlasím, že nemusíme zacházet tak hluboko do historie.

Nabízím můj pohled: Rok ve středním pásmu se skládá ze 4 období a každém z nich je nám dostupné jiné složení potravy. Když upustím od lednice, což je naprosto logický začátek úvahy, tak dojdu k tomu, že nelze po celý rok jíst prakticky nic souvisle. To je právě ona věc, kde dochází k pochybnostem o dietách a vzniku rakoviny u Jobse apod. Protože jíme celá léta stejné potraviny. Což prakticky v celé evropě ještě před sto, dobře dvěstě lety moc nešlo. Myslím, že by stačil kalendář dozrávání ovoce a zeleniny, vysrat se na tropický věci a druhotně zpracované potraviny. A mělo by být vše v pořádku.

Si myslím já.

+ Jsem striktně proti pečivu.
@copywriterka - Logická úvaha, souhlasím, z mého pohledu 10.000 let zpátky je větší jistota, než jít jen o krok zpět a doufat. Otázkou zůstává, zda jen posledních 100 let nejsme schopni choroby popsat a tím pádem je problém hlouběji, nebo zda je opravdu problém jen zpracování potravin a jednotlivé složky nehrají roli.

Ale rozumím tomu argumentu a dává smysl - jinak řečeno z tvého pohledu jde o to primárně se vyhnout "umělému jídlu" a jít po tom, co je skutečné a kvalitní. Určitě dává smysl a jak jsem uvedl, je to i myšlenka Palea. Pollan a Paleo se asi trochu budou lišit v pohledu na množství masa, ale jinak mi to jádro přijde podobné.

O kvalitě potravin jsem mluvil, to jo, ale mluvil jsem taky o tom, že se v rámci paleo (diety, stylu) obracíte na bezkonkurenčně nejméně efektivní zdroj energie pro lidi = živočišné produkty. Zatím mě nikdo moc nepřesvědčil, že se mu daří (ať už lowcarb nebo ne) hradit vypadlé kJ ze sacharidů z kulturních plodin nějak rozumně.

Možnost stravovat se paleoliticky je stále vykoupená tím, že se obracíte na vysoce industrializovaný food systém, z jehož výdobytků všichni čerpáme. Nevidím tam žádné uskrovnění, naopak zvýšení náročnosti (finanční, energetické) i zátěže na prostředí. Dá se to určo brát jako legitimní snaha o fungující stravovací systém, nebo snahu o dlouhověkost spojenou se zdravím. Paleo ale podle mě ujíždí v tom, že necítí zodpovědnost za dostupné zdroje, které tu máme a za efekty, které může mít paleo na prostředí a náš food systém. AKA je to dlouhodobě neudržitelný systém, který jede na dluh (prostředí).

(Pro mě osobně je prostě jeden health claim málo na to, abych zavrhl celou skupinu užitečných produktů a s nesmírnou energií za ně hledal náhradu.)

OK, chápu ten pohled z hlediska globálního vlivu na stravování a přiznám se, že nejsem schopen argumentovat z hlediska náročnosti získání živočišných produktů, protože v tomto směru jsem zatím nepátral a tato otázka pro mě nebyla klíčová.

Na druhou stranu mě primárně zajímá, co je zdravé. Co mě pomůže. Následně mohu řešit dopad na společnost. Pokud to, co jsem výše uvedl, budu považovat za správnou základnu pro zdravý život, tak následně budu hledat cestu, jak ten systém udržet funkční dlouhodobě, než to celé zaříznout hned na začátku a akceptovat nemoc jen proto, že to globálně _možná_ nebude fungovat.

Jsem zvyklý fungovat způsobem, že když mám problém, najdu řešení. Když najdu řešení, které funguje, přemýšlím, jak jej udržet dlouhodobě.

Poslední věc, Paleo není primárně o tunách masa. Pro někoho ano, ale nemusí to být tak pro každého. A někdo bere jako OK surovinu i mléko. Cukr a obilí jsou většinou z této rovnice vyřazeny a to je asi ten problém, na který narážíš.

@cuketka Jenže to bychom mohli takhle rozebírat vždy víc a víc zeširoka. A kam to došlo, že lidi brali vše čím dál víc ze široka... Stejně tak bychom se mohli srazit u toho, jak se sem dostávají třeba banány nebo kiwi a jaký to má dopad na prostředí a jaký dopad na prostředí má výroba toho přepravního prostředku, který sem banány vozí.

Kdyby lidi kvalitně žili a přemýšleli, nemusí být spotřeba žádné z potravin nijak šílená. V zimě prostě neberu rajčata, protože je tam někdo s vypětím sil pěstuje... stejně jsou jen oranžový. Tohle je myslím mnohem hlubší pohled. Mít stravu lokální, tedy reálně dosažitelnou a v rámci roční doby, tak jak je dostupná. Ať už je to maso nebo zelenina. Kolik lidí jí kvalitní steak a kolik se zprasí salámama a vším takovým. Po kvalitním steaku, stejně 5 hodin trávíš.

Je to ale moc složitý, pokud se to chce probírat jinak, než s ohledem na sebe a nejbližší okolí no.

Ahoj a díky za článek. Hledám kolem Paleo informace.
Přes měsíc jedeme doma vegetariánskou stravu + občas ryby.

Tohle se mi ale zamlouvá víc.
Hledám z důvodu zdravějšího stravování a chci mít i trochu víc energie a zdraví.

@cuketka Sorry, ale podobné argumenty mi příliš připomínají pravděpodobně nejhloupější TED talk všech dob od Marka Bittmana. Vždycky, když slyším, že na jednom hektaru se uživí 9x víc vegetariánů než masožravců, tak bych vyletěl z kůže. Taková věc by totiž byla pravdivá pouze v případě, kdy kalorie ze zrní má stejnou hodnotu pro život, jako kalorie z masa/mléka/vajec.
Dávat na stejnou misku vah 1 kcal škrobu a 1kcal masa je nesmysl.

Fakt mám věřit že jíst zdravě = ničit planetu? Je tady ve fóru někdo, kdo v tom vidí nějakou logiku? Tom Naughton říká ve svém filmu "Mother Nature is not stupid!"

No, já bych hlavně nesváděl ty velkochovy krav a prasat a drůběže na lidi co jí maso. To by bylo divný. Tak jako tak, jeden člověk nesní víc jak 200kg masa za rok (Počítám s 500g denně). Tam je to spíše nakonec dáno tím, že dnes je na Zemi mnohem víc lidí.

Taky mi příjde mnohem snažší ulovit ve skupině krávu, než vytvořit pole, natož s vybranou a vyzkoušenou odrudou obiloviny. Ne nadarmo je v historii začátek zemědělství přisuzování bohům, kteří to lidi naučili. Ať už je to bible (Genesis) nebo Sumer.

Je to obnovitelnější cesta a proto bohové, když viděli, že lidskou rasu čeká populační rozmach, řekli si, že by bylo fajn, kdyby nevymlátili všechny krávy.

Mother Nature is not stupid! - dobrý slogan! Mě se ještě líbí: If man made it don't eat it! :)
If someone touch it, don't eat it :-D
LOL
Neda mi to nez jit zcela proti proudu..

Primarne mne prijde zcela bizarni resit cokoliv na tak dlouhe casove ose jako jsou miliony, ci tisice let...a tvrdit, ze protoze tehdy nebyla nemoc XYZ, tak to bylo lepsi a odsuzovat psenici, sul, cukr (coz mi trosku pripomina pohadku Sul nad zlato)... Nereknu, ze bychom si stezovali na to jak moc se zmenilo jidlo za poslednich sto, resp. 50 let. Ale 2,5 milionu, kdy se vetsina nedozila ani tveho veku?

Petre, jelikoz ti "nasi predkove" tenkrat nezili v uzavrenych obydlich, prestehujes se ze sveho zatepleneho bytu do chyse? Nepresouvali se mezi zememi, nacoz kontinenty za par hodin. Prestanes letat, nepouzijes svuj iPhone4..jen abys nebyl ozaren?

Ja myslim, ze ne. Protoze na to jsme az moc pohodlni, zhyckani, rozmazleni a sobecti. Zijeme si v dobe, kdy (urcite skupiny lidi na Zemi) maji vseho prebytek, tak proc to nesponovat do extremu (zatimco jinde stradaji). Pritom vetsina z nas nevypestovala nikdy tolik, aby z toho mohla nakrmit na tyden rodinu (nacoz vesnici), na druhou stranu si nemuzeme vynachvalit "farmarske trhy" a opevovat neefektivni "navrat k prirode"...a "urazet" prumyslovou vyrobu, ktera masam dovolila mit maso casteji nez jednou za tyden...banany po cely rok....

Sam nejsem svatousek, taky radsi San Pellegrino, 4-vrstvy toaletak z Nemecka ..a maso v zelene krabicce.....ale neda mi to se cas od casu vrati nohami na zem...prip. se nekde vyjadrit....kdyz vidim podobne "tlachani".

Nepsal jsem ten text pro to, abychom se vrátili o tisíce let zpět, ale abych vysvětlil logiku na pozadí. Z hlediska evoluce jsme stále lovci a na to nezmění to, že létáme letadlem. Paleo je o respektu tohoto faktu a přiblížení stravy tomu, co jsme dříve jedli. Nic víc, nic míň.

Pokud něco na faktech výše nesedí, nebo je to lež, určitě mě oprav. To, jak si kdo tato fakta vyhodnotí je samozřejmě věc jiná.

A ano, jsme pohodlní, zhýčkaní a máme se asi nejlépe za celou dobu lidstva. Ale s tím, co jsem uvedl, to nijak nesouvisí a není to relevantní.

pytal som sa uz inde, ale nedostalo sa mi odpovede, takze skusam tu:
nad paleo uvazujem, pretoze mam stale viac alergii na potraviny. ale mam kopu otazok..
-existuje web, najlepsie cz/sk s realnymi dlhodobimi skusenostiami s paleom? (myslim dlhe podrobne clanky so skusenostami ako napr tento)
-co paleo a intenzivnejsi sport? su medzi paleo ludmi aj "chlapskejsie postavy"?
-ako viete ze pred 2mil rokmi ludia neumierali na srdcovocievne choroby ci rakovinu? aj dnesnych 30nikov(vtedy max vek) dnes umiera na infarkt ci tazku cukrovku minimum.
-ako vplyva ketoza na zdravie? cholesterol ok, ale ako je na tom clovek po dlhsom case, napr 5-10 rokoch? pretoze uz priliz vela veci co som skusal sa v buducnosti ukazalo ako nebezpecna blbost, aj ked som v danom case myslel ze je to to najlepsie.
-ako vplyva paleo na vykon organizmu? svalova sila, vytrvalost, inteligencia, kratkodoba ci dlhodoba pamat, kreativita? ja som na 2 tyzdne skusal ckd dietu(v podstate paleo len s cukor dobijacimi vlozkami) a moj dusevny vykon bol tak stvrtinovy. pricom dlhodobo sa ckd udrziavat neodporuca
-pri akych diagnozach paleo prospieva a akym skodi?

diky za reakcie :)

Petre diky za informace o Paleo. Zkousim par dnu lowcarb tak uvidim co to se mnou udela a zda to vydrzim. Budu rad za jakekoliv dalsi info z teto oblasti.
pavold: Postnu sem svůj komentář z Cuketkova blogu, dnes už jsem línej něco nového vypisovat :) Týká se teda pouze jedné tvojí otázky.

Ještě mě napadlo, že tady překvapivě nepadla ještě jedna věc. Paleo je "historicky" spjato se cvičebním systémem Crossfit ( http://en.wikipedia.org/wiki/Crossfit ). Ve zkratce jde o cvičení, které se snaží vybudovat všestranou atletickou dovednost na bázi intervalového/kruhového cvičení při používání relativně oldschool cviků (kliky, shyby, dřepy s činkama, věci z powerliftingu, apod). Ve Státech už to má neskutečnou popularitu, u nás je asi nejznámější persónou Zdeněk Weig z http://www.crossfitpraha.com/ , kde jsem se s crossfitem seznámil i já :) Právě tam jsem poprvé slyšel o paleo a tehdy mi to btw přišlo jako celkem kravina :))
Nicméně, co jsem chtěl říct je, že paleo stravující se crossfiťáci jsou názornej důkaz, že Cuketovka obava o "na kost vychrtlý low carb" je lichá :) Doporučuju se podívat na nějakej sestřih z Crossfit games - třeba zde http://www.youtube.com/watch?v=ItDWedJpwpw - pro představu, jak to ve výsledku (jídlo + cvičení) vypadá :)

Nesmieme zabudat, ze kazdy clovek ma iny organizmus a nie kazdemu moze vyhovovat jest maso den co den. Podla mna to ani neni spravne, ja budem asi potomkom zberacov :D nie nadarmo sa volam Juraj (z grectiny - rolnik).
Som rad, ze Petrovi asi tento system vyhovuje a jeho zdravotny stav sa zlepsuje. Osobne doporucujem pit vodu, vela vody.
No a ak sa pozrieme do minulosti: Boli ste niekto na starych cintorinoch? Pozriet sa akeho veku sa ludia dozivali v minulom a predminulom storoci!? Z historickeho hladiska to neni az tak davno! Plus si postudovat trocha zemepis. Kde sa v sucastnosti ludia dozivaju najvyssieho veku? Maju najmenej civilizacnych chorob? A zistit si preco tomu tak je, co tam jedia!?
No a nemozes tvrdit, ze v praveku nepoznali dnesne nemoci. Vtedy ani nevedeli kto na co zomrel a uz vobec sa to nezistovalo, nezapisovalo! Takze kludne niekto mohol zomret na cukrovku ci rakovinu.
Je to velmi rozsiahla tema a na dlhu debatu, takze len tolko ;)
OK, zkusim zareagovat :-)

1/ na krevni skupiny neverim, neznam nikoho, krom 0, komu by stravovani podle toho pomohlo, ale predevsim vychazim z logiky. Pokud budu mit krev zemedelce, tak se moje skupina vytvorila pred 10 000 lety? A to geneticky zmutovala, aby mi tato strava sedela? Krevni skupiny podle me nefunguji, ale nechci nikomu brat iluze.

2/ Ad voda - urcite, to je zaklad a ja piju vodu, caj, obcas kavu, jinak nic.

3/ Paleo se prave nekouka do minuleho a predminuleho stoleti, vzdyt ti lide jedli temer to same, co my. Vychazi ze zakladni stravy.

4/ Co bych mohl jist a nejist je opravdu spise psychicka zalezitost. Ja jsem nemel rad vejce a nejedl jsem je a rikal jsem si proc, je ostatni jedi. Ted dam 4 denne a chutnaji mi. Tohle je primarne o hlave a nastaveni, nez o tom, ze to nejde.

5/ Vetsine dnesnich chorob se rika civilizacni. Z urciteho duvodu. Jak jsem psal vyse, studovanim domorodych kmenu na tyto choroby nenarazili. Zajimave bylo, pokud ovcem lidi z kmene presli na zapadni stravu (napr. indiani), zacali mit stejne potize, jako my = civilizacni choroby.

Takze tak ;-) Omlouvam se za strucnost a primost :)

Díky za uvedení zmínky o Crossfitu, hodně nad tím přemýšlím... Máš představu, jakou formu Palea v rámci crossfitu dodržují? Lowcarb?
Petr Mára: Takhle, abych to uvedl úplně přesně, netvrdím, že všichni CF jsou na paleo, to určitě ne. Ale rozhodně je to v té komunitě dost populární.
Já jsem se tehdy věnoval primárně tomu cvičení a přiznám se, že o detaily paleo jsem se tehdy až tak nezajímal. Co si vybavuju, tak to určitě nebylo nějak ultra low-carb, tuším že po cvičení si dávali třeba banán a tak. Jo a tuším, že jedli i sóju.
Zdeněk měl pár pořadů v TV, kde kromě CF zmiňoval i paleo, možná se dá něco dohledat tam, zkus mrknout třeba zde - http://www.crossfitpraha.com/v-mediich/ .
Ty ludia jedli ako vravis, SKORO to iste a pritom sa dozivali 100+. No ale to som nechcel. Len dam do povedomia istu teoriu od R. Young-a
http://y7s.zapd.co/ No mozno si uz cital niektoru z jeho knih.
Velmi pekny clanek! Spravne to Petre linkujes s evoluci, byt soude dle komentaru nekteri maji problem to pochopit ... ja jsem posledni dobou zacal neco co by se asi dalo kvasifikovat jako paleo, neveda ze neco takoveho vubec existuje, ale uvedomil jsem si, ze jsem byl jedl pomerne nezdrave. Ted jsem temer prestal pit alkohol, vetsina z toho co jim je zelenina, ovoce a maso, temer nejim sladkosti, nahrazuju je ovocem (susene mango je treba bozi) a taky piju hodne dzusu (tam je ale treba davat pozor na kvalitu, bohuzel co je v CR je vetsinou fakt rubbish).
@botanicus Džusy jsou na hovno úplně, je to jako alkohol prakticky.

Líbí se mi ale, bavit se tu o evoluci a jídle apod. Protože buď se to neřeší, nebo si máme dát Miller Müx a nebo nám poradí Vlasta.

Mohl by mi někdo vysvětlit, co se tu konkrétně myslí větou:

"Z hlediska genetiky jsme stále lovci / sběrači a naše tělo je na tuto stravu primárně designováno (tzn. pokud bychom jedli a fungovali tak, jako náš předchůdce posledních 2,5 milionu let, měli bychom z hlediska zdraví minimálně zatěžovat naše tělo)."

Naše DNA se od DNA neandrtálců liší pouze v 1 %, s DNA šimpanzů je podobnost 95 % - 99 %. Nechci ironicky klást otázky typu: "Máme jíst to, co jedí šimpanzi?" atd., chtěl bych upozornit na to, že 10 000 let je dlouhá doba na to, aby došlo k mutacím třeba 0,5 % genů. Všimnětě si, že už dnes u řady lidí nedochází k růstu osmiček (zubů moudrosti) právě kvůli změně stravy. Co pak můžeme vědět o tom, k jakým změnám došlo v našem metabolismu a zdali jsme se už nepřizpůsobili dnešní stravě dostatečně. Je tu nějaký evoluční biolog, který by mohl prozradit, zda pravnuci Petra Máry budou mít zase osmičky už od svých 20 let, budou-li další pokolení Petra Máry pokračovat v dietě, jakou zvolil jejich praděd?

Dnes som este nahodou objavil tento clanok, dufam, ze sa nenahnevate ak ho dam do pozornosti. V podstate som tu nieco podobne spominal, ze ked si spravite svoj vlastny prieskum, tak by ste sa mali dopracovat k tym "modrym zonam". http://www.velkaepocha.sk/2011122518749/Rady-jak-zit-dele-od-256leteho-mudrce...
@xsys

Díky za otázku, dává smysl

1/ z mého pohledu je nejlepší se držet 100 procent, tzn. větve Homo, nikoli šimpanzů. Domněnka zní - to co jsme jedli posledních 2,5 mil. let nám nejspíše neublíží.

2/ To co jíme 10.000 let a méně nám buď neublíží, protože jsme se na to adaptovali, nebo to pro naše tělo může být zátěž. Otázkou je, co z toho je a není OK? Průmyslové potraviny z posledních 100 let? Mléko? Pečivo?

3/ Viz například enzym laktáza - stále existuje určitá skupina obyvatel, která není schopna trávit mléko - http://www.biomedcentral.com/1471-2148/10/36 A to se bavíme jen o trávení, nikoliv o tom, co mléko dělá dál.

Čili ano, geny mutují a podřizují se prostředí. Paleo jako takové staví na potravinách, na které adaptování jsme. Na nové potraviny můžeme, nebo nemusíme být adaptování. Každý nový v jídle s sebou přináší řadu látek, na které si naše tělo musí zvyknout a adaptovat se. Tzn. pečivo není jen o lepku.

Co si Petře myslíš o tom názoru, že glukóza nemusí být takový průšvih jako fruktóza? Určitě jsi viděl Sugar: Bitter Truth od Roberta Lustiga. Někdy mi přijde, že se hážou všechny sacharidy do jednoho pytle. Přitom existují lidé, kteří dosáhnou dlouhověkosti s miskou rýže.
Jinak, osobně mám největší problém se vzdát mléčných výrobků, takže spíš tíhnu k této variantě LC:
http://www.dietdoctor.com/lchf
Osobně se domnívám, že tu jsou tři problémy:

1/ Množství sacharidů obecně a tím i nápor na tělo z hlediska inzulínu

2/ Fruktóza jako taková, která problém č. 1 ještě zhoršuje

3/ Dostatek jídla a neustálý přísun

V Paleo Answers jsou popsaný studie zaměřený na krátkodobé hladovky v řádu hodin a dlouhověkost zpravidla připisují lidem, kteří jedí málo, resp. méně často a mezi jídlem dokážou vyhládnout. Takže pokud vyřadíš bod dva a tři, tak asi i na sacharidech můžeš žít dlouho.

Ještě zajímavý pohled má Kwasniewski, který obhajuje dietu postavenou primárně na tucích (ale jako opravdu hodně tucích) a jako druhou variantu uvádí stravu japonskou, která má minimum tuku a kvalitní protein (ryby, rýže). Z jeho hlediska je špatně míchat v jídle jako palivo sacharidy a tuky, buď jedno nebo druhé. Těch pohledů je tolik, že nezbývá než zkoušet :-) ale určitě chci vyzkoušet jíst jen 1-2x denně.. a uvidíme :)

Peter, este som sa chcel spytat: Cim krmite Nicolasa, respektive ako su v tomto paleo svete brane deti? D
Článek updatován o tuto pasáž (v textu i s odkazy):

UPDATE: Zde doplňující komentář - lidé často argumentují tím, že průměrná doba života byla v paleolitu, nebo u zmiňovaných domorodých kmenů nižší, než je dnešní, což je samozřejmě pravda - viz wikipedia, co je ale potřeba si uvědomit, že člověk v dnešní době má mnohem méně možností, jak o život přijít a tím pádem se dožíváme vyššího věku. Otázka by možná měla znít, kolika let by se člověk dožil dnes v případě, že by neměl technologie a medicínu? Chci tím říct, že dlouhověkost je nám dána (viz. Older age becomes common late in human evolution, A Theory of Human Life History Evolution: Diet, Intelligence, and Longevity), ale náš předchůdce měl mnohem náročnější cestu, se stáří dožít, ale nikoliv kvůli stravě, ale kvůli prostředí, ve kterém se pohyboval.

Petr Mára: Musím sem dát komentář z Vitalie, kterou jsem za poslední měsíce odsoudil za nehorázné zhoršení kvality článků.

K článku: http://www.vitalia.cz/clanky/paleodieta-dieta-z-praveku/

Jeden napsal "No jestli se chcete také dožívat průměrných 25-28 let života, tak pokračujte ! :-))))"

Vždycky přemýšlím, jak je to super, když jsme mladí a jíme jak jíme. Pak příjde, čtyřicítka a začne se to sypat. Potom už takový komentáře nikdo psát nebude. Leda že by se nudil v čekárně u doktora.

Strašně mě znervozňuje, jak se lidi baví o jídle. A přitom vím, čeho mají (i já) plný vozíky v tescu...

Ahoj Petře, mám dotaz trošku z jiného soudku: zajímal by mě tvůj jídelníček dlouhodobě. Tipy na jídla, kombinace... Je třeba určitě obměňovat jídla, aby člověk nespadl do stereotypu, kdy je pro něj jídlo jen nutností. Tohle bych byl nerad, aby se mi stalo. Jsem zvyklý třeba na chleba s máslem a šunkou a podobné návyky ve stravování (mimo hlavní jídla). Když z této kombinace vynechám ten chleba, není to už taková hitparáda. Díky :)
:-) Já jím cca 5x týdně mimo domov, takže s pestrostí nemám problém, vždy se jedná o maso + grilovanou zeleninu, pokud je maso málo tučné, přidám na zeleninu olivový olej. Takhle vypadá oběd a večeře.

Snídaně je u mě 4 vejce a k nim buď kvalitní uzeniny, maso, tuňák a třeba v kombinaci s avokádem (kvalitní tuky)

Pro příjem sacharidů volím zeleninu (grilovanou či vařenou, syrová mi nedělá dobře) a ovoce - banány třeba s kokosovým olejem + 90 procentní tmavou čokoládu, lesní plody atd.

Piju jen vodu nebo černý čaj

Tohle jedu v podstatě pořád dokola, snídaně mohou být trochu sterotypní, ale je zajímavé, že mi to pořád chutná a baví...

Ahoj, dle mého jde o úhel pohledu. Mám-li strach, že to co jím je šmejd, pak budu hyn. Je jedno co jím, ale s jakou chutí to jím, jak vnímám tělo po nasycení. Jde o výživu buněk - viz. přednáška Henri Monforta http://www.youtube.com/watch?v=LI_EmGYV_3Q, který již "nejí" 9 let. Jirka
@xsys @petrmara

Nejsem odpůrce paleodiety, nejsem zastánce průmyslových potravin, ale některá "fakta" v úvodu článku prostě nejsou fakta. Konkrétně tohle: "Z hlediska genetiky jsme ve své podstatě stále lovci / sběrači a naše tělo je na tuto stravu primárně designováno (tzn. pokud bychom jedli a fungovali tak, jako náš předchůdce posledních 2,5 milionu let, měli bychom z hlediska zdraví minimálně zatěžovat naše tělo). Otázkou je adaptace každého z nás na potraviny, které se začaly objevovat před 10 000 lety."

Nevím, Petře, proč na tomto tvrzení tak trváš, když potom v komentářích zmiňuješ, že jde především o individuální adaptaci na různé potraviny (např. třeba zmíněná laktóza). Oceňuju odkazy na články a studie (pravda, spíš jsem je přelétl, než do podrobna četl a rozebíral), tak přidám jeden svůj (na který se stejně nikdo nepodívá): http://en.wikipedia.org/wiki/The_10,000_Year_Explosion Knihu jsem četl v rámci hodin genetiky a (shrnuto do jedné věty) říká to, že v posledních 10,000 letech se ryhlost lidské evoluce víc než zestonásobila v důsledku nové genetické variace (neandrtálské geny). Kniha na tomhle pěkně vysvětluje rozvoj civilizace (usedlého života) a konkrétně třeba i vývoj adaptace na laktózu.

Co tím chci říct? Paleo je hype jako každý jiný a člověk by se měl spíš zamyslet o tom, co funguje právě a jen pro něj. Není to prostě řešení pro všechny. Ke všem tvým článkům o paleo jsem se dostal až včera a - upřímně mám hroznou radost z toho, jakým způsobem ti zdravotně pomohlo. Varuju ale před hurá přijímáním tohoto stravování (=diet) kýmkoli. Geny a způsob života (sport atd.) jsou klíčové. Já osobně se snažím (díky "nestálým životním podmínkám" (tj. pořád samé změny - studium, práce, peníze, země, ve které žiju) ne moc úspěšně) žít bezcukrový, bezlepkový a bezlaktózový život, protože mi tyhle tři věci ke zdraví nepřidávají. Na druhou stranu je pro mne třeba nemyslitelné nedodávat si do jídelníčku dodatečné proteiny a rychlé cukry. Když je člověk dvě hodiny na kole, bez sendviče s burákovým máslem, banány a marmeládou a aspoň jedním gelem (= skoro 100% cukr) do hodiny chcípne. Po dvou hodinách běhání (proložených nějakým tím gelem) si zase na regeneraci to čokoládové soj-mléko s práškovým proteinem navíc prostě taky dám.

Paelo je tedy možnost, ale lidi by se měli víc zamyslet nad tím, jestli je právě pro ně ta správná. Bohužel tenhle přístup stojí daleko víc času než jednoduše přejmout paleo, ke kterému si člověk během pěti minut najde bambilión receptů, rad a návodů. Náklady na informace (jako třeba když jde člověk za svým obvodním doktorem, požádá ho o doporučení k dietologovi a doktor se na něj dívá jako na blázna) jsou velké. Pochopit vlastní tělo a přijít na to, jak žít zdravě, je investice, do které se mnoha lidem nechce. A ačkoli ty jsi k paleo přišel právě tímhle způsobem, mnoho lidí to nechápe a bere paleo jako zaručeně-nejlepší-super-jedinný-správný-přístup, který automaticky bezmyšlenkovitě přejímají, nebo si díky nedokonalému překladu pletou pojmy (dieta jako nástroj k hubnutí a ne jako způsob stravování). A je fajn, že na to ve svém posledním postu (http://petrmara.posterous.com/vysledky-18ti-mesicniho-lowcarbpaleo-experime) upozorňuješ.

Díky za reakci a je pravda, že tento fakt na úvod pravděpodobně působil spíše zmatečně, než by vysvětlil, co jsem chtěl říct. Šlo mi o to, že po více než 2 miliony let jsme se stravovali jako lovci / sběrači a zásadní změna přišla až 10 000 let na zpět a přesto, že člověk je z hlediska adaptace úžasný tvor, ne každý z nás adaptací na nové potraviny prošel. Tzn. může být pravděpodobné, že strava, kterou jsme měli 2500 000 let zpátky by nám mohla způsobovat nejméně zdravotní potíží, zatímco nové potravinou mohou (a u někoho nemusí) způsobovat problémy.

To byl i důvod, proč jsem napsal článek, který zmiňuješ a věc rozvedl trochu do hloubky. Máš absolutní pravdu v tom, že přejímání čehokoliv je špatné a nesnažím se v principu nikomu tlačit, že toto je jediná správná cesta. Jediné, co chci říct, že každý by měl poznat sám sebe a svou adaptaci a toho se držet, nikoliv vzít hotové postupy.

Ještě jednou díky.

Ráda bych se vrátila k otázce děti vs. paleo.
Sama se právě snažím omezit/vynechat sacharidy + přidat víc zeleniny a hlavně kvalitní maso. A jelikož mám 10m dceru, kterou zatím převážně kojím (prostě nechce jíst nic jiného), řeším otázku, jak bude vypadat její strava v budoucnu. U pediatra si připadám jako tyran, když jí nechci dát krupičnou kaši nebo rohlík.
Zajímá mě, jestli někdo ve stravě dětí omezil příjem sacharidů (nepočítám-li kmeny, co žijí v ketoze), jak to dokázal udržet při dnešní stravě ve školkách, školách?
Rozhodně nejsem hazardér se zdravím dítěte ani experimentátor. Je to ještě mrně a sní sotva pár lžiček ovoce/zeleniny denně.
Ahoj Jani, uprimne bych se u deti zameril primarne na kvalitu potravin, nez na omezovani cukru.

Kdyz dite roste, tak bych nesel do toho, ze bych omezoval cukry. Radsi bych sladkosti nahradil ovocem a vyhodil veskerou "umelou" stravu jako dzusy, slazene napoje a podobne. Ja dite neomezuji (2roky) a resim kvalitu. A roste dobre :)

http://skylertanner.com/2009/03/15/it-isnt-magic-to-eat-like-a-hunter-gatherer/
Doporučuju přečíst tento článek od fyziologa a osobního trenéra, který mj přednáší na konferencích jako Ancestral Health Symposium, Paleo FX nebo 21 Convention.
Má velmi realistický pohled na Paleo. Vpodstatě říká, že Paleo funguje jako každá jiná dieta na principu kalorické restrikce. Vyšší příjem proteinů a tuků vede k vyšší sytosti. Současně lidem prospívá příklon k čerstvým potravinám. Říká, že jeho klienti hubnou na Paleu, a že je mu jedno, jaké mytologii při tom věří. Nicméně představa, že JEN insulin hraje roli, je nesmírně naivní a i já jako student medicíny můžu říct, že chybná, stejně jako představa, že naši předci jedli jednu jedinou formu diety...dá se zhubnout na jakékoli dietě, která vede ke kalorické restrikci, a Paleo je jen jednou z nich. Podle mého názoru je další důležitou vlastností množství ovoce a zeleniny, tam má běžný člověk rezervy, a taky adekvátní příjem proteinu. To je ale asi tak všechno, třeba já si v současnosti hlídám jen příjem proteinu, jím ovoce a zeleninu, dvakrát týdně aplikuji přerušované hladovění, tím snížím kalorický příjem, hubnu a je mi fajn, stejně tak to má nesčetné zdravotní benefity...a i to pivko nebo zákusek si dám:-) Ostatně, tempo, jakým třeba Italové mezigeneračně překonávají laktózovou intoleranci, dává tušit, že se lidské tělo adaptuje velice rychle. Užívejte si opět vaše jídlo a neoznačujte potraviny za správné a špatné!
9 visitors upvoted this post.