Paleo dieta

Díky všem za vaše reakce a podporu u předchozího článku - dostal jsem od vás řadu otázek k paleo dietě a ideálnější, než odpovídat na každý email je určitě připravit samostatný článek. Obávám se, až ani ten nebude úplně krátký, ale mohl by vám osvětlit, proč Paleo (alespoň mě), dává smysl.

Než se pustím do detailů, mám připraveno pár bodů, které nemusí být všem zřejmé

Naše strava se skládá ze tří hlavních složek:
  • tuky (lipidy) - oleje, máslo, tuky obsažené v mase, vejce, mléčné produkty
  • bílkoviny (proteiny) - především maso, vejce, mléčné produkty
  • sacharidy (cukry, uhlovodany, karbohydráty) - cukr, med, chleba, pečivo, mouka, dezerty, ovoce, těstoviny, zelenina, rýže, brambory, ale třeba i alkohol

Tuky i sacharidy se dále dělí na skupiny, ale řekněme, že to v tuto chvíli není podstatné. Tuky a bílkoviny jsou esenciální - tělo bez nich nedokáže fungovat, potřebuje je k přežití. Sacharidy jsou při trávení rozloženy na glukózu, kterou tělo používá jako palivo. Tělo potřebuje cca 70 gramů denně glukózy, pokud ji nedostane, je schopen si ji procesem jménem glukogeneze získat z tuků a bílkovin. Žádná skupina cukrů není považována za esenciální. Tzn. můžete bez nich žít (nechci tvrdit, že to je zdravé). Pokud budete držet dlouhodobou hladovku, tělo si bude brát tuky a proteiny z vašeho těla (protein ze svalů a tuk z tuků), glukózu procesem glukogeneze opět z tuků a proteinů. Samozřejmě hladovění nedává smysl, tělo de facto pojídá samo sebe a především ztráta svalové hmoty je pro tělo stresová. 

Tuky jsou nejvíce kalorické  - tzn. z jednoho gramu tuku tělo získá 9 kalorií, zatímco ze sacharidů a proteinů pouze 4 kalorie. Pokud odmyslíte spojení kalorie = tloustnutí (což je samozřejmě hloupost, jak následně můžete vidět), tak tuky jsou tím nejlepším palivem, které tělo může získat.

Pohled evoluce

Paleo dieta je samozřejmě spojována s paleolitem, čili vývojem člověka cca 2 miliony let zpět až po příchod zemědělství. Samozřejmě tato teorie předpokládá vaší víru v evoluci. Z hlediska toho, co člověk jedl, tak 50 - 80% stravy bylo získáváno lovem (živočišný původ, primárně tuky a proteiny) a zbytek rostlinného původu (zelenina, ovoce). Nutno podotknout, že tehdejší ovoce a zelenina byly spíše menších rozměrů a nebyly vyšlechtěny tak, aby chutnali tak dobře, jako ty dnešní. Zásadní zlom přichází se zemědělstvím (cca 15 000 - 10 000 let zpátky), kdy jsme se naučili zpracovávat oblií a začala se měnit skladba naší stravy až do dnešní situace, kdy primární energii získáváme ze sacharidů a tuky a bílkoviny jsou spíše potlačeny. Navíc už se nejedná o "skutečné" jídlo, ale spíše o průmyslově upravené potraviny (např. různá Éčka apod.). Když se podíváte na dnešní běžnou skladbu jídla, sacharidy tvoří primární část - džusy, slazené nápoje, musli k snídani, sladká káva, "jogurt", veškeré přílohy u oběda či večeře, dezerty, ovoce, Coca-cola, pečivo.

Naše strava se tak odklonila od toho, jak jsme byli geneticky vybaveni a jak jsme se dva miliony let utvářeli. Cca 400 - 500 generací od příchodu zemědělství pravděpodobně nestačilo, abychom se všichni adaptovali na obilí (viz celiakie) a s tím související látky v obilí obsaženými (lepek). Přestože nemám prokázanou alergii na lepek, vyřazení pečiva mi pomohlo. Myšlenka Paleo diety je tedy postavena na přiblížení se k původnímu stravování.

Druhý důležitý pohled z hlediska evoluce souvisí právě se změnou potravy. Předpokládá se, že jsme se vyvinuli z opů a v určitém bodě došlo k tomu, že náš mozek začal růst a přitom došlo ke zmenšení žaludku. Jinak řečeno člověk začal jíst stravu, která byla dostatečně energeticky výživná, že přestal potřebovat ohromný žaludek na trávení potravy rostlinného původu. Tím by měl být právě tuk (živočišného původu, čili maso), který dodá tělu mnohem více energie. Jinak řečeno, tím, že se s člověka stal lovec, došlo k jeho vývoji do dnešního stavu. Pokud bychom nezačali lovit, nestali bychom se člověkem.

Inzulín

Neměli bychom zde zapomenout ani na hormon inzulín, který má v dnešní době hodně práce. Inzulín v těle zajišťuje transport glukózy k buňkám. Jinak řečeno, čím více sníte sacharidů, tím více tělo vyloučí inzulínu a snaží se glukózu získanou ze sacharidů dodat orgánům ke zpracování (využití). Zatímco reakce inzulínu na tuk a protein je minimální (ovšem nikoliv nulová), sacharidy naopak sekreci inzulín maximalizují. Proto se u sacharidů uvádí glykemický index - čím vyšší, tím silnější reakce inzulínu. Narušením tohoto systému vede k diabetu - cukrovce. Myslíte si, že celosvětově cukrovkářů přibývá nebo je jich méně a méně? 

A teď se zamyslete nad tím, jak inzulín funguje u člověka, který jí neolitickou stravu (čili naší západní stravu) vs. člověk před 50 000 lety. Jednou z  teorií je, že inzulín je sice schopen nával cukrů zvládat, ale jeho neustálá funkce může vést k disbalanci hormonů a tím pádem i k řadě západních nemocí.

Mimochodem inzulín je ten hormon, který může za to, že lidé tloustnou. Pokud sníte jídlo, které obsahuje sacharidy a tuky (a málo proteinu - klasický oběd), tak tělo nejdříve zpracovává cukr a začne jej nabízet orgánům jako glukózu. Tím pádem dojde k nakopnutí, získání rychlé energie, ale pokud zrovna nesportujete, tak tělo začne ukládat cukr jako tuk a už se nedostane k využití přijatého tuku z jídla na energii (a také jej uloží). Pokud si dáte jen jídlo obsahující tuk a protein, nedojde k inzulínové reakci a tělo využije přijatý tuk na energii. Z tohoto hlediska nejhorší, co můžete jíst, je nízko-tučné produkty, protože tuk je tam nahrazen cukry, které vyvolají reakci inzulínu, pravděpodobně je nestihnete zpracovat a místo, abyste tělu dodali látku, které potřebuje pro své fungování (tuk), tak akorát vyvoláváte reakci inzulínu. 

Tělo také reaguje na pokles inzulínu = dostanete hlad, takže neustále jedete na takových vlnách a jakmile nápor inzulínu odezní, máte hlad.. proto potřebujete jíst každé tři hodiny, nebo se dostáváte do situací, kdy cítíte nepřekonatelný hlad.

O čem tedy Paleo je?
Hlavní myšlenkou je vrátit se k tomu, jak jsme jako lidé geneticky vybaveni:
  • jíst skutečné potraviny, nikoliv průmyslově zpracované
  • zvýšit příjem tuků a bílkovin
  • snížit příjem sacharidů

Z hlediska zdravotních účinků je zajímavá vyloženě nízko-sacharidová dieta (low-carb), která může vést ke stavu jménem ketóza
 - pokud sníte méně než 70 gramů sacharidů denně, vaše tělo se přepne do režimu jménem ketóza, kdy energii bere primárně z tuku. 

Z výše uvedeného by mělo být patrné, že ketóza byla běžnou součástí života a člověk podle situace (a sezóny), přecházel mezi získáváním energie z tuků a nebo cukrů. V dnešní době se ovšem nic podobného již neděje, jedeme kompletně na cukry. Dnešní medicína používá ketózu např. na léčbu, nebo spíše potlačení epileptických záchvatů. Ve větší míře se staví ke ketóze jako ke stavu nestandardnímu (a také z pohledu posledních tisíců let nestandardní je, otázkou je, zda je to tak správně). 

Jaká jsou doporučení z hlediska Paleo?

1/ nejezte jednoduchý cukr - slazené nápoje, cukrovinky, musli, čokoládu
2/ vyřaďte produkty z obilí (lepek)
3/ tuto energii nahraďte kvalitním olejem/tukem - olivový olej, živočišný tuk
4/ vyřaďte rostlinné oleje, soju, slunečnicový olej atd. zkuste kokosový olej, máslo (ghee), živočišné tuky
5/ jezte maso, ryby, mořské plody, vejce. Preferujte bio maso, které je krmené trávou, nikoliv obilím či kukuřicí
6/ zvažte vyřazení mléčných produktů (třeba jen dočasné pro zjištění, zda máte alergii)
7/ nejezte luštěniny
8/ cvičte 1 - 2 týdně, preferujte spíše krátké intenzivní cvičení před dlouhodobou kardio zátěží
9/ zeleninu jezte víceméně v libovolném množství, ovoce v dnešní podobě je spíše cukrkandl, takže nepřehánět

Pokud chcete zhubnout, jezte libovolné množství tuků a proteinů a minimalizujte cukry. I s minimem pohybu budete ztrácet podkožní tuk.

Když jsem tuto dietu začal aplikoval pro léčbu autoimunitního onemocnění (ulcerózní kolitida), v podstatě ze dne na den jsem snížil příjem sacharidů na 70 gramů (cca 3 banány) a zbytek jsem jedl primárně maso, vejce, ryby a zeleninu (vařenou, grilovanou), oleje. Pokud půjdete stejnou cestou a do ketózy "skočíte" po hlavě, počítejte s tím, že to pro vaše tělo na začátku bude slušná rána a únava vás může provázet dva týdny i déle, než se tělo adaptuje. Klíčem je opravdu jíst hodně tuků, pokud se tuků bojíte (nebojte se, neztloustnete), tak si uvědomte, že jste v režimu, kdy tuk používáte na energii, tzn. málo tuků = únava. 

Další věc, kterou si uvědomíte, je závislost na cukru. I když nemáte hlad, tak prostě máte nepřekonatelnou chuť dostat do sebe trochu něčeho sladkého. Nemá to co dělat s hladem, je to čistě silná chuť. Po adaptaci zjistíte, že vaše tělo pracuje trochu jinak s energií. Zatímco dříve jste po dvou, třech hodinách od jídla měli hlad (spadla hladina inzulínu), tady vydržíte i osm hodin bez toho, že by se dostavil pocit šíleného hladu, kdy musíte doslova sníst vše v lednici. Vaše tělo dokáže na tuk fungovat delší dobu.

Bude pro vás náročné se přejíst. Při stravě, která se skládá z proteinů a tuků má tělo nějaký samoregulační systém, kdy vám řekne dost a vy nemáte potřebu se dále ládovat. U cukrů jsem vždy měl trochu místa, které jsem mohl zaplnit.

Zhubnete. U mě byl ten nástup celkem radikální, navíc ve spojení s aktivní fází nemoci. To dokládá, že člověk netloustne z toho, že jí tuk, ale že jí cukry. V podstatě množstvím cukrů v jídle si můžete regulovat, zda chcete váhu ztrácet, držet si svou hmotnost či přibírat. Pro zjištění / potvrzení ketózy si můžete v lékárně koupit lakmusové papírky pro zjištění ketonů v moči. 

Rok poté

Po roce v ketóze je pro mě tento stav zcela normální. V principu se snažím jíst v každém jídle buď libovolné maso, nebo vejce a to doplňuji zeleninou, nebo ovocem. Asi nejnáročnější je změnit snídaně, které byly silně sacharidové. Já si dám 3-5 vajec, slaninu, nebo maso, avokádo, kvalitní uzeniny, tuňák aa podobně. Chleba samozřejmě nikoliv. Když jíte někde ve společnosti, občas na vás koukají jako na adepta na infarkt, ale věřte mi, že výsledky krve i tlaku mám v naprostém pořádku. Oběd a večeře jsou zpravidla maso (čekali byste něco jiného?) a zelenina + olivový olej. Sashimi či syrové hovězí také součástí, stejně tak příprava různých dipů a omáček (guacamole). Svačiny většinou trochu ovoce. Občas ořechy. 

Samozřejmě občas podvádím - pokud jsem zdravotně ok, dám si klidně tmavou čokoládu (85 procent), dezert, sushi (rýži), trochu vína a podobně, ale snažím se nepřekročit zmíněných 70 gramů denně. Když se necítím úplně dobře, jím zcela striktně, někdy dokonce sacharidy potlačím ještě více, nebo jím jen dvakrát denně větší porce. Jak jsem uvedl v minulém článku, za rok se mi podařilo obrátit mou nemoc k lepšímu a pevně věřím, že tento trend bude pokračovat.

Otázky padaly i na téma financí. Tato dieta je určitě finančně náročnější než klasická západní strava. Jdete primárně po kvalitní stravě (bio, farmářské trhy) a když jíte mimo domov, maso prostě stojí více než porce těstovin. Na druhou stranu nemusíte jíst tak často. U mě samozřejmě primární hledisko bylo zdraví a i kdybych za jídlo platil o 300 procent více a byl zdravý, tak mám více energie a možnost pracovat a zpětně si na to, co potřebuji, vydělat. Jinak řečeno, vůbec mi nevadí investovat peníze do kvalitního jídla, zvlášť když vidím, že to funguje. Když se na to podíváte z druhé strany, nejvíce tento stav odnášejí chudí lidé. 

Proč to funguje?

Na tuto otázku se občas snažím zodpovědět - možná je klíčová ketóza a minimalizace cukrů, možná jen stačí nejíst průmyslové potraviny, ale skutečné jídlo, možná je to poměrem sacharidů vs. tuky a proteiny. Možná za to vše může inzulín a rovnováha ostatních hormonů, nebo vyřazení dráždivých jídel (cukry). Nedokáži zatím se znalostmi, které mám a s testy, které jsem na sobě podstoupil, říci, co stojí za úspěchem. Výše uvedený postup pro mě funguje a nejsem sám, jak můžete přečíst například na diskuzích pod knihami, které jsem uváděl v minulém článku.

Medicína

Co je zarážející, je přístup medicíny k jídlu jako takovému. Můžete se dostat do klinické studie na lék, který bude stát vaší pojišťovnu půl milionu ročně, ale výzkum z hlediska potravin je mizivý. Ano, asi na tom nikdo tolik nevydělá, jako na nemocném pacientovi (léky a farmaka jsou přeci jenom byznys, který také potřebuje své zákazníky), ale pohled z větší perspektivy na vývoj lidstva a reakce lidí, kteří nechtěli být závislí na léčbě mluví za sebe. Zkuste si na pár dnů lehnout do nemocnice a podívejte se na jídlo, které vám budou nosit. A to platí i o nadstandardu. Nejlevnější suroviny smíchané dohromady podané člověku, který se potřebuje vyléčit. Tak nějak mi to úplně nedává smysl...

Nestačilo vám to?

Archevore - skvělý blog doktora, který přistupuje k Paleo dietě skepticky a snaží se ji transformovat pro dnešní dobu. 

Loren Cordain - Origins and Evolution of the Western Diet: Health Implications for the 21st Century. Skvělá přednáška vysvětlující paleo včetně odkazů na vědecké materiály a zajímavou Q&A na konci (jak můžeme žit bez mléčných produktů, když mají tolik vápníků? Proč eskymáci nemají kurděje? atp.)

YouTube & Paleo & Big fat lies

92 responses
Super doplnění.
S tou únavou na začátku můžu potvrdit, ale postupně se to lepší.
Paleo zakazuje mléčné výrobky, ale tím si nejsem úplně jistý. Např. masajové se mlékem vesele živí. Stejně tak si nejsem jistý, že když pradávný lovec našel zelený hrášek, že se mu vyhnul.
Mám v plánu s mléčnými výrobky (jogurt, sýr) trochu zaexperimentovat, abych viděl, jestli bude změna stavu.
Taky bych se asi nebál toho slunečnicového oleje.
Raz som komusi odporucil dietu podla krvnych skupin a dostal som za to block na twitteri, tak snad teraz nedostanem :-)

Podla clanku a diety, ktora u teba funguje, by som tipoval, ze si krvna skupina nula.

Paleo dieta je zaujimava v suvislosti s dietou krvnych skupin (http://www.dadamo.com/), ktora tiez operuje s vyvojom cloveka, krvnych skupin a stravy vhodnej pre tu ktoru krvnu skupinu. Nuly so potomkovia lovcov, viac im vyhovuje kratkodoba brutalne intenzivna zataz (sprint) a maso/zelenina je pre nich vhodnejsia. Naopak skupina A su potomkovia polnohospodarov, je prenich vhodnejsia dlhodoba rovnomerna zataz (maraton), mozu jest aj obilniny, a vela ryb, ovocia a zeleniny.

Ja sam praktikujem (viac menej uspesne) dietu podla krvnych skupin a som s tym spokojny. Aj ked ako pises, pohlady ludi stoja za to (ty nejes chlieb? pre boha, to kolko tej zeleniny zjes! Ty si chovatel v zoo, ze kupujes tolko zeleniny?) :-)

Co se týče striktnosti, jde hodně o to, co člověk tou dietou sleduje - zhubnutí, zdraví atp. Já se chtěl uzdravit, tak jsem šel na kost a osekat vše, co jsem mohl (mléčné produkty, obilí, rajčata atp.). Mléčné produkty mi zásadně nevadí, ale může to být alergen, tak šel pryč.

Kdybych byl ok, tak bych se asi snažil dodržovat primárně poměr sacharidy/tuky/proteiny, tzn. potlačit sacharidy třeba na 150 gramů denně a možná bych ani neřešil, zda je to striktní paleo (i když výrobky z obilí by šly pryč určitě). Je jedno, jakou tomu dáme nálepku, jde o výsledek.

Mléko a luštěniny začaly být konzumovány až s příchodem zemědělství - http://www.livingpaleo.com/foods-to-avoid-on-the-paleo-diet/ a luštěniny podobně jako obilí mohou obsahovat látky, které tělo nemusí umět zpracovat. Proto jsou uváděny...

@janrosa Před pár lety jsem to zkoušel, ale jsem A :) a to je přesný opak toho, co jím teď... :/
Jak se paleo dieta díva třeba na kafe nebo čaj (samozřejmě neslazené :))? Bere to taky jako produkt zemědělství, takže ee?
Já piju čaj a jsem ok, kafe vyjímečně. Pokud ti nedělá špatně, tak bych ho klidně pil.
No já kafe nepiju vůbec a čaj jenom bez cukru. S trávením čehokoliv nemám vůbec problémy, spíš mě jenom zajímalo jak jsou na tom lidi co ty problémy mají. Zatím jsem se nesetkal s tím že by měl někdo s čajem problémy.
Ahoj Petře,
možná jsem to přehlídl, ale jak je to s porcema? Jsou nějaký specifický váhy, co, kdy a kolik? Díky
@Jiri Kratochvil - porce neřešíš, hlady se netrápíš. Strava s vysokým poměrem tuků ti prostě dá najevo, kdy máš dost... věř mi :)
Já mám epilepsii (díkybohu ne tak závažnou jako to dítě v článku), ale setkala jsem se, v nemocnici, s opravdu ošklivejma případama této nemoci. Nikdy jsem ale neslyšela o léčbě epilepsie v souvislosti se stravováním, dík, je to zajímavé!
Ahoj,
1) Kdyz zadam ketozu do google, vypadne mi plno negativnich nazoru a domenek, jeste si urcite neco nastuduji.
2) Drzim dietu dle Tima Ferrise - SCD a musim rict, ze vysledky jsou zatim velmi dobre a mnoho lidi si tuto dietu chvali. Je to dost podobna tvemu stravovani, jen jsou tam navic lusteniny.
3) Posledni video s T.Hajzlerem bylo velmi inspirujici - (taky bych si zaplatil chlapka na STK :)

At se dari!!

Doma nás matka tak ovlivnila zdravou stravou, domací, bio, že jsem přestal chodit do restaurací, a musím se přiznat, že trávící trakt si na tu zdravou výživu tak zvykne, že je mnohem citlivější na něco nedobrého. Ale to je podle mě naopak veliká výhoda. Nikdo mi nevymluví, že většina nemocí, která dnes západní civilizaci postihuje je kromě vzduchu jídlo, jídlo a jen a jen jídlo.
Nejhorší je ale okolí a společnost. Člověk se musí naučit přehlížet posměšky na bio stravu, atd... Naštěstí máme 20km Německo a můžeme pro zdravější potraviny tam. V ČR už téměř nic nekupujeme.

Petře, fandím Vám a držím Vám palce, ať to zvládnete! Držte se!

Pozeram, ze niektore recepty obsahuju zemiaky (brambory). Doporucujes to vynechat? Predsalen zemiaky su obvykla sucast jedalnicka.

Dik.

Drzim Ti velmi palce! Viem, ze si bol chory ale nevedel som, ze je to az tak 'vazne'. Nech sa dari...

Dobrý den, tímto způsobem stravování jste vyřešil pouze problém kombinace nevhodných potravin. Tim pádem dochází k menšímu zanášení tlustého střeva např. škrobem z vařených brambor.
Dobrý den - přesně stejným zpusobem jsem zacal jist před rokem, aniž jsem tenkrát cokoliv tušil o paleo diete. K tomuto rozhodnuti me dohnal zejména tragicky pohled na sebe sama ;)) a alergie na lepek (duhring v mem případe).

I když začátky byly krušné a na první mesic opravdu nerad vzpomínám ;) tak dnes to povazuji za jedno z nejlepších rozhodnuti které jsem kdy udělal a ktere mi možna i s ohledem na můj předchozí životní styl a nemoc zachránilo život.

Stravuji se již cca 20 let tímto způsobem,který zde velmi podrobně a srozumitelně popisujete,samozřejmě občas taky švindluji . Půl století života mám již za sebou a přesto,že maso tvoří hlavní složku mojí stravy doplněnou o zeleninu a vodu,případně pivo,nemám žádné zdravotní problémy a už vůbec ne s tloušťkou.Názor,že bychom měli jíst to,co již desítky tisíc let jíme jsem prosazoval již opravdu dávno.
Držím vám palce.
@Bob - brambory jsou sacharidy, primarne je nejim, jen vyjimecne, nahrazuji je zeleninou...
Petře, jak vnímáš ten rozkol mezi tím, co je "doporučováno" a tím, co je, zdá se, přirozené a co u spousty lidí funguje (low-carb)? Osobně jsem byl při pronikání do této problematiky nasraný a ani teď nejsem při míjení "zdravého nízkotučného jogurtu" v regálu úplně klidný :)
@svoby upřímně já jsem ve stavu, kdy mě ty "dobroty", co mi dříve chutnaly, vůbec nechybí a spíš si uvědomuji jejich škodlivost (minimálně na můj organizmus). Když vidím, co funguje vs. co je doporučováno (margaríny, džusy, cola a podobný šílenosti v reklamách zaměřené na děti), tak je mi trochu smutno :/ A když se podíváš po supermarketu a drtivá většina produktů jsou buď čistě sacharidy, nebo beztučné věci, nebo "processed food", tak si říkám, že jsme asi padlí na hlavu...

Klasická mediální masírka a ukázka toho, že "normální" je tak trochu "nenormální". Na druhou stranu každý z nás si může vybrat a nese svou zodpovědnost za to, čím je.

O inzulínu, ketoacidóze a metabolismu cukrů jsem přečetl snad všechno na co jsem přišel a byl schopen jako laik bez medicínského vzdělání pochopit (co taky má člověk dělat, pokud mu doživotně onemocní dítě). Mimochodem 1. typ diabetu je také autoimunitní a nemá přímou souvislost s konzumací cukrů ani s tělesnou tloušťkou. Diabetici tohoto typu nemají vlastní inzulín a onemocnění ještě před 100 lety (před objevem inzulínové injekce) znamenal smrt ve 100% případů. Přestože člověk normálně jedl, neměl možnost energii vstřebat. Já jsem ten mechanismus zpracování cukru a tuku pochopil možná trochu jinak, než popisujete (možná i špatně - nemám patent na rozum).

Buňky získávají energii jen z cukru a tuky se na ně nejprve štěpí. Některé buňky si tuky štěpit neumí. Např. nervové nejsou schopné si tuky štěpit téměř vůbec. Hypoglykemie = nízká hladina cukru pak může vést až k bezvědomí (to souvisí se zásobováním mozku cukrem). Takže diabetici se snaží ručně uřídit hladinu cukru a inzulínu v krvi pomocí diety, která sleduje právě obsah cukru v potravinách a dávek inzulínu (o což se u zdravého člověka stará slinivka automaticky). Udržet hladinu cukru na hodnotách blízkých normálnímu stavu znamená 5x denně přesnou dávku sacharidů (+ odpovídající dávku inzulínu). Osobně souhlasím s názorem @pavelteich

Jinak Vám držím palce a přeji jen zlepšování...

@Martin - jen doplním můj pohled:

ketoacidóza je stav samozřejmě nebezpečný, ale je to zcela něco jiného, než ketóza (!) - často dochází k záměně a samozřejmě strachu z ketózy.

V ketóze začnou játra produkovat tzv. ketony (ketone bodies), které slouží tělu jako zdroj energie, čili zcela bez cukrů / glukózy - http://en.wikipedia.org/wiki/Ketone_bodies

Na pubmed jsem našel tuto studii - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19604407?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubme...

Pár chyb:
Sacharidy se v angličtině nazývají Carbohydrates, to je správně, avšak český překlad je nesmysl, protože asociuje k uhlovodíkům (cyklo-alkany, eny,dieny,iny,)
Je to jen detail, ale souhlasím s Vodrážkou a kol. že by měla býtzachována jednotnost.
Esenciální znamená nepostradatelný. To, že si to lidské tělo nedokáže vyrobit. To platí pro aminokyseliny, avšak lipidy si lidský organismus dokáže vyrobit (proces je ve své podstatě opak beta oxidace MK)
Není pravda, že se předpokládá, že jsme se vyvinuli z opů. S opicemi měl člověk podobnou vývojovou větev, ale nevyvinul se z nich. Tohle je často chybná interpretace (špatně vedený výklad kantora).
Není pravda, že inzulín je zodpovědný za to, že energie ze sacharidů je rychleji zpracována, než jakákoliv jiná energie.
Glykolýza je proces rychlejší oproti beta oxidaci mastných kyselin a z bílkovin je to energeticky nevýhodně brát energii. To je ten důvod. Nikoliv inzulín.
Současný problém jsou opravdu sacharidy. Hlavně fruktóza, zjistilo se, že zvyšuje hladinu VLDL (z toho plynoucí důsledky). Na youtube je pěkně zpracovaná přednáška s názvem the bitter truth, která popisuje soudobou problematiku. Doporučuji ji shlédnout, stačí k ní základy biochemie a trocha času.
Osobně doporučuji místo paleo diety se zaměřit na zeleninu, která by měla tvořit nejvyšší podíl potravy. Pak už je to na úvahách každého. Platí zlaté pravidlo: Vše je toxické, závidí jen na dávce.
Kdybych se v něčem mýlil, tak mi, prosím, napište na mail.
@VelkyDacan - díky za reakci, zkusím doplnit

Ad esenciální - máš k tomu bližší informace? Protože, pokud budeš jíst pouze proteiny a tuky (primární strava např. eskymáků), jsi schopen na ní fungovat dlouhodobě - viz například Dr. Vilhjalmur Stefansson:

http://inhumanexperiment.blogspot.com/2009/09/two-brave-men-who-ate-nothing-b...

http://drbass.com/stefansson1.html

Zatímco strava pouze na proteinu (jen netučné maso) je pro člověka nebezpečná - tzv. Rabbit starvation - http://en.wikipedia.org/wiki/Rabbit_starvation

Proto například indiáni lovili bizone primárně v období, kdy měli hodně tuku.

Ad vývoj z opů - ano, máš pravdu, má formulace je nepřesná.

Ad inzulín - to je samozřejmě pravda, inzulín nemůže za to, co popisuješ. V každém případě inzulín na sacharidy reaguje výše popsaným procesem. A ukládá je přednostně.

Souhlas ohledně fruktózy - link na tu přednášku je pod článkem, přidávám i sem

http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Esinciální - Takové, které nutně tělo potřebuje pro svoji existenci. Např Aminokyselina tryptofan je esenciální, vzniká z ní třeba serotonin. Tělo ji nedokáže syntetizovat a proto ji potřebuje příjmat v potravě.Avšak jsou aminokyseliny (napadá mě alanin), které tělo dokáže syntetizovat.
Stejně tak lipidy si tělo dokáže syntetizovat samo. Ne furť, ale dokáže. (zajimavé je, že i když trpíš hladomorem, tak tvoje tělo začne rozkládat tuky, pak bílkoviny, ale tukovou tkáň nezbytnou pro život drží co se dá. Např- v koncentračních táborech měli lidé stále tuk u očí a ledvin, ale už neměli takřka žádnou svalovinu - ale to je odbočka mimo)
Takže to shrnu. Aminokyseliny jsou i esenciální i neesenciální. Lipidy jsou esenciální i neesenciální. Esenciální aminokyseliny - tryptofan, phenylalanin, arginin...)Esenciální mastné kyseliny jsou hlavně ty, co mají víc jak jednu dvojnou vazbu.
To je třeba neduh másel. Dvojné vazby tvoří máslo tekuté, avšak aby bylo pevné, je potřeba ho hydrogenovat. Tím ztrácí svůj význam pro organismus. Tomu se říká pech. Sice věřím, že je to nějak technologicky už vylepšené, ale nebude to žádná sláva.
K těm indiánům bych jen podoktl spíš malou skepsi. Lovili bizony, protože měli dostatek tuku, nebo je lovili, protože nebylo kolem nic dalšího? Jaké jsou pro to důkazy, že jednali tak, jak jednali?
Ještě jsem si všiml jedné drobnosti. Není pravda, že probíhá cesta cukr-játra-tuk. To je moc rychle. Je tam ještě mezistupínek - glykogen. Sacharidy se uloží ve formě glykogenu, který je dopravován ke svalům. Nevyužije - li se, je uložen v tukové tkání (adipocytech). Jsem si jist, že pro metabolismus jater se dá naleznout spousta interaktivních prezentací, které jsou animované. Někde jsem na ně narazil.
Nicméně jedna výtka na konec. Jsou proteiny, nikoliv protein.
Díky za zajímavé odkazy. Konečně mám zase nějakou potravu na čtení :)
Ahoj Petře,
zkouším tuto dietu držet již asi 4 dny. Mám celkem slušnou nadváhu 113kg na 186cm výšky. Tahle dieta mi přišla velice zajímavá a proto jsem jí chtěl zkusit. Musím říct, že za 4 dni sem na 107 kg a nemusím zas tak často jíst. Cítím se zasycen skoro 8 hodin. Je pravda, že pociťuji celkem silnou únavu.
Chtěl jsem se tě zeptat jestli existují nějaká rizika této diety? Přece jenom tělo je zvyklé na velký přísun sacharidů a asi je důležité mu alespoň těch 70g denně dodávat?
Díky Jirka
Ahoj Jirko, prvni komentar - nikam nepospichej, sniz sacharidy nejdrive na 200, pak na 150 atd.. nesnaz se hned na zacatku dostat na nulu. Uvidis, ze hubnout budes i tak a nebude to tak drasticke. Tato rychlost muze byt spise nezadouci - pokud jsi sacharidy shodil na nulu, jedna se nejenom o tuk, ale take o vodu a glykogen ze svalu, ktereho se tve telo zbavilo.

Kdyz nebudes jist bily cukr, vse z mouky a budes na zacatku drzet sacharidy kolem 200/150 gramu, pujdes s vahou dolu a budes ok (na nula sacharidu urcite takto skokove nechod! nech telo adaptovat). A jez dost tuku.

Docela mě překvapuje, kolik lidí tu bere Paleo dietu jako standardní dietu ke zhubnutí. Je to samozřejmě jen můj dojem, ale popsaná dieta mi přijde jako docela extrémní způsob stravování.
*Naprosto chápu* její dodržování v Petrově případě nebo v případech vážných nemocí trávicího systému, kdy všechno ostatní selhalo. Ale jako návod ke zhubnutí bych si to bez porady s výživářem tedy nelajzla naordinovat ani náhodou.
Neprudila bych, ale musela jsem to napsat po přečtení postu od Jirky - 6 kg dolů za 3 dny mi přijde jako opravdu velký skok na to, aby to byly shozené tuky.
Díky. Je pravda, že sem do toho skočil trochu po hlavě.
Cukrů denně jsem měl teď opravdu málo. V průměru tak 50g. Tělo je na cukrech závislé a je to docela peklo.

Michala: Já to neberu jako dietu na zhubnutí. Líbí se mi to jako životní styl. Je pravda, že váha půjde ze začátku asi dost dolů. Počítám, že tělo má těď trochu chaos, takže ta váha jde rychle dolů, ale už se postupně pokles váhy zpomaluje. Zas tak extrémní mi nepřijde naopak mi přijde naprosto přirozená a čistý způsob stravování. Extrémní mi přijdou spíš ty blafy, který do nás cpou.

@Michala - Paleo dieta, jako taková, je hodně braná právě jako zdravý způsob stravování (v zahraničí ten boom již začal, u nás zatím ne) a tím pádem i jako hubnoucí. Ale Paleo ještě nutně neznamená low-carb (LC) nebo zero-carb (ZC). Jádrem je vyřazení cukru, mouky a v některých případech mléčných produktů (zde už se hodně liší přístup různých dietologů).

To, co jsem popsal já je spíše low-carb Paleo, minimum sacharidů, v tom rozpětí, které jsem uvedl, se jedná o ketogenní dietu (využívá ketózu).

Chápu, že z pohledu toho, co vnímáme jako normální, je to drastické, na druhou stranu je to jen náš "omezený" pohled protože vycházíme jen z vlastní zkušenosti a z toho, co známe od dětství. To, že je něco normální, ještě neznamená, že to je v pořádku.

Ten článek měl vést k zamyšlení nad tím, jak funguje a jíme a že jsou i jiné pohledy. Já osobně považuji minimum sacharidů ve stravě za zdravější způsob života než to, co je běžné, ale je to jen můj pohled, který nechci nikomu vnucovat. Každý ať si udělá názor sám.

V každém případě ketózu využívala již atkinsonova dieta v prvotní fázi, která mohla trvat až půl roku. Proto také atkinsonova dieta tak dobře funguje.

"Já osobně považuji minimum sacharidů ve stravě za zdravější způsob života než to, co je běžné."
Mně to přijde jako z extrému do extrému. Přijde mi, že stačí nejíst blafy, jako různé polotovary ze supermarketů, ale vařit si ze základních surovin. Vynechat průmyslové sladkosti, bílé pečivo a že to zdravému člověku stačí.
Já myslím, že moc v rozporu nejsme, a jak už jsem psala, v případě nemoci tohle nezpochybňuju ani trochu. Jen jsem reagovala na ten hurá přístup, co se tu v diskuzi párkrát objevil.
Máš pravdu, nejsme v rozporu, shodneme se na tom, že člověk by měl jíst skutečné jídlo a ne blafy. To je v principu i zaklad paleo stravovani. Mnozstvi sacharidu pak jen reguluju to, ceho chces dosahnout...
Jsem na stejne lodi, jen vypada mene derava nez tvoje pred rokem :-)
Urcite zkusim omezit sacharidy, nebot strevo se nedari zlepsovat, abych mohl treba vice sportovat.

Mle bych dva dotazy ...
Vysadil jsi nektere leky po zlepseni situace?
Pises, ze si obcas das i orechy, nedrazi ty pevne casti strevo?
Dik.

@skimanz - ja jsem se ke sportu az nyni - po snizeni sacharidu a nasazeni ketozy. Co se tyce vysazeni leku, stale jsem na medrolu, ale uspesne snizuji. Ted aktualne 12 mg, coz je pro me po letech velky uspech. Kdyz to pujde dobre, za 3 mesice bych mohl byt na nule. Neocekavam, ze se relapsy nevrati, ale budou zvladatelne nizsi davkou, jak se mi potvrdilo tento rok. Dle knihy Life without bread u UC pacientu trva az 8 let, nez se zbavi priznaku, u crohna je to do cca dvou let.

Ad orechy - jim je obcas a jen kdyz jse ok, jinak je to hrebik do rakve :)

Díky za článek, docela mě to oslovilo, ne kvůli váze ale kvůli mé konstantní únavě i přes rekreační sportování. Další použitelný článek zde: http://bit.ly/phvhmD
Přesně tak, já už před léty shodil dvacet kilo bez cukru a příloh. Víc vody a hlavně si uvědomit kdy mám opravdu hlad. Bohužel po autonehodě nemohu ta kila vyběhat a tak mi zbývá jen jedno "jíst jako pračlověk"! A hle, ono to funguje! Ostatně stejně jako GTD Petře!
Co se týče Masajů, nejde zrovna o nejšťastnější příklad - jsou to sice lovci, ale žijí už docela usedle (mají svá stáda skotu). Pokud bychom se někým chtěli inspirovat tak např. jihoafrickými Sany ("Křováky") - ti jsou typičtí lovci-sběrači. Mléko a mléčné výrobky tedy do paleostravy rozhodně nepatří.
Milý Petře, díky Vašemu prvnímu článku, jím takhle už od srpna. Po pravdě jím spíše low-carb než paleo, ale Vy jste byl a stále jste mým velkým vzorem. Mám doel 8kg tuku-oveřeno na váze u doktorky, která se na mé stravování dívá sice skepticky, ale pokaždé mně pochválí, jak hubnu. Moc jste mně uklidnil s tím, že jíte míň než dřív...mám od doktorky doporučených 5 jídel denně, ale nedám víc než tři. Prostě nemám hlad. Ze začátku jsem hlad měla-nebo lépe řečeno chuť na cukr. Ale kupodivu mi víc než cukr chyběl chléb a pečivo. Teď, po 3 měsících, mně ani nenapadne, že mi na talíři něco "chybí".
Cítím se o hodně líp, neuvěřitelně se mi zlepšila pleť (měla jsem post-kortikoidní akné), nepálí mně žáha a zlepšil se mi krevní tlak. Velký podíl na tom bude mít témeř nulová přítomnost junk-food v mé stravě, každodenní zelený čaj, živý jogurt a možná i minerály Mg, Se a Zn, které beru.
Takže díky díky díky...a držte se!
Gratuluji k uspechu! Posledni dobou potkavam vic a vic lidi, kteri Paleo/lowcarb vyzkouseli a pomohlo jim, co je fakt uzasny. Drzim palce, at se i dale dari..

BTW LowCarb myslenku uz dlouhou dobu razi i Kwasniewski (v Polsku) se svou Optimal Diet http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2008/03/kwasniewski-praise-lard.html

Děkuju, Petře. BTW, přemýšlel jste o tom, že se nám budou možná i míň kazit zuby díky "nedostatku" sacharidů?
Jo, ještě jsem chtěla podotknout, že jsem se na začátku nového stravování potýkala ze zvýšenou potřebou soli. Pak mi došlo, že tělo vyžaduje pořád stejné množství soli jako dřív, jenže předtím byla sůl schovaná v junk-food! Teď, po třech měsícíh jde spotřeba soli ještě pořád dolů, ale jde to pomaleji než jsem čekala. Závislost na soli je snad ještě horší než na cukru ;-)
A hrozně moc svému novému stravování nechci říkat dieta. Tady se dietou často myslí něco omezujícího a krátkodobého, já takhle hodlám jíst pořád. Jasně, že taky čas od času zhřeším, koneckonců nedělám to primárně kvůli zdraví. Ale ráda se vracím zpět k paleo-low carbo.
Co se zubu tyce, L. Cordain to uvadel jako jeden z benefitu paleo diety a se soli to mam podobne. Ted uz nesolim skoro nic :)

Dieta zni spatne, mas pravdu, a spoustu lidi to odradi, to je pravda, spise jde o lifestyle :)

Sepsal jsem něco o Paleo, tak prosím čtěte, komentujte a hlavně sdílejte :) díky http://michatu.blogspot.com/2011/12/jak-mi-tukova-dieta-zmenila-zivot.html
Petře díky moc za článek a zajímavé informace. Plánuju se také stravovat v paleo stylu, ale zajímala by mě jedna věc. Bylo těžké odvyknout si jíst pečivo? Já s tím budu mít asi problém, protože pečivo jím prakticky k čemukoli (snídaně, svačiny, maso, polévky, grilovaná zelenina, ...).
Co se pečiva týče, mě to teď už přijde úplně normální nejíst pečivo, ale na začátku to určitě náročné bylo. Je potřeba mít po ruce stále náhradu a přemýšlet dopředu, co budu jíst, aby mi tam pečivo nechybělo. Já jsem se naučil jíst vše, kde jsem pečivo přikusoval, bez pečiva. Chvíli je to nezvyk, ale když člověk chvíli vydrží, tak si zvykne :)
Petře díky za článek. V Češtině se nedá vůbec nic najít a od tebe je to skvěle přehledně a logicky sepsané. Nicméně přejdu k tomu co mě zajímá, pokud chci držet paleo dietu kuli hubnutí (nejsem moc na pohyb takže spalovat při minimu pohybu je pro mě ideální). Jak moc je potřeba dodržovat tu kvalitu surovin. Postačí maso z mallu, obyč olej, můžu si dát pivo a panáka, s tim že vyřadim pečivo, přílohy (což je vlastně většina sacharidů v mym jídelníčku). Nebo je opravdu nutno striktně dodržovat bio maso, olivovej olej a pod. jak popisuješ. Tušim že mě asi odkážeš na tabulky s obsahem sacharidů, ale přeci jen by mě zajímalo jestli s takovymhle cheatovánim bude průběh diety "jen" delší. Nebo jestli se úplně ztratí její význam a "funkčnost"... dík :)
Díky Petře za článek. Stravoval jsem se skoro rok typem "South Beach Diet", příjde mi to podobné s Paleo dietou, až na to, že v South Beach Diet se po určité době přidává celozrné pečivo.
Chci se zeptat, jestli se dá někde sehnat nějaká kniha o Paleo dietě v češtině.
Díky
U nás pokud vím vyloženě kniha o paleo nevyšla, pouze US. Ale určitě stojí za zmínku Optimální dieta - http://www.volny.cz/sak379/ ta je v češtině a je postavena na konzumaci tuků.
Co se týče kvality - pokud ti nejde o zdraví, ale fakt jen o shození váhy, tak bych se asi primárně zaměřil na vyloučení sacharidů. Pečivo, cukry a event. mléčné produkty. Alkohol obecně sacharidy obsahuje, ale když vyhodíš výše uvedené, tak by to mohlo zabrat. Ale nesmíš to tím pivem dohánět ;-)
Hanka Svobodová mě poprosila, abych sem její komentář vložil já, tak tak činím:

Bohužel mi nejde přidat příspěvek na stránkách s paleo dietou, že prý jej vyhodnotili jako spam a mám se zaregistrovat, což se mi nechce. Proto volím tuto formu odeslání dotazu:

Děkuji za skvělý článek, který mne rovněž oslovil. Mám také zdravotní problémy (alergie, astma, bolesti v bedrech, problémy s trávením, ostruhy na patách, únava apod.) a problémy s nadváhou. Navíc ráda jím, ale kvalitní jídla, a jsem mlsná. Přiznám se, že k Petrovým stránkám jsem se dostala surfováním po stránkách Cuketka.cz, kde jsem hledala nějaké zajímavé recepty, a narazila tam na paleo dietu. Takže to beru tak, že tato dieta si mne našla, a rozhodla jsem se ji vyzkoušet. Již delší dobu si v restauracích intuitivně dávám k jídlu steak + zeleninu, jinak ovšem mám ráda i pečivo a rýži a cukrům v nápojích jsem se rovněž nevyhýbala. Také musím dodat, že jsem krevní skupina nula, to jest lovec, takže jíst maso mi rozhodně nevadí. Mám nesnášenlivost laktózy, lepek mi dle vyšetření nevadí. Jsem stále zahleněná, což ale právě může souviset s lepkem a cukry. Také nejsem abstinent - občas si dám vínko večer nebo v restauraci. Pivko k jídlu, hlavně k těm tučným, si odříct moc nedokážu, pít k tučnému vodu mi prostě nejde. Rozhodla jsem se tedy začít snižovat sacharidy ve stravě. Uvítala bych nějaký podrobnější seznam potravin, které jsou vhodné a které nejsou. Třeba ve výše uvedeném seznamu je, že zelenina je vhodná, ale dále jsem se dočetla, že ze stravy vyřazuješ i rajčata (která jsou podle mne zelenina). Tak by mne zajímaly případně takovéto výjimky. Také bych ráda věděla, jestli jsou nějaké další nepříjemné vedlejší příznaky, které mne čekají (kromě únavy a chuti na sladké). Těch 70g sacharidů je možné sníst jednorázově nebo je vhodnější je nějak rozdělit během dne? Pro mne budou asi nejhorší snídaně, ty si bez pečiva nedokážu představit. Vymyslela jsem tedy např. omeletu z vajec s kousky banánů či jiného ovoce - to by myslím mohlo jako snídaně fungovat i pro ty, kteří nejsou příznivci vajec a slaniny. Co se týče alkoholu - co by bylo nejmenším zlem? Bílé víno? Nejsem nějaký notorik, ale i kardiochirurg Pirk se vyjádřil tak, že kvůli svému zdravému srdci pije 4dl vína denně. Mám nízký tlak, takže alkohol mi jej případně zvýší (tvrdý nemusím, jen v létě bílé a v zimě červené víno a k tomu jídlu sklenku piva). Občas chodíme s přáteli posedět do hospůdky a nechci tam celý večer popíjet jen vodu nebo čaj. Ještě by mne zajímalo to měření ketózy, o tom jsem se tady nic nedočetla. Jak poznám, že jsem v ketóze? Napiš sem prosím nějaké parametry, když mi ten lakmusový papírek něco naměří, tak co z toho poznám? Jaké hodnoty jsou, když přijímám nedostatečné množství sacharidů, a jaké hodnoty jsou, když přijímám nadměrné množství sacharidů? Píšeš, že jsi v ketóze 24/7 a toto mi právě není jasné, tak jestli to můžeš nějak vysvětlit či upřesnit. Jinak držím palce, a uvítám další zkušenosti, případně odkazy na české stránky (většina odkazů je na anglické stránky, ale anglicky bohužel nevládnu...).

1/ Ketoza - podle mě je víceméně jedno, zda sníš sacharidy najednou, či postupně, respektive jsem to nikdy moc neřešil. Důležité je celkové množství a cukr je samozřejmě i v pivu či vínu.

2/ Snídaně - omeleta z vajec a banánu je ideál, já si něco podobného dělám jako palačinku. Přidáš kokosový olej + 90 procentní čokoládu a je to sladké a přitom víceméně ok. Přesto mě osobně nejvíce pomohlo snídaně a oběd dát pouze bílkoviny a tuky. Sacharidy přidávám odpoledne a večer.

3/ Adaptace na ketózu - trvá cca 2 týdny, u někoho může déle - raději snižuj sacharidy pomaleji a nepospíchej, po adaptaci se člověk cítí stejně jako dřív, nebo spíš lépe. Teď jsem přes Vánoce zkusil na 10 dnů jíst jako dříve a byl jsem více unaven, spal jsem déle a měl jsem příznaky jako ty (zahlenění). Nechápu, jak jsem takhle mohl dříve jíst.
Jakmile se tělo jednou adaptuje, není problém přecházet a vycházet z ketózy tam a zpět.

4/ Přímo na lakmusových papírcích na měření ketózy máš zjišťování ketonů v moči - fialová barva. Pokud papírek má fialovou barvu, jsi v ketóze.

5/ Vhodnost potravin - já některé ovoce a zeleninu omezuji, protože mi nedělají dobře, ale nemá to v principu co dělat s paleo. Rajčata např. občas patří k alergenům, tak jsem je zkoušel vysadit. V principu nejlepší je nějakou dobu (týdny) aplikovat hodně striktní paleo a následně zkusit přidávat další a další potraviny a zjišťovat, jak na ně člověk reaguje. Je to zdlouhavé, ale aspoň má člověk jistotu, co mu event. škodí.

Ahoj, doufám že brzy sepíšeš článek jak se stravuješ, jak vypadají třeba tvé jídelníčky na pár dní (ať máme opravdu představu), jaký je v tom jídle poměr bio a klasická produkce potravin.

Nakolik tě asi tak vyjde měsíční stravování Paleo (alespoň rozmezí).

Můžeš říct, cca v rozmezí měsíců, kdy jsi poznal změny co se týče zlepšení UC od doby kdy jsi začal s Paleo?

Zdravím všechny,

musím se přiznat, že z dlouhodobější ketózy mám docela strach. Nikde se o ní nevyjadřují valně a to tam ani nemusí být zmínka o dalším stupni - ketoacidóze.

Zajímavý je tento článek z řekl bych odborně zaměřeného webu - co vy na to?

http://www.f-sport.cz/print.php?id=333

ad ketoza - rozhodne cerpejte z vedeckych clanku a studii, nikoliv od cloveka, jehoz jmeno ani neznate. Pubmed je např. kvalitní zdroj studií:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18625458

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/22178860/?i=6&from=ketogenic

Toto jsou pro mě zdroje, kterým mohu věřit. A vlastní zkušenost, aktuálně 18 měsíců a toto je reakce mé doktorky na imunologické vyšetření (po roce):

https://twitter.com/#!/petrmara/status/154691198139904000/photo/1

Ketóza a ketoacidóza jsou dva odlišené procesy a právě kvůli záměně a strachu z hladovění je brána ketóza jako nebezpečná. Kdyby byla pravda to, co se o ketoze pise, tak jsem neustale unaveny a po te dobe, co v ketoze jsem, pravdepodobne mrtvy.

Ja verim tomu, ze ketoza je proces, ktery pomaha lecit a pomaha na radu civilazacnich chorob. Na druhou stranu nikomu tento nazor nechci tlacit. Na amazonu je rada knih zabyvajici se touto tematikou, ktere se snazi problematiku ketozy pookryt a jsou to zdroje, kterym bych veril vice, nez nejakemu blogu (nebo samozrejme me - ja nemam v tomto smeru zadne hluboke znalosti, jen popisu to, co jsem cetl a sam vyzkousel).

nikde to tady nezaznělo tak se zeptám sám:

má někdo zkušenost s kombinací paleodieta a dna (podagra)?

při dně se doporučuje vynechat maso nebo drasticky omezit příjem bílkovin na naprosté minimum - doporučované jsou výrobky z obilí, mléčné výrobky, rýže, brambory apod. mám takový dojem, že člověk s diagnostikovanou dnou by se měl paleodietě vyhnout obloukem...

druhý dotaz: řepkový olej se prý složením přibližuje olivovému a má být nadmíru zdravý, paleodieta ho zakazuje a doporučuje živočišné tuky! názor?

Přeji hezký den,

pročítám si vše okolo paleo diety už pár dní a pořád nacházím nesrovnalosti.. Jedny stránky mléko zakazují, druhé povolují, někde jsou dovoleny jen živočišné tuky, někde dokonce ořechový olej.. Tak opravdu nevím.
Co se týká sacharidů - to množství 70 g za den je včetně zeleniny? Nebo té můžu sníst neomezeně?
Je nějak limitováno množství ořechů?
Jaký je rozdíl mezi low - carb o které se bavíte v diskuzi, a paleo?
Je důležitý v této stravě glykemický index?

Paleo stravou bych si chtěla vyřešit zdravotní hormonální problémy, které souvisí s inzulinovou rezistencí. Je tu někdo s tímhle problémem? V podstatě už nevím co mám jíst - dočetla jsem se totiž o existenci tzv. insulin index, který paradoxně zvyšují potraviny jako je maso a vejce a tím nutí tělo k větší produkci inzulínu. Jak z toho tedy ven? Má někdo radu?

Děkuju moc!

Petře ještě jednou zdravím,

zajímalo by mě, jaké jsou obecně úrovně ketonů v moči při ketóze? Zatím jsem si naměřil "růžovou", což je podle různých tabulek na internetu mírná ketóza (konkrétně 16mg/dl), i když jsem třeba našel tabulku, že do 20mg/dl to není ketóza.

Nějaký úbytek váhy za týden pociťuji, celkově se cítím mnohem líp než dříve a ráno když vstávám už nejsem unavenější víc než když jsem šel spát :) Do toho si ordinuji vlákninu, zdá se, že mi to celé svědčí, nicméně zajímají mě ty úrovně ketonů v moči ... denně vypiju momentálně hlavně i kvůli té vláknině cca 3-4l vody, tak je možné, že se ty ketony v moči nějak víc "naředí"?

Našel jsem údaj, že 3-15mg je normální stav, na Wiki zase např. rozpětí 2-19mg/dl je už ketonuria alias ketóza.

Jsem z toho jelen a rád bych si alespoň ze začátku ketony hlídal, než zjistím co a jak, abych se pak náhodou nevřítil do ketoacidózy.

Já mám mírnou ketózu (podle světle fialové barvy), díky tomu, že jím relativně hodně sacharidů - 70 - 100 gramů.

Co se vlákniny týče - na co? Z jakého důvodu? Ja jím jen zeleninu, nic navíc.

Jsou lidé, kteří nejsou schopni ketony v moči změřit, de facto tímto způsobem z těla odplavuješ ketony, které tělo nezpracuje, čili je těžké podle toho určit stav. Spíše se soustřeď na množství sacharidů ve stravě.

Člověk, který nemá vysokou fyzickou zátěž zvládne při dostatku tuku a bílkovin i 0 sacharidů. Ketoacidóza je stav samozřejmě nebezpečný, ale nemá u člověka, který má metabolizmus v pořádku, co dělat a není to vyústění ketózy. Metabolicky zdravý člověk se nezakyselí, na to má tělo vlastní mechanizmy, aby se tak nestalo. Stejně jako dorovnává pH na druhou stranu. Pokuď máš poruchu metabolismu (problémy s inzulínem), tak ketóza může být nebezpečná (stejně jako řada dalších věcí), v opačném případě ketoacidóza není nic, co by ti hrozilo.

Pokud ano, leží po světě řada lidí s ketoacidózou - například ti, co zkouší low-carb nebo Atkinsonovou dietu (a těch je fakt hodně).

Odpoví mi někdo :-)???
Já ti odpovím... :)
- Mléko se nedoporučuje, protože jak jsem se dočetl u Máry, tak je známo kolem 9000 let před naším letopočtem, tudíž až v zemědělství.
- Oleje živočišné a (olivový a kokosový ano). Ikdyž bych řekl, že to není asi úplně Paleo, ale lidem asi dobře. Nebo jak vidíme, tak Petrovi ano :)
- Low Carb dieta je dieta, jak jsem se jinde dočetl do cca 30-50g sacharidů za den a je jedno jestli jen ze zeleniny nebo ovoce.
- Paleo dieta je podobná té Low Carb, jen se u ní nepočítají cukry
Petr jak píše v jednom článku dodržuje spíše kombinaci Paleo a Low Carb (jí paleo a hlídá cukry)
- Kolik ořechů? Zde máš graf zastoupení jídla, ořechy bych řekl tak 5% z deního přísunu hmotnosti jídla
http://paleodietlifestyle.com/pictures/food-pie.png
zdravím :)
připojím se odkazem na stránky
http://zakladnizdravi.cz/
Je tam hodně informací o paleo stravě, o potravinách vhodných i nevhodných, i o pohybu.
Dobry den,vcera jsem zacala drzet tuto dietu se svou dvou letou dcerou,ktera ma epilepticke zachvaty a tohle ji muze pomoci. Do vcerejska jsem zila v domneni ze to je dieta GASP az ted jsem objevila,ze se to ukryva i pod nazvem Paeolit dieta.
Chci ji dal kojit a proto jsem na teto diete take,na druhou stranu mam pomerne nadvahu,takze mi to urcite prospeje,ale mam strach,nebudou se do mleka pri hubnuti uvolnovat skodliviny ????
Logika mi rika kojit dal,ale na druhou stranu jsem se tak dlouho zanasela skroby,ze ted mam strach jestli se hubnuti neprojevi na kvalite mleka.
Ahoj Martino, moc rad bych poradil, ale nedokazu rici, jake presne pozadavky ma telo z hlediska kojeni a zda je ketoza to nejlepsi reseni. Paleo jako takove s rozumnym prisunem sacharidu ze zeleniny/ovoce by melo je prospet.

V kazdem pripade radeji kojit, nez umela strava, rekl bych, ze je to urcite prirozenejsi.

diky,citim to stejne
jeste jsem se chtela zeptat,zda muzu jist jedle kastany
zdravim, paleo styl na me pusobi skvele, po trech tydnech jsem jako vymeneny a oblibena pekarna a picerie me nechava zcela chladnym, kdyz jdu kolem fronty na rohliky tak se v duchu usmivam a divim se ze jsem se tim drive tak cpal. za 3 tydny jsem dal dolu 3kg a uplne me prestala bolet hlava coz jsem drive mel dost casto a hlavne prestaly otravne unavy po jidle kdy jsem casto mel chut si proste behem dne lehnout a spat, tak to uplne skoncilo. je to fajn, ale napadaji me dve otazky, 1) pise se ze zdrojem energie maji byt tuky, ja ovsem jim jen velmi kvalitni maso a i kdyz prokladam hovezi obcas veprovym, stejne vybiram jen co mozna nejlibovejsi, na salaty si sice naleju olivovy olej, ale pochybuju ze bych prijmul tolik tuku aby to bylo nejak zasadni, delam neco spatne? ja myslim ze se asi nedonutim snist kybl sadla denne, ty tuky budou u me asi problem, uzeniny ani slaninu nejim ze zasady vubec, tak nevim kde bych tolik tuku nabral, zatim mi pripada ze to s libovym masem jde, jen nevim jestli to neni bez tech tuku proste spatne, hodne bilkovin udajne tky neni dobre jist, tak co s tim? tahle otazka bude asi trapit vic lidi, dneska je moderni tuky zavrhovat a spousta lidi je proste neji a jist nebude, predstava ze zvykam nejakou flaxu jen proto abych do sebe dostal neco tucneho mi zveda zaludek.
druha otazka je, jestli z dlouhodobeho hlediska nemuze tento styl stravovani mit nejake destruktivni nasledky, nerozumim tomu, ale nemuze se treba stat ze kdyz se bude inzulim par let flakat ze to proste nedopadne dobre? nebylo by lepsi paleo prokladat pravidelne treba davkami ryze nebo nevim, placnu blbost, rozdelit si nejakou bagetu na 5 kousku a behem dne je proste prihodit k masu jen aby se z jednostranne stravy v telu neco nezlomilo a nebylo to ve vysledku destruktivni?

diky p

Ahoj, zkusim odpovedet.

1/ Tuky jsou primarnim zdrojem u lowcarb palea nebo treba u atkinsona. Neni to podminkou. V poslednim clanku tady na blogu jsem trochu vysvetlil ten rozdil. I maso, ktere je libove, ma v sobe samozrejme tuk. Kdyz si k masu das maslo, nebo zeleninu a k ni olivovy olej, tak by ta rovnovaha mela stacit. Samozrejme zalezi na tom, jak se citis

2/ dlouhodobe nizky prijem sacharidu muze zahybat s tim, jak telo vylucuje inzulin, ale pokud cukry zvysis, vrati se do normalu. Inzulin je ovlivnovan i tuky a bilkovinami, ale nikoliv v takovem mnozstvi, jako to zpusobuji sacharidy. Pokud chces byt v tomto smeru klidny, dej si obcas ovoce. Ja jim aktualne cca 100 g cukru z ovoce denne a pokud je to v jedne ci dvou davkach, urcite to inzulin prozene :)

Dobrý den Petře,
Váš článek mě hodně zaujal, přemýšlím že paleo zkusím, asi ne uplně striktně hlavně co se týká mléčných výrobků-na ty bych se Vás chtěla zeptat, asi by pro mě byl problém vynechat uplně mléko a mléčné výrobky, snažím se jíst jogurty už jen bílé (ty umělý chemky co dávají do ,,ovocných jogurtů,, jsem už úplně zavrhla) a tak mě zajímá jestli nevadí do této diety zařadit třeba bílý tučný jogurt / 10%) nebo maso ve smetanové omáččce apod., dietu nezařazuji z důvodu nemoci, jen bych chtěla cca 5 kg shodit a zhruba 5 let se mi to nedaří ať cvičím jak cvičím..Této diety se i trochu obávám, nechtěla bych se dostat do začarovaného kruhu a jojo efektu...Jinak plně souhlasím s tím, že člověk by se měl vrátit k původnímu způsobu života, obecně si i tak trochu myslím že veškeré rakoviny a nemoci jsou z toho co jíme, co dýcháme apod.
Držím Vám palce se zvládáním nemoci a díky za Vaše články, mjte se hezky
Petře díky za odpovědi. mám za sebou asi 5 týdnů, první měsíc jsem jedl opravdu jen maso vejce a zeleninu, cukry teoretická nula, výsledek 4kg dole a posun o 2-3 dirky na opasku a můžu jít kupovat nové kalhoty :) ale primárně mi nešlo o zhubnutí i kdyz je to prijemne, důvodem bylo dlouholeté tápání a snaha zjednodušit jídelníček a vytvoření základního co možná nejjednoduššího modelu stravování, snažil jsem se léta a teprve teď jsem na to kápnul, skvělé, díky.
ty řeči o zhubnutí v úvodu jsou pro lidi které by to zajímalo, kilo týdně dolu (výška 184 váha původně 92 teď 88, takže žádná velká nadváha a stejně to šlo dolu, skoro tomu říkám zázrak protože o to jsem se snažil léta v posilovně a pod 90kg jsem se prostě nedostal ani náhodou, teď mám navíc sedavé zaměstnání a necvičím skoro vůbec, přesto 4 kila za měsíc a úbytek svalů jsem nezaznamenal, prostě zmizela pneumatika :) mazec.

teď jsem tedy začal lehce doplňovat ovoce, ale v mrkvi je taky dost sacharidu.
po letech jsem znovu objevil hermelin (jinak mlecne vyrobkya specielne mleko mi nedelaji dobre takze je uz leta nejim vubec), tuku je v hermelinu nem hromada, snad to bude fungovat misto toho sádla :)
to je ode me vsechno, jeste jednou diky za rady, je mi o dost lip a uz se vracet k rohlikum a vlašáku nebo smažáku s hranolkama a tatarkou opravdu nehodlam :)

Ahoj,
dost mě zaujalo nejdřív video na Vimeo a pak tohle shrnutí od Petra a diskuse pod článkem. Mám dost zvýšený cholesterol (zřejmě i dědičně - celkově 7,77 a DLD 6,28) a hlavně potíže s játrama (chronická jaterní leze, resp. hepatopatie toxické etiol. - čteno z nálezu, vím prd co to znamená :).

Doporučena mi byla jaterní dieta (v principu má v něčem k Paleo blízko - zejména omezení pečiva, především čerstvého, a v něčem k low-carb - méně sacharidů obecně) a nízkocholesterolová dieta. Otázkou je pro mne především ta hladina cholesterolu související s živočišnými tuky a stejně tak jejich vliv na nemocná játra, která jsou údajně vysokým poměrem živočisného tuku ve stravě nadměrně zatěžována (hovězí, vepřové, slanina, bůček jsou vyložené zakazované), stejně tak se nedoporučuje tučný kokos, másla a margaríny apod.

Pokud si to logicky spojím, dává my smysl vzít si z Paleo jen to vyřazení pečiva a pak se spíš inspirovat v low-carb. V principu jsem něco takového držel asi dva tři měsíce a jaterní testy i cholesterol se hodně výrazně zlepšily - nicméně pak jsem zas povolil a vše se vrátilo na původní hodnoty. Co by mi asi pomohlo je ten princip maximálního zjednodušení stravy, nehledání složitostí a komplikací "co ano, co ne, kolik" a podobně. V tomhle je Paleo hodně inspirativní, na druhou stranu ten důraz na energii z tuků asi v mém případě nějak nebude to pravé ořechové :) Každopádně díky za inspiraci!

Ahoj,
dost mě zaujalo nejdřív video na Vimeo a pak tohle shrnutí od Petra a diskuse pod článkem. Mám dost zvýšený cholesterol (zřejmě i dědičně - celkově 7,77 a DLD 6,28) a hlavně potíže s játrama (chronická jaterní leze, resp. hepatopatie toxické etiol. - čteno z nálezu, vím prd co to znamená :).

Doporučena mi byla jaterní dieta (v principu má v něčem k Paleo blízko - zejména omezení pečiva, především čerstvého, a v něčem k low-carb - méně sacharidů obecně) a nízkocholesterolová dieta. Otázkou je pro mne především ta hladina cholesterolu související s živočišnými tuky a stejně tak jejich vliv na nemocná játra, která jsou údajně vysokým poměrem živočisného tuku ve stravě nadměrně zatěžována (hovězí, vepřové, slanina, bůček jsou vyložené zakazované), stejně tak se nedoporučuje tučný kokos, másla a margaríny apod.

Pokud si to logicky spojím, dává my smysl vzít si z Paleo jen to vyřazení pečiva a pak se spíš inspirovat v low-carb. V principu jsem něco takového držel asi dva tři měsíce a jaterní testy i cholesterol se hodně výrazně zlepšily - nicméně pak jsem zas povolil a vše se vrátilo na původní hodnoty. Co by mi asi pomohlo je ten princip maximálního zjednodušení stravy, nehledání složitostí a komplikací "co ano, co ne, kolik" a podobně. V tomhle je Paleo hodně inspirativní, na druhou stranu ten důraz na energii z tuků asi v mém případě nějak nebude to pravé ořechové :) Každopádně díky za inspiraci!

Pokud chces inspiraci, tak hledej výživu z prány, materialu je tolik že mi ani 2 mesice mi nestačily na nastudování jen ceskych zdrojů (aktualne 5 ceskych knih a 7 audio a asi 2 video záznamy z loňského listopadu prezentace Dušek - Monfort), nicmene pro obyčejného cloveka přechod na to muze podle mě trvat i vice jak 10 let a to musi byt hodne cílevědomý a beztak si myslim že to vetsina lidi ani nedokaze a že 30-40000 lidi po svete (co odhaduje Monfort, ale pozor on ma šampaňské schopnosti) je nesmysl a já odhaduji tak 1-2000 lidi..

Odkazuju na to vsak pro tvou inspiraci a davam si to do kontextu se spoustou jinych oboru, urcite to neni bez zajimavosti vedet o co jde, az si o tom budete myslet cokoliv, v prvni hodině tomu uvěří asi malokdo... :-)

Ahoj všichni, přidám svoji zkušenost... Odjakživa jsem hledala klíč na onen PRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL. :-)) A nejen, že jsem od mládí sportovala, taky jsem zkoušela různé cesty. V jednom období to bylo především o zhubnutí - když je vám -náct, chcete být krasavice. :-)) Ale cvičení a pohyb mě vždycky bavil. Když jsem chodila na střední školu, zamilovala jsem se do vegetariánství. Myslela jsem, že z morálního hlediska jednám nejlépe, jak to jde - vzhledem k jatkám atd., atd... To mi vydrželo až do dospělosti a dokonce až do narození druhého dítěte. Nebylo to ono. Doporučované luštěniny, pečivo - jakkoliv kvalitní, mouka - jakkoliv celezrnná - nic z tohoto mi nedělalo dobře. Ale přesvědčovala jsem se, že musím vydržet, že nedělám dost. :-) Po narození druhé dcery jsem byla striktní vegan. Cítila jsem se sice velmi étericky a byla jsem štíhlá, bledá :-), ale postupem času unavená...a myslela jsem, že zdravá. Nic proti veganství - když to funguje. Já začala mít problémy se střevy, s únavou, s koleny - přestože jsem cvičila jógu. Můj muž mě neustále peskoval, že potřebuju maso, ale to jsem vytrvale odmítala. Pak nastal zlom a tělo mi padlo. :-) No a dva tři roky na to, začalo autoimunitní onemocnění. Chodila po všech doktorech, aby mi řekli, KDE JE PROBLÉM. Ani jeden z doktorů mi nenabízel nic než léky a hormony. Až jeden léčitel a bylinkář, který mě viděl v dosti zoufalém stavu a já mu popovídala svoje jídelní peripetie celkem suše zkonstatoval, že veganství není nic pro mne a že veškeré problémy, které teď mám, souvisí právě s ním. Nechtěla jsem tomu uvěřit. Ale protože jsem se plahočila po světě jako mrtvola, hledala jsem dál. Naprosto mě uchvátil raw styl. To byl předstupeň k paleo. Nic nevařit, žádné těstoviny, žádná mouka!!!!!! - nic, jen čerstvé jídlo. A to mi dělalo dlouhodobě velice dobře, ale něco tomu chybělo - cesta byla trnitá :-)). Pochopila jsem, že svoje tělo mám ráda a nemůžu se k němu chovat jako k cizímu. Před dvěmi lety jsem začala žít na paleo režimu - čerstvé zelenině a ovoci, ikdyž bez problémů taky zeleninu vařím i dusím, občas oříšky, přidala jsem maso, vajíčka, špek (ten taky potřebujeme - hlavně ženy a ženské orgány) - lidi, jsem v pohodě a zdravá. :-)) Nic více nepotřebuju. Když porovnám, jak jsem se cítila po snězení chleba, nebo po dlouhodobém veganství a teď - neuvěřitelný rozdíl. Jím spoustu zeleniny i ovoce, ale ve finále toho sním daleko méně než dříve. Paleo režim je přitom naprosto jednoduchý, hlad opravdu člověk nemá, tělesně je mnohem, mnohem! zdatnější, psychicky vyrovnanější. Jsem milovník zeleniny a ovoce - jako dříve, jenže s tím rozdílem, že nenacpávám náhražkami z mouky, nejím cukr, nepiju mléko, na krabičku barevných lákadel mě neužije. Toto byla obrovská hromada odpadu, který mi odrovnal střeva. Zkusila jsem na sobě test v mezičase: začala jsem jíst přílohy, chleba, rohlíky, puding - po dvou krajících chleba následovaly pravidelné průjmy, blbá nálada, pocit tíhy, "zabetonování".... Pečivo - Ne. Výjimečně zhřešit na oslavě - není to problém, ale dlouhodobě vůbec. Na prahu čtyřicítky konečně poslouchám svoje tělo, co mi říká. Byla jsem k němu hluchá. Je to hodně individuální a proto nelze nikoho přesvědčovat a nutit, ale za sebe říkám: paleo. :-)) mi zachránilo zdraví. Vypovídá o tom fakt, že autoimunitní choroba je fuč, já jsem čilá, bez průjmů, bolestí čehokoliv, intelektuálně schopná zvládat svoji práci s úsměvem a denně chodit pěšky jen tak několik kilásků pro radost. Kdyby mi někdy někdo řekl, že paleo je extrém, pošlu ho do bažin - neb právě toto je vyrovaná platforma. Zdravím a přeju hodně úspěchů! :-)
Zdravim vsechny, prave jsem docetla knihu Paleo Solution od Robb Wolf, metodicky a prehledne vysvetluje ucinky paleoliticke stravy vs neoliticke. opravdu vyborna kniha na pochopeni paleo zivotniho stylu a proc funguje. Rob vse vysvetluje pomoci chemickych reakci v tele.kniha je zatim jen v anglictine, da se koupit na amazon ci stahnout na kindle. Robb Wolf ma take super webovky. kde vas povede krok za krokem a zodpovi veskere dotazy. http://robbwolf.com/
Dobrý den, velmi se mi líbí tento způsob stravování a chtěla bych ho vyzkoušet, ale vzhledem k tomu, že denně cvičím HIIT nevím co mám jíst po takovémto tréninku. Případně děkuji za odpoved
Ahoj Petře,na paleu jsem 15 dní a úbytek zatím žádný a dnes jsem zkoušela přítomnost ketonů v moči a nula:-) zřejmě dělám nějakou chybu,nevím. Moc lískových ořechů mě napadá,nebo jídlo pozdě večer? Nějaký nápad? Děkuji Stáňa
Zdravím, koukám, že příspěvky jsou staršího data. Můžu se zeptat, jak se vám daří teď?:-)
Zdravím, ráda bych se zeptala, jestli paleo může pomoci i v případě roztroušené sklerózy. Je to sice taky autoimunitní onemocnění, ale největší problém je centrální nervový systém. Můžete mi prosím poradit? Děkuji
Ahoj Strava která šetří čas i vaše tělo, zbavila mě alergií i tenisového lokte a protože jsem horolezec tak můžu říct že jsem v životě lépe nešplhal po skalách než dnes a to je mi 53 let. Ráno si udělám mísu salátu (rajčata okurky zelí salát celer kedluben ...asi 150 g tvrdého sýru nebo balkánu ) zavřu do velkè dózy a mám jídlo na celý den ( asi 1.5kg) Na snídani a dopoledne vypyju 1 l zeleného čaje. Salát sním na třikrát v 9, 12 a ve tři odpoledne a večer z nudy u tv baštím ořechy pistácie mandle buráky, pokud možno tak, aby se to muselo loupat. Přez den jako zákusek pro slabé chvilky vždy po ruce připravená mrkvička, kedluben. Ovoce sporadicky meloun jablko banán. Na pití přez den 1,5l petka vody s půlkou citronu. Docela těžce pracuji v Holandsku při stavbě lodí někdy i 12hodin denně 7 dní v týdnu a stačí mi to:) čas od času se dojím tak jeden den v týdnu si udělám neděli a jím na co mám chuť a co se do mě vejde.
12 visitors upvoted this post.