Dva roky poté - Lowcarb/Paleo experiment

Pokud vás ještě nepřestala bavit moje bitva s větrnými mlýny (média a obecné, zažité pravdy) a zároveň vás zajímá, jak pokračuje můj stravovací experiment po dvou letech, mám pro vás rychlý update. 

Naposledy jsem psal začátkem roku, kdy se mi podařilo kompletně z léčby vyřadit kortikosteroidy, imunosupresiva a biologickou léčbu. Tento stav se naštěstí nezměnil a já jsem po celou dobu zůstal v remisi bez potřeby navštívit nemocnici nebo vracet jakýkoliv z výše uvedených léků do mého života. Co se stravování týče, držím se stále Paleo / Lowcarb experimentu a tuky stále tvoří hlavní složku toho, co jím. I přesto, že činí cca 60-70 procent příjmu energie, neomezuji se v jídle, tak váha zůstává na 80 Kg / podkožní tuk kolem 10 %, když chci s váhou jít nahoru, potřebuji zvýšit příjem sacharidů. To vede k tomu, že jednak vystoupím z ketózy a metabolismu začne preferovat glukózu jako primární palivo, jednak se dostávám do situace, kdy v průběhu dne cítím výkyvy hladu (reakce inzulínu na přijaté cukry) a dochází k neustálé potřebě jíst něco sladkého. A to mi absolutně nevyhovuje z pohledu toho, jak se cítím.

Zajímavé je, že to, co jsem bral primárně jako extrémní způsob stravování, který dodržuji proto, abych se uzdravil, ale vnitřně mi to spíše připadalo jako omezení, dnes cítím obráceně. Strava, která má hodně tuků (těch správných tuků), normální porci bílkovin (takže se nepřejídáte masem) a minimum sacharidů (cca 50 gramů, především zelenina, lesní plody, trochu ovoce), mi sedí úplně nejlépe. 

A protože obecná představa je, že Paleo = jíst syrové maso a chovat se jako pračlověk a Lowcarb = překyselení organizmu a pravděpodobně brzké úmrtí, protože přece tělu nedávám dostatek energie z cukrů, rozhodl jsem se společně s Jirkou Zemanem na toto téma natočit společný podcast a trochu vysvětlit, kde je rozdíl mezi Paleo a Lowcarb a jaké nesmysly občas na toto téma můžete slyšet.


A ještě pár detailů k posledním šesti měsícům:
  • Nebylo potřeba zvyšovat dávku léků
  • Celou dobu jsem v remisi, tzn. nemoc nepropukla
  • Zkoušel jsem projít několika situacemi, které v historii zahájily relaps a zhoršení - cestování bylo jedním z těch faktorů, který mi zrovna nepomáhal, časový posun, jiná strava a podobně - naštěstí jsem přežil návštěvu jak USA, tak především Egypta (tohle pro mě vždy znamenalo začátek relapsu) a snad stejně přežiji i Indii a Egypt v září)
  • Pomalu zkouším sport - i fyzická zátěž je prvek, který historicky pro mě znamenal zhoršení (fyzický stres) - test v ringu dopadl dobře :) a stejně tak první pokus jít si zaběhat.
  • Zdravotní prohlídka skládající se z cca sedmi vyšetření také dopadla dobře a já u leteckého lékaře získal povolení vyskočit z letadla. Už jen protnout volný čas se správným počasím. Uvidíme, jak hladina stresu před výskokem zamává s mým zdravím.
Pokud jsem se něčemu za ty dva roky naučil, je doopravdy klíčové najít, co z hlediska jídla vyhovuje mému tělu (což se může lišit pro každého z nás) a toho se držet. Z mého pohledu také věřím tomu, že z hlediska váhy a hubnutí hraje větší roli to, co jíte, než to, jak moc se hýbete. 
39 responses
Velice zajimavé,
obdivuji vase odhodlani a vydrz.

At se dari a hodne zdravi.

Pavel

Se zaujetím sleduji tvoji cestu ke zdraví a přeji hodně štěstí.
Neřek bych, že je paleo dražší. Když koupim běžné máslo tak dostanu za 30 korun zhruba 1800 kcal, když bych za stejný peníze nakoupil rohlíky tak dostanu zhruba stejně (pokud počítam cenu rohlíku 1,90). A to nemluvim o sádlu, který vyjde ještě levněji. Další věc, kde se na paleu dá ušetřit jsou vnitřnosti.

U Paleo se imho nemusí dodržovat bio (i když to je asi lepší) a stejně hodně pomůže.

Tak teď nevím, jestli to nesubmitnu 2x.
Před pár dny jsem udělal překlad textu Andrease Eenfeldta (s jeho svolením) o lowcarb stravování, kterému říká LCHF (lowcarb/highfat).
http://www.vyuzeno.cz/lchf
A pak ještě můj článek o tucích, který jsem vytvořil z prostého nadšení:
http://www.vyuzeno.cz/2012/07/bojite-se-jist-nasycene-tuky/
(sorry za reklamy o hubnutí ... tento nedostatek řeším :-)
Díky za propagaci lowcarb/paleo a hodně zdraví.
Gratuluji, tak dlouho v remisi a postupne vetsi odolnost proti stresu jsou pro me jednoznacnym dukazem, ze minimalne Tobe dany styl stravovani vyhovuje. Co Honza Brezina ? Nezkousel to taky? :-)
Díky za zajímavý příspěvek, i ty předešlé. Mě samotného to vedlo k tomu, že jsem začal Atkinsonovu dietu, protože jsem k ní nakonec našel více materiálu a informací, než k paleo. Držím ji kvůli zhubnutí a za více než měsíc mám 10 kilo dole. Prostě to funguje, jen si ještě musím poradit s častou únavou, která na mě sedá. Ale i to se snad časem poddá.
Objevila jsem tento blog nedávno a musím gratulovat za práci ve vašem boji. v blízkém okruhu jsem bohužel měla možnost pozorovat, jak obrátí UC a Chronova choroba život na ruby, a taky jsem ráda, že vše dopadlo nakonec dobře, díky Paleo a SCD (Specific Carbohidrate Diet) Chce to odvahu jít proti větru, tyto stránky jsou moc užitečné, hlavně originální, i když kontroverzní. Píšu na svůj blog veseleboruvky.cz článek o Paleo, ráda bych použila i tento příspěvek jako odkaz, pokud nemáte nic proti. přeji hodně zdraví
Bájenčný!! Už se těším na další video, třeba se dostanete i k tomu hubnutí :)
Dobry den, chtela bych se zeptat, kde v Praze nakupujete kvalitni maso a uzeniny? dekuji Gabina A.
Podcast, co inspiruje. Uz se nemuzu dockat druheho dilu.
z hlediska váhy a hubnutí je podstatný rozdíl mezi přijatou a vydanou energií a imho nic jineho

Pokud někdo žere a nehýbe se a netloustne, vedle toho že huntuje tělo (zasírá ho toxinama ktere jsou všudypřítomné), tak má i nějakou tu poruchu...

Anebo se pletu, co myslíte?

@Jan - to není tak, že byste se pletl nebo měl pravdu. Spíš je to o tom, že ta věta neříká vůbec nic o příčinách problému. Je to stejné, jako říct "hospoda je plná protože víc lidí přišlo než odešlo", nicméně neposkytne to žádnou informaci proč to tak je. Dávají pivo zadarmo? Je tam dnes koncert? atd.
Obdobný příklad: "Je to alkoholik, protože moc pije". OK, ta věta je pravdivá, ale úplně k ničemu.
Vrátím li se zpátky k hubnutí, tak obvyklý předpoklad lidí, co argumentují "kalorie-in/kalorie-out", je, že se jedná o tzv. "vadu charakteru". Tj. když je někdo tlustý, tak je to nedisciplinované prase a hotovo. Jinak řečeno, nevyřčená odpověď na otázku "Proč moc jí a nehýbe se?" je lenost, malá disciplína, mlsnost, atd.

Správně položená otázka je např.: proč mají někteří lidé nekontrolovatelný apetit a jiným funguje přirozená regulace "dodávky paliva" do organizmu dobře? A pak můžeme řešit, jestli jsou to hormony, špatná skladba stravy, toxické prostředí, reklamní masáže v TV, atd. Najednou se to začne slušně komplikovat.

O příčinách obezity? Bohužel je to ve většině (80%) prostá žravost, neznám nikoho, kdo by umřel nebo onemocněl např. na půst, nebo na příjem optimálních kalorií.

Dnes je velmi těžké nežrat, když půlka reklam je na jídlo a léky, tedy na to, co strkáte do žaludku... Řeší se tím i psychycké problémy... Ono je to ještě daleko složitější, špatné návyky vznikly už v dětství...

Já to myslel jinak, znám pár lidí co se chlubily tím jak mohou jíst vše a netloustnou a dnes z nich část se léčí na gastru gastru a další část to čeká... Podle mě není tělo průtokáč s neomezenou żivotností a neomezenou schopností regenerace... Daleko zajímavější mi pripada to, co dokaze půst pripadne bhretarianstvi...

Paleo a roztrousena skleroza - muze mi pomoci?
Petr drzim ti palce ale co rikas na tento clanek:http://www.pnas.org/content/early/2010/12/17/10...
Nemám s tím žádný rozpor - jedna věc je co jsme jedli, druhá věc je, kdo z nás se na to adaptoval, otázkou je v jakém rozsahu tyto potraviny byly v potravě zastoupeny a jaký měly dopad na zdraví neandrtálce :)
díky za tohle video, fakt díky. Mám Crohna, musím o tom ještě chvíli přemýšlet, jestli by mi odpustil tuky.. asi možná ne, ale miminálně se jdu zbavit závislosti na cukrech z čokolád a sušenek a všeho :)
Na uvod - velka gratulace k takovemu uspechu, preji at se to porad i nadale zlepsuje.
Musim rict, ze shlednuti tveho blogu me nakoplo k tomu to zkusit. Mam vecne problemy se zazivanim, pry disfunkci stitne zlazy, na kterou se lecim jiz nekolik let, ale neni to nic zavazneho, no a v neposledni rade par kilecek, s kterymi se nechci kamaradit. :) No a dneska je to presne tyden co se snazim jist paleo/low carb, tzn. jim i mlecne vyrobky a nevim co je spatne, pac zazivani prozatim stejne, obcas me dokonce pali zaha a navic speky spise narustaji, nezl-li ztraceji. Jedine co je plus, je to, ze nemam absolutne zadne chute. Tak nevim, jestli tomu mam dat jeste cas a ono se to bude postupne zlepsovat ... predstava, ze jeste naberu vice tuku me desi! :)
Zdravím všechny a hlavně tvůrce videa,je to naprostá paráda.Také se potýkám s UC,tak jen pár životních zkušeností.V roce 1990 první kontakt a poté s přestávkami do roku 1994 většinou hlavně na jaře.Od roku 1994 červen až do roku leden 2012.plná remise ,takže 18 let ,a to hlavní bez jediného udržovacího prášku,ja jsem na sobě zjistil,že jestli jsem prášky jedl nebo ne tak to bylo stejný,kromně barvy moči ,která byla hodně žlutá,tak jsem nebral nic a nic se taky nedělo.Až letos se to vrátilo takže medrol,imuran,asacol a hurá papat léky a vysledek nic do června nic.Od července změna stravy ,jedl jsem měsíc jen nutridrinky a sem tam hodně dietně ryby,telecí zeleninu a dietně bez příloh a pečiva / skoro jako paleo/ ,ale to jsem o tom nevěděl.11.9.2012 ,střevo zcela vyléčeno,skvělý výsledek ,Takže bohužel navrat ke starému řežimu stravy a vysledek 22.10.2012 totalní relaps a hotovo.Doktor mně odeslal na biologickou léčbu.Tak jsem definitivně pochopil ,že UC naše medicína lečí zasadně medikamenty ,a za tu dobu jsem nikoho nepoznal ,že by mu to pomohlo,špíš dopadly hůř.Bohužel je to opravdu v hlavě ,a člověk si to musí najít sám,lékaře to nezajímá a nemaj na to ani čas.Většinou se jedná o problém ,který znáte jen Vy ,a je strašně těžké ho někomu svěřit a tam nastavá ten bludný kruh.Stejně jako se všichni diví ,když řeknu ,že jsem 18 let nepapal léky.Paleo se mně zdá vynikajicí mně už za tři dny je mnohem lépe,ale to je jen duševně ,střívko zlobí ,ale dostalo ode mně měsíc a musí na sobě zamakat a uzdravit se.
Ještě k lékům,kromně toho ,že nic neudělali tak vedlejší příznaky hrůza.křeče v lýtkách a stehnech,křeče v prstech a pak celé ruky ,že jsem ani nemohl spát atd..hrůza.
Zkusím poctivě paleo a za měsíc napíši výsledek, Pavel
Je neuvěřitelné, jak Fórum zdravé výživy (fzv.cz) stále bojuje za udržení starých dávno překonaných pravd o nějaké univerzální výživě pro všechny. Jsem výživář, takže se v oboru orientuju, ale nestačím se divit, co část "odborníků" předkládá veřejnosti a s jakým nasazením bojují proti čemukoliv, co se jen trochu vymyká (třeba zrovna váš případ). Pro ty, kdo netuší... jedná se o reakci na článek z Respektu, kde byl popsán Petrův příběh s paleo. Reakce přišla ze strany fzv.cz a je k dispozici na jejich webu.
Petře, fandím vám.
Fórum zdravé výživy je prapodivná tajemná organizace. Není to tak dávno co zaplavili média anti-paleo kampaní, ve které hrozili lidem, že paleo je hlavně o konzumaci syrového masa. Pokoušel jsem se zjistit, jak jsou financovaní, protože takovou kampaň nemohli udělat bez dostatečných prostředků. Nepodařilo se mi to zjistit a na emaily mi nikdo nereagoval.
Kdyby někdo zvládnul rozklíčovat, kdo za FZV stojí, tak by to bylo zajímavé.
Tato reakce pana Kohouta mi přijde také alibistická, naopak Petr trpělivě vysvětluje, tuším, že marně:
http://www.forsapi.cz/poradna/paleo-dieta-reakce-na-clanek

Cituji MUDr. Kohouta: "Na druhé straně je velkým nebezpečím, že omezení pekařských výrobků může být pochopeno jako neomezená konzumace bílkovin z masa a tuku."

Tak to snad abychom začali bojovat proti lidské blbosti, než proti paleo dietě, ne?

FZV také zkritizovalo pár opravdu dobrých publikací Dr. Fořta. Bohužel budoucí nutriční terapeuti jedou na VOŠ a stopro i na VŠ výuku podle sto let starých bludů. Ach jo. Nezbývá než se vzdělávat ze zahraničí a u nás od hrstky ověřených zdrojů.

No to je ale opravdu smutné. Moderní medicína se opravdu občas chová, jakoby chtěla vytlouct hřebík hřebíkem (ještě větším). I malé dítě by asi napadlo, že pokud něco není v "bříšku" v pořádku, je to asi tím, co papám. Řešit to lékama tak extrémního charakteru a přitom nedát ani malinkou šanci jinému stravování je opravdu až arogance. Jinak netuším, co by bylo tak nezdravého na tom, dát si na večeři salát s masem/rybou. To je opravdu strašně nebezpečné... A místo cukru a buchet jíst oříšky a ovoce, no to je už opravdu nebezpečné jak, jak, ... no přece víte. Prostě nebezpečné. Pro tělo je kvalitní maso, zeleninka, ovoce a ořechy smrtelně nebezpečné... ach jo...
A smutné je na tom, že se člověk oddá v plné důvěře a nikdo nemá vlastně odpovědnost, ono je to totiž autoimunní a neléčitelné, takže velká omluva, že vám není lépe, paciente. Jednou jsem sledovala blog pacienta s chronovou nemocí, byl právě po operaci a nafotil bídnou snídani v nemocnici s poznámkou "dietní snídaně" a byl to krajíc nejobyčejnějšího konzumního chleba se salámem junior.
Taky na to koukám, jen co budu mít chvilku, pokusím se zareagovat na jejich články :)
Zdravím Petře,ještě jednou díky co tady pro lidi děláš.Včera jsem psal příspěvek,tak jen malý dotaz.Jak je to se sýry.Mně ted chutnaly hodně kozí, tuku měli 47 %,je tento tuk v pohodě nebo syry vloučit vůbec všechny? Díky Pavel
palino, záleží na tom, jak reagujete na mléčné výrobky právě vy. Kozí jsou většinou lépe snášené než kravské. Zkuste je vysadit na nějakou dobu úplně, pak si dejte a sledujte, jestli tělo nějak nezareaguje. Mléčné výrobky obecně jsou hrozně rozporuplné téma i mezi paleo/primal teraupeuty.
Moc díky za odpověď.Moc se mně ted s UC nedaří bojovat,paleo jsem musel trochu omezit,snažím se ted jist co nejméně ,aby se to uklidnilo,i když si myslím,že to u mně všechno dělají ty prášky Medrol,bolí mně břicho atd...Víš jak jsem psal byl jsem v remisi 18 let naprosto bez jediného prášku.Jak to jen trochu půjde na paleo přejdu ůplně ,protože mně to z prvních skutešeností moc vyhovovalo. Jinak jen mezi řečí koupil jsem si avokádo , jak píšeš ,ale to mně teda vůbec nechutnalo, vůbec žádná chut´ ,taky mně nejdou pomeranče ani mandarinky a kupodivu nic moc jablka,jen ten banán a borůvky, ještě jednou díky za odpověd máš dotazů asi moc.Pokud by jsi chtěl také Ti můžu napsat zkušenosti s UC, aby jsi se stal odborníkem na UC, protože jak jsem pochopil doktory to zas tak moc nezajímá ,jsme pro ně auta a oni jsou mechanici. Ahoj Pavel Kuchař  Poděbrady /Palino/


---------- Původní zpráva ----------
Od: Posterous <

Jen k vysvětlení k těm doktorům,aby se neurazili.Nemají prostě čas s pacienty hovořit,čekárny plné ,samý vyplňování a UC je problém na hodiny hovoření, tak jim nic jiného nezbývá ,medikamenty a další na řadu. Palino
Děkuju mockrát za tuto stránku a za toto video! Jsem naprosto nadšená, že jsem konečně našla nějaké informace také v češtině a to je důkazem, že se paleostrava dostává čím dál víc do podvědomí lidí. S paleostravou jsem se setkala díky cvičení "crossfit", které úzce souvisí s paleostravou. A rozhodla jsem se paleostravu zkusit nejen kvůli redukci váhy, ale také kvůli zdraví. Jelikož se o paleostravu zajímám čím dál víc a ráda bych se účastnila na šíření informací o paleostravě, rozhodla jsem se této stravě věnovat svou bakalářskou práci. Budu tuto stránku sledovat dál a byla bych nesmírně š'tastná, kdybychom v budoucnu třeba mohli udělat nějaký rozhovor, který bych použila ve své bakalářské práci. Přeju jen zdraví a držím palce!
10 visitors upvoted this post.