Kdy začneme nenávidět Google?


Máte rádi Google? Předpokládám, že většina z vás odpoví stejně jako já - tedy kladně. Google je společnost, kterou mám, stejně jako Apple, opravdu rád. Líbí se mi to, co dělají, jak to dělají a směr, kterým jdou. Kdybych se chtěl někdy nechat zaměstnat, každodenní vysedávání v GooglePlexu v Silicon Valley by mohlo mít dostatečnou motivací na to vzdát se života na volné noze a podílet se na projektech nesoucí značku Google.
Když jsem měl možnost Larry Page, spoluzakladatele Google, vidět v lednu na CESu, jeho řeč byla zcela jiná, než jakou vedl Bill Gates, Paul Otellini, nebo šéf Sony sir Howard Stringer. Larry Page nedělal show, prostě přišel na pódium v bílem plášti alá vědec a veškeré své poznámky měl napsané na papírech, které držel v ruce. Ačkoliv jeho řeč neměla takové grády, jako vystoupení výše uvedených pánů, bylo vám zcela jasné, že Larry Page představil vize své společnosti a toho, kam se chce ubírat (konkrétně se jednalo především o Google Video). Co tím chci říci - Larry Page se choval nejvíce upřímně, i když na první pohled působil možná trochu nepřipraveně, je vám jasné, že tenhle člověk přišel lidem něco říci o věcech, na kterých se sám podílí. Že chce něco dokázat, něco změnit. A když jste jej poslouchali, tak jste mu drželi palce, aby to dokázal - prostě jste s ním sympatizovali. Proč bychom teda měli Google nenávidět?

Možná proto, že se časy mění a všechno jednou končí. Google se pomalu mění ve firmu, která ovládá online trh. Již dlouho je Numero Uno a to sebou nese i odpovědnost za to, že vás občas někdo nemusí mít rád - stačí se podívat na Microsoft... A co bude trnem v oku u Google? Především informace, jak jinak. Koukněte se na to, co vše dnes Google nabízí:
Gmail (emailová schránka), Google Calendar, online Office (Writely a nyní Google Spreadsheet), Google Analytics (kompletní a skvělá analýza webů, konkurence webových auditů), Google Talk (Instant Messaging), Google Notebook (integrované poznámky do FireFoxu), Google Maps, vlastní reklamní systém (AdWords), Froogle (hledání zboží na internetu) a řadu dalších (RSS čtečka, Picasa, Web Creator) ... a samozřejmě vyhledávač.
Teď se zkuste zamyslet, co všechno o vás vlastně Google ví? Zná vaše emaily, to co si přes internet povídáte s kamarády, schůzky, které máte, kde je máte, kde bydlíte, zná vaše dokumenty, ví, kdo chodí na váš web a odkud a jaká klíčová slova používá, zná vaše poznámky a není ani problém zjistit, jaké zboží na internetu nakupujete. Přiznávám se, nyní lehce přeháním, ne každý využívá všechny služby, které Google nabízí, ale díky tomu, že Google nabízí takové množství služeb, má velice dobrou představu o globálním internetovém chování. Není to jenom tak, že ví, co lidé hledají, ale vyhledávaná slova a fráze umí zasadit do kontextu ve spojení s informacemi, které má ze svých jiný služeb. To samé, co je Microsoft v oblasti počítačů (nabízí operační systém, prohlížeč, kancelářský software a podobně), je a bude Google v oblasti internetu. Takže přátelé, kdy nám to začne vadit? Kdy se přestaneme bát spywaru a uvědomíme si, že je to jen malé nebezpečí oproti tomu, co o nás ví Google? Kdy se nadšenectví změní v poznání, že my všichni, kteří zdarma využíváme služby Google, jsme jen laboratorními potkany v Google Labs, kteří se vrhnou za každým nabídnutým kouskem sýra (přiznávám se, Google Spreadsheet již také testuji :)), abychom Google předali to nejcenější - tedy vzorec našeho chování, informace o nás samotných.
A kdy se dočkáme toho, že Google přestane být synonymem pro vyhledávání, ale bude z něj "Centrální Mozek Lidstva", kterému prostě položíme otázku a dostaneme odpověď? Za pět let? Za deset?