Výsledky 18ti měsíčního Lowcarb/Paleo experimentu

Na téma Paleo stravování jsem již napsal pár článků a vysvětlil jsem hypotézu, na které je Paleo postavené. Ale hypotéza je málo. Když potřebujete prokázat, že něco funguje, potřebujete data. Data a výsledky, které můžete ohodnotit. A o tom se zkusím rozepsat dnes. Pokusím se předložit pár důkazů a výsledků, jak na mě Paleo a lowcarb (ketogenní dieta) zafungovala z pohledu autoimunitní nemoci (ulcerózní kolitida - chronický zánět tlustého střeva). S paleem jsem začal před 18ti měsíci a od té doby jsem si vedl poznámky o tom, co jsem jedl & jak jsem se cítil. Dále jsem si i do historie zpracoval graf toho, jaké léky jsem bral a kdy jsem měl relapsy (to jsou ty okamžiky, kdy se nemoc probudí a vy se snažíte dostat zpět do remise, čili klidového stavu nemoci). Jak podle materiálů uvidíte, opravdu jsem chtěl být zdravý :)

Historie mé nemoci

1998 - mé zdravotní (trávicí) problémy prohlášeny za dráždivý tračník (tzn. něco vám je, nevíme co)

2001 - první pobyt v nemocni, klasické příznaky zánětu střeva, které se následně koloskopií neprokázaly

2005 - po návratu v lednu z USA se zánět rozběhl naplno, cca 3 měsíce pátrání, co mi je, úbytek cca 15 kg, následně diagnóza UC a nasazeni kortikosteroidů v dávce 32 mg (medrol)

2006 - pokus snížit dávku na 16 mg, ale víceméně stále v relapsu

2007 - rozšíření zánětu ve střeva, změna lékaře (docházím do ISCARE, což jsou z mého hlediska absolutní profesionálové a nejlepší místo, kde problémy tohoto charakteru řešit). Plná dávka kortikosteroidů (48 mg) a přidání imunosupresiv (Imuran) a snaha omezit působení imunity, která útočí sama na sebe

2008 - na chvíli pomohlo, ale i tak se relaps opět objevil a opět byl silnější než předtím - zpět kortikosteroidy a vzhledem k mému stavu jsem dostal biologickou léčbu (humira) v rámci klinické studie

2009 - na několik měsíců Humira fungovala úplně skvěle a pro mě asi nejlepší / nejzdravější období posledních let. Bohužel nic netrvá věčně a po relapsu zpět na 48 mg Medrolu a přesun na týden do nemocnice. Další léčba biologickou léčbu (studie Milénium), zabrala na chvíli....

2010 - ...ale historie se opakovala a já byl zpět na kortikosteroidech, další pokus s biologickou léčbou jménem Remicade a ještě jednou dávka Humiry (vyzkoušel jsem celkem tři biologické léčby a nemám šanci ji v budoucnu dostat znovu). Kompletní zánět tlustého střeva (za ty roky se rozšířil z několika centimetrů do celého střeva), zpět kortikoidy a nulová šance dostat lepší léčbu. V červnu začínám s ketózou, nebo chcete-li lowcarb paleo podle knihy Life without bread. Jsem hodně bezradný a medicína toho pro mě už moc nemůže udělat, jen vyoperovat kompletně tlusté střevo, což je stav, kde skončí cca 25 procent UC pacientů. Já jsem tohle řešení nepřijal - z pohledu mě, jako člověka, je potřeba řešit zdroj problému, nikoliv jeho výsledek. Paleo mi z pohledu logiky dávalo největší smysl. První relaps se mi podařilo překonat jen za pomoci kortikoidů (48 mg), bez pomoci dalších léků.

2011 - V průběhu tohoto roku dva relapsy, první "rozehnán" pomocí 32 mg Medrolu, další s dávkou jen 16 mg Medrolu. 

2012 - leden - podařilo se mi dostat na nulovou dávku kortikosteroidů a přesto, že na to tělo zareagovalo relapsem, zvládl jsem tělo srovnat pomocí Asacolu a Salofalku (čili bez kortikosteroidů, imunosupresiv a biologické léčby). 

Poprvé po sedmi letech neberu imunosupresiva, kortikosteroidy ani biologickou léčbu. Aktuálně užívám jen Asacol a občas Salofalk, což jsou léky z hlediska vedlejších účinků a ve srovnání s výše uvedenou skupinou léku, zcela nepodstatné a je to skupina léku, kterou berete před tím, než se vám nemoc rozjede do takového stádia, jako u mě. Pokud chcete vidět výsledky Palea/lowcarb, tak je máte před sebou. Za 18 měsíců se mi podařilo dostat nemoc do lepšího stádia, než ve kterém byla v okamžiku, kdy mi byla oficiálně diagnostikována v roce 2005.

Vyhrál jsem? Jsem kompletně zdráv? Ne, to ještě ne, zatím jsem dokázal z jídla vyřadit tu skupiny, která mému tělu škodila a dal jsem tak tělu šanci, aby se mohlo léčit. Podařilo se mi relapsy léčit nižší a nižší dávkou a ten poslední vyřešit bez kortikosteroidů kompletně. Přesto ještě nemám vyhráno a další roky teprve ukážou, zda lze tento způsob stravování využít i z dlouhodobého hlediska. 

Pro další posouzení mám i výsledky testů mé imunity před paleo a z prosince minulého roku. 12 hodnot bylo na začátku mimo průměr, u druhého testu to byla jediná hodnota (navíc jen v hraniční zóně a týkala se probiotik, které dlouhodobě užívám - Enterol).

Testy 2010

Testy 2011

Co jsem dělal?

Vyřadil jsem z jídla obilí, pečivo, mléčné produkty, bílý cukr a průmyslové potraviny (to je to jídlo, co se prodává v krabičkách či sáčcích v obchodních domech) a rostlinné tuky. Zvýšil jsem příjem živočišných produktů, především tuků, zeleniny a vajec. Jsem již 18 měsíců v tzv. ketóze, což je stav, když vaše tělo bere energii primárně z tuků (ketonů) a nikoliv z cukrů (glukózy). Denně jím kolem 70 gramů sacharidů převážně v podobě ovoce a zeleniny. Jako doplňky beru volně dostupná probiotika (3x denně) a olej z tresčích jater (1x denně). Piju čaj a vodu, žádné slazené nápoje, občas kafe.

To je v kostce vše, co jsem dělal a jaký to mělo dopad na mé tělo. 

Co z toho, co jsem vyzkoušel, vyplývá?

Věřím tomu, že se liší adaptace nás, lidí, na neolitické potraviny (mléko, obilí, cukr, průmyslové potraviny) a pokud chcete být zdravý, vyhýbejte se tomu, na co nejste dobře adaptovaní. Možná jste v situaci, kdy jste adaptovaní dobře jak na mléko a obiloviny, potom vám nezbývá než pogratulovat. Bílý cukr a to, co se vyrábí průmyslově z mého pohledu škodí každému. Jinak řečeno, když na to jídlo, co jíte, běží v televizi reklama, asi to nebude zdravé :)

Tělo má neuvěřitelnou schopnost regenerace, jen mu nesmíme překážet a zatěžovat ho tím, co neumí zpracovat.

Ketóza je nejefektivnější způsob, jak zhubnout. Nemáte hlad, nepočítáte kalorie a proces shazování tuku není vázán na pohyb. Tělo se samo srovná na váhu, která je pro něj ideální. Zkoušel jsem i klasický způsob hubnutí (posilovna, omezení příjmu energie) a také to jde, jen máte méně energie a musíte fakt makat. Endorfiny jsou fajn a mám pohyb rád a považuji jej za zdravý a přínosný, jen si nejsem jist, zda člověk s nadváhou by si měl jít zaběhat. Věřím, že je zdravější nejdříve shodit váhu ketózou a následně se začít hýbat. Ketóza není totéž co ketoacidóza. Pokud nemáte poruchu metabolismu, ketóza by pro vás neměla být problémem. Pokud poruchu metabolismu máte, klasická strava je pro vás stejně problematická, jako ketóza a musíte řešit omezení z hlediska stravy. Než se do něčeho takového pustíte, celou problematiku nejdříve nastudujte a zjistěte si, jak tělo funguje. Nedělejte něco na základě toho, že si přečtete článek na internetu. Rozhodujte se podle dostupných informací z více zdrojů a pomocí vlastní hlavy. Pokud se z hlediska ketózy bojíte ledvinových kamenů, nekonzumujte vápník - čili mléčné produkty.

Nejsem si zcela jist, zda je ketóza ideální pro silové sportovce, kteří mají vyšší potřebu obnovy glykogenu. Jsou např. běžci, kteří fungují v tomto stavu, u silových výbušných sportů se domnívám, že to může být problematické. Ale o tom bude můj další experiment :)

Tuk není to, co stojí za obezitou. Sacharidy a/nebo kombinace sacharidů a tuků ano. Tuk je nejlepší palivo, které můžete tělu dát (má více než 2x více kalorií, než sacharidy či bílkoviny).

Nevěřím teorii, jež říká, že vyšší příjem tuků = srdeční problémy. Pokud se kouknete na data, ze kterých tato teorie pochází, tak je vám jasné, že je to hloupost. Na srdeční příhody umírají lidé jak s vysokým cholesterolem, tak s nízkým. Toto je velice dobrý článek zobrazující i zdrojová data, ze kterých Keys v 50. letech minulého století vycházel. Lowfat opravdu není zdravá cesta.

Nevěřím na teorii krevních skupin - mám A a jím zcela v rozporu s tím, co bych podle teorie krevních skupin měl. Tuhle teorii mohu doporučit jen těm, co mají krevní skupinu 0 - a těm je doporučeno jíst přesně to, co jím já = paleo.

Nedomnívám se, že bychom všichni měli jíst stejně, nebo že by všichni měli jíst paleo. Ta myšlenka je postavena na jednoduchém základu adaptace a ta se mezi námi liší. Máte lidi s celiakií, stejně tak máte skupinu obyvatel, co nemůže trávit mléčný cukr. Každý z nás by si měl najít vlastní zdravou platformu, která je kompatibilní s jeho tělem. Z hlediska palea se mi líbí přístup, kdy je doporučeno na měsíc vyzkoušet paleo na 100 procent, zjistit, jak se člověk cítí, a následně přidávat různé skupiny potravin a sledovat, co to s vámi dělá a jak na ně reagujete. Tímto jednoduchým způsobem sami přijdete na to, co je váš "zdravý základ" a na co jste adaptováni. Pro mě jeden za zajímavých úkazů bylo i to, že jsem méně nachlazený, lépe spím, minimalizace zažívacích problémů atd. Zároveň ale cítím, že moje tělo reaguje agresivněji než dříve, pokud například zkusím lepek. Funguje to de facto podobně, jako když dlouhodobě bude pít alkohol a tělo si na něj po čase zvykne a vy jej pro navození stejné nálady budete potřebovat více a více. Když ale alkohol na rok vynecháte a pak jej zkusíte, vaše tělo na něj bude reagovat zcela jinak a agresivněji. Ze stejného důvodu já nyní reaguji jinak na lepek či mléko, než dříve, kdy bylo běžnou součástí mého jídelníčku.

Tohle je důvod, proč jím Paleo.
54 responses
Vyzerá to sľubne. Držím palce. Ja tiež obmedzujem karbohydráty a cítim sa lepšie. Myslím, že je to správna cesta.
Mně by zajímalo jak je to se sháněním potravin, které jsou pro Tebe vhodné a které jsou součástí tvého jídelníčku. Tedy ta praktická stránka věci...
Zdravím Tě Petře. Díky za zajímavý "vhled" do Tvého boje s nemocí. Musím, říct, že pro mě - nelékaře, jsou to výsledky hodně zajímavé, a jak jsem měl možnost před nedávnem vidět z jednoho Tvého tweetu, zdá se, že i odborná medicína je z Tebe trochu "paf" :)
Přiznám se, že jsem se Tebou nechal v otázce stravování trochu inspirovat. vyřadil jsem 100% pečivo a sladkosti, sacharidy se snažím minimalizovat, tuky a vejce naopak maximalizovat. Můj jídelníček má k tomu Tvému ještě daleko (ani ho zatím za paleo příliš nepovažuji), ale i zavedení některých "paleo" návyků generuje první výsledky.....za 5 týdnů úbytek váhy 5kg (já mám ale, na rozdíl od Tebe, z čeho shazovat :), cítím se lépe, a hlad nemám - večer se nepřejídám.
Určitě mě změna mých stravovacích návyků ve smyslu "paleo" začíná hodě zajímat, a doufám, že se mi podaří úspěšně pokračovat.
Měj se, a přeju HODNĚ ZDRAVÍ!!
JJ
v dane problematice se pohybuji, byt medicinska praxe se primo obezitou nezabyva, spis jejimi dusledky ( pohybovy system ), ale i tak radim lidem, ze primerena vaha je zaklad.

No a abych neradil "knizecimi radami", tak zkousim ruzne veci, ktere sam doporucuj, ctu vsechny novinky, zajimam se o sportovni vyzivu i o metodiky posilovani ( Lyle McDonald je napr. skvely zdroj informaci ) . Paleo - v umirnene forme, ne jist syrove maso ! - ma logiku. Dokonce velkou logiku. Jenze spousta lidi to nedokaze dodrzovat. Clovek s UC, ktereho uz "zapadni" medicina de facto odepsala, ten to vydrzi. Ma motivaci, zna dno. Standardni Tonda Vomacka, ktery ma BMI 29 a "jen" vysoky krevni tlak a boli ho zada, s tim moc veci nepohne, paleo dieta je pro nej prilis restriktivni.

Na velmi podobne logice jako paleo ( z cukru spise ty obsazene v zelenine a ovoci ) je postaveno vitarianstvi, cili raw food. Taky tam dochazi k tomu, ze se prijaty cukr nemeni na tuk a zasobni tuk a tuk z potravy se meni na energii. Ale stejny princip maji i "pustari"... To same plati i pro delenou stravu - byt tam neni lepek apriori vyloucen, jeho kombinace a hlavne mnozstvi je ne/primo znacne redukovano. Vsechna tato doporuceni eliminuji - bily cukr, v co nejvetsi mire zpracovavane potraviny - mineno "tovarne", i kdyz raw food i tepelne. Takze ten princip docela funguje. Souhlasim i s myslenkou, ze za obezitou je nadbytek cukru, hlavne tech jednoduchych a kombinace cukr a tuk. Verim, ze je vice cest, ktere vedou do Rima a paleo je jedna z nich, ale uz jsem zazil par lidi, kteri proste tvrdili, ze to dlouhodobe nedokazi dodrzovat.

Nemyslím, že je paleo dieta až tak restriktivní, ono se to na první pohled zdá šílené, vysadit pečivo, obilniny, luštěniny, cukr... Možná s tím zezačátku má někdo problém, ale vysazení těchle věcí má zázračný účinek na pocit hladu a chuti. Prostě zmizí. A to říkám jako člověk, kterého hlad a chutě trápily v podstatě celý život. Při sacharidové stravě jsem musela jíst každé dvě hodiny, jinak mi bylo špatně.

Navíc existuje spousta receptů na sladké věci (muffiny, zmrzlinu, koláč, cukroví - snažím se je soustřeďovat na www.paleolifestyle.cz) z "paleo approved" surovin - kokosová, mandlová mouka. Poměrně rychle se člověku změní chutě, takže chuť na sladké uspokojí i ovoce, trocha 90% čokolády atd.

Petrovi gratuluju a doufám, že bude lépe a lépe i do budoucna.

Ja som na low-carb tretí týždeň (v cyklickom režime, tj. sobotu mám opušťák - ja to nerobím pre zdravie ale schudnutie) a myslím, že veľká časť ľudí má problém hlavne s obedom. Poblíž práce máme našťastie miesto, kde to osobne zvládnem nakombinovať. Druhý problém je cestovanie - bol som na služobke a niekedy sa to proste nedá rozumne vyriešiť, takže namiesto now/low-carb je to zbožné prianie, ale keď to človek nemá často, dá sa to prežiť :-)
Inak celková spokojnosť - nemám záchvaty hľadu a chtíč po sladkom (a to som fakt fanda sladkých vecí), chudnem, celé dobré :-)
Ahoj Petre, pro ucelenost Tveho pohledu na ucinek zmeny stravovacich navyku na prubeh ulcerozni kolitidy by mohlo byt zajimave podivat se take na ucinek teto zmeny na slozeni strevni mikroflory. Nemyslim si, ze by se dosud neco takoveho testovalo, ale zcela jasny prispevek strevnich bakterii na rozvoj strevniho zanetu byl jiz popsan opakovane. Zkus si zadat do pubmedu jako klicova slova IBD a microbiota. Je klidne mozne, zes prisel na neco, co by mohlo zlepsit zivot znacnemu mnozstvi lidi. Drzim palce!
Je velmi zajímavé , jak na vás paleo dieta působila. Exaktní výsledky z laboratoře a váš aktuální stav je dokladem, že to byla dobrá cesta. Naše medicína má omezené možnosti, neřeší příčinu vzniku nemoci, ale pouze důsledek a pokud člověk hledá cestu z problému, tak je tu ještě cesta jiná, cesta celostní východní medicíny. Ta bere člověka jako celek, individualitu , jak píšete a hledá prostředky, jak vás uvést zpět do rovnováhy.Pokud chcete vědět, co všechno za humus máte v krvi, tak doporučuji vyšetření krve darkfield mikroskopem, viz.www.kapickakrve.cz,Mgr.Konrádová.Paleo dieta nebo také odkyselovací proces je zde součástí procesu léčby či regenerace.Pokud byste to chtěl více tradiční pak zkuste tibetskou kliniku Naran na Hradčanské.Jsou tam velmi milí a dělají divy.
Skvělý, že to pomáhá. Zdraví máme jenom jedno a většinou si to moc neuvědomujeme do té doby než se objeví potíže. Já jsem zatím vyloučil lepek a cukr omezuji. Třeba taky nakonec skončím u paleo... :-)
Ahoj Petře, zajímavé počtení. Už jsem toho hodně četl i vyzkoušel co se týče Paleo low carb i High carb low fat ale to je vedlejší. Mám kamaráda který se totálně vyléčil z kolitidy bez léků a jiných "léčiv". Změnou stravy a živ.stylu. Najdi si prosím čas a přečti si jeho zkušenosti :-)

http://www.raw-food-health.net/rawfoodhealth.html#axzz1l2S7zqL7
http://www.raw-food-health.net/ColitisCure.html

Díky za další perfektní článek o tobě a paleu!
Zajímalo by mě, jestli někdo neví, jak paleo stravu snáší nemocná játra (zvětšení + steotóza) a žlučník. Jsem po mononukleoze a 4 měsíce jsem držel jaterní dietu. Nyní se mi z důvodu této diety vytvořily žlučníkové kameny (předtím jsem je neměl). Teď bych měl tedy správně pokračovat v jaterní dietě a přidat žlučníkovou, ale celkem se děsím, jaký další orgán se zase touto kombinací poškodí. Nejraději bych se na to vykašlal a přešel na paelo. Díky za případné tipy.
Můžeš prosím nahodit do fora odkaz na větší graf z tvého článku, texty jsou nečitelné poměrně. Děkuji
Stačí přejet myší přes graf a kliknout na Download original size (nebo něco v tom stylu je tam napsané).
Ad raw-food - je to smer, ktery jsem kdysi zvazoval, ale me to nedavalo smysl z pohledu me nemoci. Hodne vlakniny a syrova zelenina mi nedelala vubec dobre a vlastne ani dnes to s "raw" neprehanim. Dokazu si predstavit all-meat diet, ale raw food ne. Ale beru, ze to muze pomoci nekomu jinak "naprogramovanemu".
Co se mikroflory tyce, verim, ze tam funguje prave lowcarb. Minimum sacharidu muze mit vliv na to, ktere bakterie v tele vyziviujete a ktere naopak odumrou. Napriklad protikvasinkova dieta je postavena na stejnych zakladech - vyhubit nepratelske kvasinky tim, ze nejite mouku, cukry, sladke, ovoce, atd. De facto stejny princip.

Ale jinak ja jsem urcite nic neobjevil, jen jsem cetl knizky, ktere tuhle problematiku resili uz v minulem stoleti a zjevne to dava smysl. Ja jen experimentuju :)

Obrázek jsem již předtím stáhl větší, ale i tak je malý, má 1000px na šířku a některé texty jsou nečitelné...
Jirka: kurzor na obrázek -> "Download full size" -> obrázek má 3000px na šířku
raw-food dieta ma velmi malo bilkovin a pro diagnozu, kterou mate je opravdu velmi drazdiva.Prave vysoky obsah cukru a ovocnych kyselin,vetsi mnozstvi vlakniny podrazneny travici trakt jeste vice podrazdi. Tato dg.se casto provazena tzv.dysmikrobii,nevhodne slozeni strevni mikroflory na pozadi intoxikovanoho tela napr.leky . Doplneni vhodne mikroflory,rozpustne vlakniny inulin a podporeni regenerace napr.aloe vera gelem pro vnitrni pouziti,vyrazne strevni sliznice sklidni a zmensi se alergicka a zanetliva realce, doplneni fosfolipidu jako stavebni slozbu pro tvorbu novych bunek pri fazi hojeni strevni sliznice.Dobre zkusenosti jsou u teto dg.s potravinovymi doplnky od Nutrabony,ceska vyroba a vyvoj,site na miru nasi populaci,garantem je nas predni gastroenterolog doc.Lubomir Kuzela.

Sent from my iPad
Zde je link na graf v podobě PDF

http://dl.dropbox.com/u/74661/UC_GRAF.pdf

Taky mám ulcerozní kolitis, je to naprosto svízelná nemoc... díky za článek....
Vážený pane kolego,
se zájmem jsem si prohlédla Vaše stránky, poslechla Vaše videa. Vaše nemoc je dnes čím dál větší problém, šíří se atd. atd.
Příčinou je Váš minulý životní styl, výběr potravin atd atd., je to na dlouhé povídání, ale takto to vždy končí... Dnes má pro příklad cca 75 % Čechů vysoký mrevní tlak... kam to povede v budoucnu, nikdo neví a nikoho to též mnoho nezajímá, smyslem je si užívat a konzumovat, dnes téměř vše, bez rozdílu, důsledky dnes nesete také sám na sobě... Je to však normální?
U Vaší diety je důležitá jediná otázka, ostatně jako u všech diet či stravovacích režimů bez rozdílu, a to, co to s člověkem udělá za deset dvacet či třicet let..., koneckonců co s člověkem v Západním průmyslovém světě euroatlantické kultury dělá moderní průmyslová strava, to pomalu zjišťujeme, ale zatím výsledky nikdo nedoceňuje, ale i to přijde: položil jste si však tuto otázku Vy sám? Uvažujete nad tím, co s Vámi bude za dvacet či třicet let, či žijete jen pro danou chvíli bez budoucnosti?
Osobně mám za sebou 35 let velmi specifické, dnes by většina lékařů, ale to i tehdy, řekla, že jsem v životosprávě extremistka ad absurdum... i já si tím zachránila život, ale uvažovala jsem i nad sebou za dvacet či třicet let, a tak jsem hledala systém, v kterém by se dalo zdravě a hezky s hezkým tělem zestárnout, a daří se... u Vás si však v této otázce po svých nesmírných životních zkušenostech z praktikování životosprávy, o které jsem ani za komunistů nemohla mluvit, protože by mne umístili do ústavu pro choromyslné, Bohnice, nejsem jista a nedala bych za Vás ani cent, osobně se domnívám, že máte před sebou deset či patnáct let a dojde k selhání všeho, tedy celého metabolismu, podle mého to čeká i jiné dietáře, pokud to budou dělat důsledně, třeba vitariány, fruktariány apod. ... nepřeji nic podobného nikomu, ale obávám se na základě svých zkušeností, že to tak bude... ale to je na dlouhé povídání, proto jsem k tomu, abych mnoha lidem pomohla začala připravovat svůj web, moc se mi do něj nechtělo, ale nakonec jsem si řekla, že zkušenostmi mohu mnoha lidem pomoci... koneckonců kdo má tak bohaté zkušenosti v čase... každý mluví o kdejaké dietě, ale kdo má v ní nepřerušenou dvaceti či třicetiletou zkušenost, hlavně zkušenost ve zdraví. Obávám se, že podle mé praxe asi téměř nikdo...
18 měsíců zatím nic nevyřešilo, léky berete dál, nemoc je dál přítomna, ale rok a půl je hodně dlouhá doba pro organismu a jeho schopnost sebevyléčení, a ono to opravdu v organismu tak funguje, to mi věřte. Proto si myslím, že byste měl dál hledat řešení, protože jste příliš v řešení svých problémů nepokročil, jen je ZMÍRNIL, a to, co děláte teď, není v pravém slova smyslu to řešení správné... časem se tím vším na svém webu budu též zabývat, takže budete mít možnost si řadu věcí ověřit...
Jedno Vám však vřele doporučuji: hledejte cestu řešení svých problémů dál, jste vykročením tak pár centimetrů na nové cestě, a to je zatím velmi, velmi málo...
Mimochodem, sama nemám již 35 let žádné zdravotní potíže, ani nachlazení, rýmy, chřipky apod, a to už nemluvím o vážnějších zdravotních problémech... má cesta však byla mnohem extrémnější a tvrdší než ta Vaše...

Přeji mnoho zdaru ve Vašem hledání
Dr. Jana H. K.

dobrý den, vaše systémové onemocnění je vážná věc, zlepšilo se to paleo stravou ale doporučuji využít služeb velmi zkušeného homeopata aplikujícího tzv. konstituční homeopatii a dotáhnou sebeuzdravovací procesy právě touto metodou. Na Zbraslavi sídlí spol. Alternativa a zde mají poradenskou praxi velmi zkušení homeopaté. Držím palce G.
32 visitors upvoted this post.