GTD summit - když potřebujete proniknout do korporátní sféry

NEŽ ZAČNETE ČÍST!

Níže uvedený text je zároveň připraven v podobě videa - budu vám vděčný, když se vyjádříte, která podoba je vám příjemnější - raději čtete, nebo posloucháte? Díky!


GTD summit - Petr Mára from petrmara on Vimeo.

HD verze videa
Link na TED
Link na knihu Making it all work

Pokud se vám někdy v následujících letech podaří vydat úspěšnou knihu zabývající se řekněme produktivitou, může to pro vás znamenat vrchol vaší kariéry a na tomto bodu můžete v klidu spočinout a užívat si benefity, která vám tento úspěch přinesl. Máte ovšem další možnosti, jak své podnikání posunout dál. V podobné situaci se bezpochyby ocitl i David Allen před několika lety. Podařilo se mu prorazit s knihou Getting Things Done (GTD), která se pro určitou skupinu lidí stala de facto novým standardem v oblasti produktivity v tomto století. David před těmi osmi lety, kdy vyšla kniha v USA, došel k závěru, že knižní úspěch mu nestačí a šel dál. Založil vlastní společnost, která začala nabízet vedle školení GTD i osobní koučink klientů, diáře, softwarové doplňky a řadu dalších služeb, které se ke GTD vázaly. Ale proč nejít dál? A co je dalším logickým krokem? Udělat z GTD firemní standard. Metodu, která bude fungovat v korporátní Americe jako základ vzdělání a produktivity. A o tom byl GTD summit. Dvoudenní akce, která se konala v polovině března v San Francisku a měla za cíl dát všem najevo, že GTD má větší ambice, než jste si před pár lety mysleli.

Díky vstřícnosti pořadatele jsem měl možnost navštívit akci zdarma a investici snížit na letenku a ubytování (standardní cena byla 2000 dolarů). Summit se konal v hotelu Intercontinental a již od prvního okamžiku bylo zřejmé, že se jedná o absolutně profesionální akci. Nepamatuji si jediný moment, kdy bych měl pocit, že pořadatel něco opomenul, nebo nezvládl. Akce probíhala ve třech patrech, přičemž návštěvník měl možnost vidět řadu panelových diskuzí (probíhaly až tři najednou), jít shlédnout cca hodinová školení na téma GTD, diskutovat s vystavovateli (např. Evernote, MindJet, Omni a další), zakousnout nějakou lahůdku nebo začít diskutovat s některým dalším návštěvníkem. Těch mohlo být odhadem až 300, převážně z USA, Evropa byla zastoupena především blogery nebo lidmi přímo z oboru (školitelé).

Akce byla zahájena úvodní řečí Allena, přičemž první den se jednalo spíše o vtipný úvod, který doplňoval svými otázkami Guy Kawasaki. Druhý den se David Allen zaměřil především na představení své knihy Making it All Work a popsal GTD jako metodiku.Následující diskusní panely se pak zabývaly otázkami jako je "Stává se GTD standardem ve firmách?", "GTD jako řešení pro vůdčí osobnosti", "Produktivita a webové služby" atd. V těchto diskuzích se dala nalézt řada zajímavých myšlenek které bohužel nebyly dostatečně rozvedeny. Přiznám se, že nejsem fanouškem panelů a raději dávám přednost samostatným prezentacím, kdy jeden člověk má 20 minut na rozvinutí vlastní myšlenky, než diskuzi 8 představitelů nad jediným tématem. Každý z nich dostane bohužel příliš málo času na to, aby se rozhovořil. Z celá diskuze je nakonec shluk zajímavých myšlenek, ale spíše v podobě "jednohubek" - osobně preferuji rozebrat jednu myšlenku do hloubky. Tuto výhradu mám k panelům obecně a ani na GTD summitu jsem svůj pohled nezměnil. Z mého pohledu pak byla zajímavější diskuze s kouči zaměřená přímo na aplikování metod GTD v praxi.

Návštěva GTD summitu mi pomohla ujasnit si:

1/ Jaký byznys David Allen dělá. Je úžasné sledovat, jak na základě knihy o produktivitě jste schopni postavit konzultační společnost a snažit se posunout hranice dál a udělat ze své metody standard. Výhodou GTD je to, že na pochopení je metoda jako taková velice jednoduchá, ale má zásadní problém = je nutné změnit řadu návyků. A to je těžké. Z toho vyplývá, že jako školitel máte do budoucna nekončící přísun klientů - lidé si přečtou knihu, líbí se jim, ale potřebují dostat se do vyššího levelu a v tom jim pomůže kouč. V tomto směru Allenova společnost aktuálně řeší certifikaci školitelů mimo USA a navíc připravují e-learning kurz GTD (měl by být spuštěn v dubnu).

2/ Že GTD jako metoda je v podstatě vyčerpaná. Chci tím říci, že to, co Allen napsal před osmi lety, již pravděpodobně nepřekoná. Základní myšlenka je daná a nová kniha v podstatě jen přejmenovala některé pojmy z první a vrhla na ně světlo z jiného úhlu, ale nejedná se o zásadní změnu. Nemyslím si, že Allen vydá třetí knihu (respektive čtvrtou, pokud počítáme Ready for Anything) o GTD a pokud ano, bude se muset jednat o posun někam jinam - např. začít řešit aplikaci GTD v rámci firem a pracovních týmů (což může mít mimochodem velice zajímavé a možná, že GTD summit je určitým testem této oblasti).

3/ Že pokud chcete dělat byznys ve firemní sféře (alespoň v USA), musíte být absolutní profíci. A to Allen touto akcí ukázal. Dokázal ji "prodat" svým vstřícným přístupem, hladkým průběhem i skvělým jídlem. GTD summit měl lidem ukázat, že Davidova společnost má na to, být jejich partnerem pro oblast produktivity.

4/ Že diskuzní panely nejsou tak dobré, jako přednášky. Tečka.

5/ Že GTD summit byl zatraceně drahá akce. Pokud bych jel na tuto akci s tím, že se dozvím více o GTD, asi bych zklamaný. Jednodenní GTD školení v USA pořídíte do 1000 dolarů a dostanete intenzivních 8 hodin. Vzhledem k tomu, že se produktivitou nějakou dobu zabývá, nedozvěděl jsem se příliš nového. Bylo zajímavé vidět, jak školí GTD profíci a jak panelisté přinášejí zajímavé myšlenky, ale zcela upřímně, obsah není schopen dosáhnout úrovně konference TED (tam je sice cena o něco vyšší, ale osobně vnímám mnohem vyšší hodnotu).

Vstupenka 2000 dolarů vám dá pocit, že patříte do určité skupiny lidí, že máte možnost být součástí určité komunity, která si udělala dva velice pěkné dny v San Francisku, aby se účastníci poznali, popovídali si a poslechli si pár zajímavých diskuzí. Proč ne, v kontextu toho, kam se Allen se svou společností chce posunout, to dává smysl. Nedává to smysl, pokud jedete na GTD summit, abyste se GTD naučili, nebo se v něm zlepšili. O tom tato akce opravdu nebyla.

GTD není jenom metoda, která vám ušetří moře času a pomůže vám určit vaše cíle. Je to také byznys s velkým potenciálem. Sám jsem hodně zvědavý, jak se podaří Allenovi prosadit GTD jako standard ve firmách.