6. listopadu 2007 - Lidové Noviny - Internetová televize Joost chce nabízet i živé přenosy

Začátkem roku 2008 bude oficiálně spuštěna internetová televize Joost. Přijde vám, že je televize i distribuce jejího signálu poněkud zastaralá? Vydržte do začátku příštího roku, kdy oficiálně odstartuje internetová televize Joost.

Ani v dnešní době není problém poslouchat rádio, které sídlí třeba poblíž Mexického zálivu - většina rádií totiž nabízí internetové vysílání a lze je poslouchat odkudkoli. U televize ovšem tento formát nefunguje a pokud ano, tak pouze v omezené míře (například zpravodajství). Jedním z mnoha problémů on-line televizního vysílání je především náročnost obsluhy tak velkého množství zájemců a technického řešení situace, kdy jeden program chtějí sledovat diváci z celého světa. Ovšem infrastruktura se dá zajímavým způsobem obejít - pro distribuci obsahu lze totiž využít i diváky.

Právě tak funguje Joost: do počítače stačí stáhnout program, který se nepřipojí k jednomu serveru, jak by běžný uživatel očekával, ale k ostatním uživatelům stejné služby. Joost funguje na peer-2-peer protokolu, stejně jako nechvalně známé služby sdílení obsahu. Každý uživatel stahuje obsah od dalších uživatelů a zároveň nabízený obsah sdílí jako divák. Tvůrci se tak chytře vyhnuli vysokým finančním nákladům vynaloženým na technické řešení.

Joost založil Niklas Zennström a Janus Friis, kteří do projektu on-line televize investovali 2,6 miliardy dolarů, jež získali prodejem svého předchozího nápadu, programu Skype.

V dnešní době funguje Joost jako sbírka různých videí, hudebních klipů a seriálů, které si uživatelé mohou kdykoli prohlédnout. Pro sledování nepotřebují set-top box či anténu, ale stačí rychlé připojení k internetu, počítač a dostatek času, který mohou trávit před televizí či monitorem. Uživatel má možnost procházet rozsáhlý katalog pořadů a podle nálady sledovat nabízená videa. Současná nabídka přesahuje 15 000 pořadů ve více než 250 kanálech. To vše v kvalitě blížící se standardnímu TV vysílání.

Nevýhodou dosavadního stavu je ovšem fakt, že Joost nabízí jen předtočené pořady a neumožňuje živé vysílání. Právě na ně se nyní snaží zaměřit, neboť živé vysílání by zásadním způsobem změnilo množství uživatelů. Což by s sebou neslo i finanční satisfakci. Také pro inzerenty je mnohem zajímavější mít svůj spot v živém vysílání než v týden nebo měsíc starém pořadu. Objevují se informace o jednáních směřujících v Evropě k vysílání fotbalových přenosů a ve Spojených státech k přenosům baseballu. Nová technologie by se měla testovat v prvním čtvrtletí příštího roku.

Program Joost je možné zdarma stáhnout z webu joost.com. Aktuálně je v beta testování a nabízí z větší části profesionální obsah v anglickém jazyce. Důležitou součástí celé služby je napojení na online komunikaci mezi uživateli, kteří mohou vzájemně diskutovat o právě sledovaném pořadu. Nechybí ani aktuální informace o pořadech a uživatelská hodnocení. Joost nabízí obsah od studií, jako je Warner Music, Indianapolis Motor Speedway a Viacom, což je mediální konglomerát, do kterého spadá například MTV Networks, BET a Paramount Pictures.

Petr Mára. Článek byl publikován 6. listopadu 2007 v LN, prošel zásahem editora, dávám jej sem v takové podobě, v jaké byl zveřejněn v novinách.