Co to je Web 2.0?

Pojem Web 2.0 je stále modernější a častěji používanější, ale co vlastně znamená? Jak jste si asi všimli, Web 2.0 se zde chci také věnovat, tak si pojďme v krátkosti zrekapitulovat, co to vlastně znamená.
Především, Web 2.0 je "buzzword" - módní slovo, které je velice těžko definovatelné :-) ale principiálně označuje nové weby, které v současnosti vznikají a které jsou využívají technologií jako je AJAX, Ruby on Rails, umožňují se navzájem propojovat (mash-up), podporují tzv. tagy a především se zaměřují na vytvoření komunity. Sem patří můj oblíbený flickr, stejně jako MySpace, 43folders, Wikipedia, GMail a řada dalších. Celý tento humbuk začala samozřejmě v Silicon Valley (kde jinde) a z oblasti křemíkového údolí také pochází vetší část dnešních společností, která k svým online aplikacím přidávají nálepku Web 2.0.
Za drtivou většinou těchto Web 2.0 projektů stojí malé týmy, které dokáží službu představit světu za minimálních nákladů. Následně se jim buď podaří celý projekt střelit některému z velikánů (Flickr, Del.icio.us - Yahoo, Writely - Google), nebo žijí primárně z reklamy nebo poplatků od uživatelů. Zpravidla jsou služby ale zcela zdarma a pouze za složitější nástroje se platí (Flickr, BaseCamp). Nejedná se tedy o podobný model, který byl vidět před "Bublinou", kdy investoři doslova cpali své finance do nových start-upů.. jak to dopadlo všichni víme a rok 2000 byl pro řadu akcionářů celkem nepříjemný.



Tím chci říct, že se nedomnívám, že Web 2.0 je jen další bublinou, nedochází k drastickému investování peněz do nových firem, tudíž se není potřeba obávat ani propadu. Jde spíše o to, zda jsou tyto projekty do budoucna výdělečné, respektive, zda jsou schopné se uživit za vzniklých podmínek a žít primárně pouze z reklamy. To je věc, kterou ukáže až čas, ale přikláním se spíše k vizi, že hlavním cílem "komunitních" serverů je dostat se pod křídla nějakého velkého hráče, který potřebuje znát komunitu, potřebuje vědět, co uživatele baví, jaké stránky si čtou, o čem si povídají, co dělají ve volném čase. Právě velký portál dokáže tyto informace začlenit do svých služeb, propočtů a cílení reklamy.
Osobně chápu pojem Web 2.0 ještě jako kompletní přechod od lokálních aplikací k těm webovým - třeba právě Google se svou nyní již skoro kompletní online kanceláří je toho důkazem, stejně jako Microsoft s přípravou Live!, který by měl nabízet obdobu balíku Office přístupný přes webový prohlížeč.
Je to tedy určitá změna myšlení - nyní je naším vesmírem náš počítač a aplikace a dokumenty, které obsahuje, zatímco v budoucnu to vše budeme mít kdesi na internetu a počítač bude pouhý terminál, který nám umožní dostat se k naším datům. Pokud vás toto téma zajímá více, doporučuji se podívat na blog Sue, kde se nachází hezký soupis jednotlivých atributů Web 2.0 projektů, eventuálně přímo ke zdroji - k O'Reillymu. Můj pohled na věc naleznete v Lidovkách.