Jak žít úspěšný život a jak se motivovat v 10 krocích!


No není tohle super nadpis, který vás při prohlížení nových příspěvku ve vaší RSS čtečce donutí, abyste jej prozkoumali?

Motivace je základním kamenem úspěchu, a to nejenom toho finančního. Když jste motivováni, dokážete cokoliv, když motivaci ztratíte, váš výkon je radikálně snižen - přežíváte, ale nežijete. Když pracujete 8 hodin v kanceláři a děláte něco, co vás nebaví a nemotivuje, neposouvá dál, jste buď v situaci, kdy váš plat natolik převyšuje vaši potřebu, že nemáte důvod se k ničemu motivovat, nebo jste v h@jzlu. Ztrácíte drahocenný a omezený čas, který máte. Co s tím? Co dělat, abyste našli opět směr a aby váš život dával trochu smysl? Nebojte, mám pro vás pár osvědčených tipů!

1/ Zastavte se a určete si priority

Pokud nevíte, zda je pro vás důležitější pivo s kamarády v hospodě, nebo bankovní účet plný peněz či radost ze zkoušení nových věcí, jste bez směru. Musíte vědět, co chcete. Musíte znát svůj cíl. Ještě před pár lety bych napsal, napište si, čeho chcete dosáhnout. Správně je to ovšem jinak: Napište si, čeho chcete dosáhnout v horizontu 3-5 let! Žijeme v době, kdy za život proděláte několik kariér, několik rolí a několik projektů. Můžete si vysnít, jak chcete žít za 30 let, ale klíčem ke změně je vědět, kde chcete být za 3, 4 nebo pět let.

Když víte, že je pro vás v daný okamžik nejdůležitější váš Start-up, věnujte se jemu. Za rok pro vás může být nejdůležitější vaše dítě či dokončení studia. Důležité je to pojmenovat a zamířit tím směrem. Každou činnost, kterou děláte, můžete provozovat na 20% stejně jako na 150%, vy určujete, co je prioritou.

2/ Jeden, maximálně dva projekty najednou!

Když si přečtete životopisy slavných lidí, kteří něco dokázali (Steve Jobs, Richard Branson), drtivá většina z nich uspěla z toho důvodu, že se v jeden okamžik věnovali jedné, klíčové věci. Respektive většinu času zabíral jeden konkrétní cíl. Na čím více židlích budete sedět, tím pomalejší bude váš růst a tím rychleji o všechnu motivaci přijdete. Den se pro vás stane "hašením požáru" namísto budování něčeho jedinečného. Toto je fáze, ze které se aktuálně snažím dostat - moje chobotnice má hodně chapadel a je potřeba jich pár useknout. Příliš mnoho projektů najednou je vysilující proces, změňte to!

Osobně razím cestu, kdy část mé práce je určena pro obživu - ať už zabírá 30% nebo 70% času, hlavním cílem jsou peníze a pokrytí nákladů na život. Jednoduchá matematika vede k tomu, že se snažím minimalizovat čas a maximalizovat zisk (jak nečekané). Tím pádem mám zbývajících několik desítek procent času možnost se věnovat věcem, které jsou pro mě primárně zábavou a až po získání určité zkušenosti a praxe se stávají příjmem. Často se stává, že tato nová záliba vytlačí předchozí hlavní příjem a stane se novým hlavním příjmem. Čili ze zábavy se stává práce, která vám přináší uspokojení i peníze. To ovšem netrvá věčně, proto se snažím o to, abych měl za všech okolností dostatek času na rozvíjení nových nápadů a činností. I kdyby to mělo být jen 10% času. Pak vždy možnost někam jít a přitom jistotu, že nebudete při radikální změně života takříkajíc "na suchu".

3/ Musí vás to bavit. Musíte to mít RÁDI!

To, co děláte, musíte mít rádi. Koukněte se ve svém okolí na lidi, kteří pracují a přitom to dělají s nadšením. Pokud chcete být ve stejném oboru lepší než oni, musíte být minimálně stejně nadšení. Bez touhy vyniknout a bez nadšení neuspějete. Tudíž, dělejte to, co máte rádi. Jednoduché ne?


Když je vaším cílem vydělat moře peněz, když budete chtít, určitě je jednou vyděláte, ale pokud při tom budete trávit 8 hodin denně činností, která vás nebaví, skončíte v padesáti s balíkem peněz a se vzpomínkou na život, který se vám nelíbí... to opravdu chcete? Když děláte něco z nadšení, peníze dříve nebo později přijdou sami jako bonus.

4/ Nehrajte!

Jasně, všichni hrajeme a máme desítek masek, které v průběhu dne nasazujeme. Pokud jde o váš cíl a úspěch, nehrajte něco, co nejste. Když si budete hrát před klientem na to, jak vás váš vlastní projekt baví a jak jste z něj nadšení, přitom je realita úplně jiná, lidé to dříve nebo později odhalí. Buďte upřímní. Pravé nadšení z vás bude vidět a lidé poznají, že to je ve vás. Buďte sami sebou a máte vyhráno, nemusíte myslet na to, jakou masku zrovna nasadit.


BTW, tohle pravidlo se mi osvědčilo i u zcela jiné činnosti - školení a prezentování. Vždycky jsem byl neuvěřitelně nervózní a rozhozený, když jsem začínal školit, nebo když jsem měl předstoupit před větší množství lidí a hovořit. Proč? Nevěděl jsem, jak na ně správně zapůsobit, jakou správnou masku použít. Bullshit! Od té doby, co to neřeším a jsem sám za sebe, s tím nemám problém. Lidi vás stejně prokouknou, tak proč něco hrát, když nejste dobrý herec? Upřímnost a prezentace sebe sama je ta nejjednodušší cesta.

4/ Obklopte se lidmi, kteří přemýšlejí stejně jako vy!

Sami úplně všechno nezvládnete. Potřebujete backup, zálohu, někoho, kdo vás podrží. Ideální je obklopit se a spolupracovat s lidmi, kteří smýšlejí podobně jako a mají stejný přístup k práci. Když začnete ztrácet motivaci, vytáhnou vás z toho. Totéž platí i pro spouštění projektů a pro jejich přípravu - když jsme připravovali easyresearch.biz, poslední měsíce před startem jsme všichni tvrdě makali na tom, abychom vyladili všechny chybičky a pustili ven hotový funkční produkt. Byli jsme jak malé děti, co dostali Lego a chtěli z něj postavit nejlepší hrad v okolí. V takových chvílích nejde o peníze, jde o čirou radost z tvorby jako takové. Vymýšlíte nové věci, přinášíte nové nápady a něco budujete. Skvělý pocit, i za ceny těch stovek hodin. Správná motivace z vás dokáže dostat to nejlepší. Když kolem sebe máte lidi, kteří smýšlí podobně, je každý čas, který s nimi strávíte, obohacením.

Konkrétní příklad? Mám dva kamarády co před pár měsíci zamávali na rozloučenou svému zaměstnavateli a začali budovat vlastní firmu - outbreak. To dneska dělá kde kdo, řeknete si, ale přístup a nadšení pro nové nápady z nich dělá zcela jinou kategorii. Jsou jak houby, co nasávají nové informace, a přetvářejí je v hodnotu, kterou nabízejí svým klientům. Podobné nadšení vidím dnes třeba u blogerů píšících o Apple. To nadšení, které jim nyní nepřináší ani korunu, jim jednou přinese jmění.

Je zásadní rozdíl strávit oběd s někým, kdo je nadšen z toho, co dělá, nebo s negativistou, který celou dobu nadává na svůj plat.

5/ Nevzdávejte to!

V průběhu jakékoliv činnosti narazíte na okamžiky, kdy byste nejraději se vším sekli a šli od toho. To jsou chvíle, kdy se lidé začínají dělit na úspěšné a neúspěšné. Nevzdávejte to! Dejte si den pauzu, zmizte do přírody, vlezte do sauny, nebo odjeďte na týden do Nepálu. Ale nevzdávejte to!

6/ Pořádně si užijte každou chybu, kterou uděláte

Vlastní chyby a nezdary jsou to nejlepší, co vás může potkat. Dělají vás silnějšími a díky nim získáváte nové zkušenosti, které vám žádná škola nedá. To, co jsem zde napsal, platí pouze v případě, že ty chyby znovu nezopakujete. Pak jste blbci!

7/ Poznejte sami sebe

Poznejte sami sebe. Především svoje chyby a přednosti. Zkuste se na sebe podívat jako na cizího člověka - to vám pomůže odhadnout, na co ještě máte a na co je ještě potřeba chvíli počkat. Děkujte lidem, kteří vám dokáží říct do očí, co si o vás myslí.

8/ Naučte se pracovat s penězi

Schválně nepíšu "Naučte se vydělávat peníze", ale naučte se s nimi pracovat. Pokud neumíte pracovat s penězi, vždycky budete mít méně, než potřebujete. a je jedno, zda budete mít měsíčně 10k nebo 100k. Není to objemu, je to o kvalitě. O vaší kvalitě a o tom, jak dokážete s tímto oběživem pracovat. Pokud to neumíte, zkuste nějakou knížku. Divím se, že podobné dovednosti se neučí ve školách. Velká část lidí není schopna s penězi nakládat. Chcete dělat něco vyloženě pro peníze?

9/ Nehrajte hru: "Já mám víc"

Možná jste se jako malí hádali s kamarády, kdo má lepší svačinu ve škole, kdo bohatšího tatínka a nebo kdo má hezčí holku. O pár let později možná řešíte, kdo má lepší auto, byt, bazén nebo mobil. Nehrajte tuhle hru. Nikdy nevyhrajete, vždycky bude někdo, kdo má něco lepšího, dražšího nebo zajímavějšího. Jeďte si po vlastní koleji a nenechte se deprimovat.

10/ ... a když nic z výše uvedeného nefunguje? Vyhladovte!

Když nejste schopní se motivovat k jakékoliv k činnosti, vyhladovte. Hlad je nejlepší motivátor na to, abyste se změnili. V okamžiku, kdy vše ztratíte, máte nejlepší šanci na změnu. Ale přece nejste tak hloupí, abyste zašli tak daleko?