Víte, proč iPad bude úspěšný?

Při pročítání zpráv na Twitteru a řady komentářů na internetu mi přijde, že jsme se nepoučili. Že vždycky u uvedení nového Apple produktu řešíme zcela irelevantní věci:

iPod nemá FM rádio?
iPhone má jen 2 mpx kameru?
iPad má jen 1024x768? Není 16:9?

Přitom Apple produkty, které udělaly v posledních letech revoluci, měly právě minimum funkcí a byly doslova "tupé" na ovládání. A lidé, kteří je kupují, nezajímá, jaký je uvnitř procesor, grafika, nebo paměť. To jsou přece zcela nepodstatné informace. Je zajímá zcela něco jiného. Co s tou novou hračkou mohou dělat...

Jinak řečeno OBSAH.

A to je klíčová věc včerejšího uvedení iPadu. Nejenom iPad samotný, ale hlavně iBook Store (Prodej elektronických knih - konkurence Amazon Kindle). Zbývající díl do Apple Online Store skládačky. Protože prodávat Bity je mnohem lepší, než prodávat Atomy.. ale ty Atomy si získají místo na titulních stránkách novin a časopisů. Takže se zkuste na iPad podívat znovu bez těch přehnaných očekávání, které jste měli. Ten produkt má přesně vše, co potřebuje. Je to nejlepší nástroj na konzumaci obsahu. Jakéhokoliv. To, na co je iPhone malý, zvládne iPad zcela ideálně. Knihy, web, videa, hry. Absolutně jednoduché ovládání a desítky tisíc aplikací z App Store. Pokud řešíte hardwarovou specifikaci, tak jste zamrzli někde v devadesátých letech minulého století. Dnes nerozhoduje hardware, dnes rozhoduje obsah.

Proto si iPad koupím.. a už teď se na něj těším. A budu zase sledovat, jak se firmy budou snažit koncept iPadu okopírovat a přitom si neuvědomí, o čem je. Není o rozlišení (určitě můžete mít 2x vyšší rozlišení..proč?), velikosti, kameře (opravdu chcete s tímto fotit?), možnosti telefonování atd. Ale o jednoduchosti, přímočarosti a obsahu. Je to zcela zřejmé, všichni to mají léta před očima a stejně to nikdo neumí zkopírovat (Je pravda, že síla značky jako takové se kopíruje špatně).

Tohle není stroj pro geeky, tohle zařízení budoucnosti, které ukazuje, jak budeme s obsahem pracovat. A věřím, že tohle je jen začátek revoluce jménem iPad a že výhledově bude mít především dopad na školství. To je podle mě cílová meta, kam Steve míří a to je oblast, kterou chce se svým iTunes U, Podcast serverem a iPadem změnit... 

Vítejte v budoucnosti podle Apple :)

64 responses
Petře, měl jsem tohle v hlavě, jen jsem to neuměl vyjádřit. Obsah je to proč se mi iPad líbí. Díky za nalezení toho správného výrazu.
Jediné k čemu by mohla i v tomto být kamera (iSight), nikoliv tedy jak na iPhone na zadní straně, jsou video Skype hovory.
Nad kamerou a Skype porad premyslim, zda ma nebo nema smysl.. nevim, zda bych chtel iPad drzet pred oblicejem :) Ale mozna iPad2 ukaze :)
Kamera - Představoval jsem si augmentované mapy na velkém displeji
Dobrý den Petře, jak jste to myslel s konzumací obsahu? Loni jsem přečetl asi 10 knih, všechny v češtině, protože jiný jazyk tak dobře neovládám. Kdy odhadujete dobu, že budou dostupné pro iPad knihy v češtině? Murakami, McCarthy, ale třeba i Tokarczuková nebo klasika jako Bulgakov? Není iPad na sledování videa malý? Doma koukáme buď společně na velkém monitoru nabo v posteli s MacBookem na břiše (krásně k tomu hřeje). Není na poslouchání hudby v terénu velký? Doma poslouchám z aparatury. Na GTD používám v počítači Things, jako nástroj na sběr mi slouží malé papírky a obyčejná tužka, pak večer přepíšu a synchronizuju s telefonem (nemám iPhone). Bude se iPad hodit na zapisování poznámek v terénu? Zajímala by mne Vaše konkrétnější představa použití iPadu. Děkuji. Radek
Jak jsem před pár dny psal, Apple není o výkonném hardwaru, nečekal jsem zázraky, přesto nebo právě proto mne rychlost iPadu potěšila. Nicméně, stále je to další zařízení, navíc opravdu navržené na pasivní konzumaci obsahu a nemám nějak potřebu zahušťovat domácnost další krabičkou co dělá podobné věci jako to, co už mám. Co mne trochu překvapuje, je poměr stran displeje, který není vhodný na video.
Myslim ze zatim si nikdo z nas neumi predstavit jak moc je iPad revolucni to ukaze asi cas a vyvojari app a her. iPhon je zatim omezoval vykonem procesoru a rozmery displeye. Dokazu si prestavit navigaci na takovem velkem zarizeni, nebo ze u me zazvoni PPL a ja mu podepisu prevzeti baliku na iPadu. Treba ve zdravotnictvi, pecovatelske sluzbe se pouzivaji carove kody a ceklem drahe ctecky techto kodu. Technik telekomunikacnich sluzeb zjistuje stav site v terenu pres iPad :) Pokud navstevujete velke lyzarske strediska tak nekdy je potra projed nekolik sjezdovek a zjistit stav svahu a popripade obsazenost lanovek, iPad webkamera :)
Naprosto souhlasím, a lépe bych to vyjádřit nedokázal - na co je iPhone malý... A myslím, že se budeme všichni divit, jak nám skutečně použitelný dotykově ovládaný tablet vždycky chyběl - jen jsme o tom nevěděli.

Jediné, co mi hardwarově opravdu chybí, je USB port, a ideálně čtečka karet. Aspoň než budou mít foťáky a kamery WiFi...

Uspesny urcite bude, ale revoluce neni. Apple poprve vystrelil na prazdno. Takovych to tabletu konkurence vychrli stovky az tisice a postavene na androidu. Revoluce by to byla, kdyby to byl tablet, ktery vydrzi na baterku treba 20 hodin (nebo jinou - mobilni dobu), ktery bude mit nektere vlastnosti Apple TV (streamovani obsahu), nektere vlastnosti magic mouse (dotykovy cely pristroj), kameru ktera bude rozlisovat obliceje a pres kterou pujde pohodlne videokonferencovat. Je to dalsi krasna krabicka, ktera nam ale neprinese nic noveho. Prohlizet fotky a surfovat na netu? Opravdu nam to stoji za 500 ecek? S kazdym netbookem toho udelam vic. Nebude mit tak propracovany interface, ale bude uzitecnejsi. Apple se svoji keynote snazil navodit dojem, ze tohle zarizeni potrebuju, ale zatim nevidim duvod, mozna v pristi generaci.
@Jakub .. budou prodat SD ctecku nebo konektor pro pripojeni kamery/fotaku a stazeni fotek/videa primo do iPadu .. http://www.apple.com/ipad/specs/
@Slovo - presne tak! To, na co driv pouzivali Newton, budou ted pouzivat iPad ... bude to proste zarizeni, ktere v kazde oblasti bude plnit jednu nebo dve specificke funkce. Nic vic. A bude to PROSTE fungovat bez komplikaci.. Je preci jednodussi koupit vec, ktera uspokoji me potreba a jsem schopen s ni jednoduse pracovat, nez kupovat treba netbook s lepsim hw a tisice funkcemi, kdyz budu mit problem to zarizeni korektne nastavit a budu muset skolit lidi a ucit je, jak s tim pracovat .. #SIMPLICITY
@Tomas .. imo u rozmeru displeje slo predevsim o pomer stran, ktery se bude dobre drzet.. proste kniha
@Radek Tezko rici, kdy bude iBook Store u nas, zde bych byl spise skepticky. Ale iPad urcite zvladne PDF, stejne tak knihy pomoci Stanza. Takze obsah by mohl byt i pro nas. Pro me iPad bude zarizeni, ktere s sebou mohu kdekoliv mit a to, co delam na iPhonu, tak budu moci delat na iPadu na vetsim displeji. Cteni knih pred spanim, video v letadle ci MHD, prezentace, cteni RSS, emaily a samozrejme hry. Verim, ze psani poznamek v terenu nebude problem...
Mě se iPad líbí a přesto bych si ho v této době nekoupil. Kdybych žil v USA asi bych neváhal. Ale v Evropě je s obsahem (hudba, knihy, filmy, online streaming) potíž. Buď to tu není vůbec dostupné, případně s obtížemi. A pokud je to teď třeba to za chvíli nebude (grooveshark.com).

Pokud by to uchopil Apple, že veškerý obsah z App Store, iTunes and iBook bude celosvětově dostupný teď a ihned šel bych si iPad určitě koupit.

Idealni ako kniha? S aktivnym displejom? O tom by som odvazne polemizoval. Mne u iPad-u chyba nejaky "must have" faktor -> robil by som na nom doma to iste, co robim s iPhone, akurat by to bolo pohodlnejsie. Stoji to ale za zahustovanie krabickami, dalsim device na synchronizaciu a primarne tych 500EUR? Tym si prave niesom tak uplne isty, ale verim, ze sa bude predavat vyborne - ostatne aj keby mal polovicku funkcionality a krasy, tak to tak bude ;-)
Ak by som mal zo sebou tahat nieco druhe k iPhone tak to nebude iPad, pretoze nema klavesnicu a predstavene prislusenstvo nie je meant to be na cesty. To uz radsej ten Acer 1420p, ale uznavam, ze rozhodne nepatrim k cielovej skupine -> ta sa od vytvarania obsahu vzdaluje stale viac a pasivna konzumacia im zrejme bohate staci.
A nakoniec skolstvo -> vies, ona ma normalna kniha jeden skvely parameter a tym je nemoznost robit cokolvek ine, nez poskytovat informacie a menej podstatna 100× nizsia cena. Vazne, to je vyhoda -> ziadne rozptylovanie ;-). Proste si nemyslim, ze toto je device, ktory moze skolstvo (typicky zakladne, pretoze vyssie stupne su technizovane aj dnes hodne) niekam naozaj posunut a nielen urobit dieru do penazeniek rodicov ci statov, ktori sa na tuto myslienku "nachytaju". (btw, kupit do skolstva plosne kompletne CLOSED device absolutne ovladany jedinou firmou by mohol len cisty blazon)
@Dusan Ja jsem si hral napr. s eBookem reader od Sony (e-ink) a napr. omezenost formatu me vadila (ruzne konverze, PDF nepouzitelne atd.) - pokud iPad vydrzi alespon 8 hodin bezet pro cteni, tak je to nejlepsi eBook reader, co si muzes poridit (ktery zvladne cist knihy, casopisy, web, emaily atd). Vzhledem k tomu, ze rad a hodne ctu, tak uz tahle primarni funkce mi dava velky smysl.. a cena se mi za rok de facto vrati vzhledem k tomu, co usetrim na postovnem a rozdilu mezi elektronickou knihou a tistenou.

Tahat s sebou "sesit" A5 mi prijde bez problemu kdykoliv :)

A ad skolstvi, souhlasim s tvym pohledem na knihy, ale napr. Podcast server reseni je od stejne firmy a univerzity jej nasazuji. Nedokazu rici, jak chce Steve iPad ve skolstvi protlacit, ale domnivam se, ze to je jeho cilem. A vzhledem k tomu, ze on vi, jak bude vypada iPad3, tak asi i ma predstavu, jak by chtel skolstvi pomoci.

Nevíte někdo, jestli bude mít uživatelské účty, aby se dal jeden přístroj sdílet mezi členy rodiny? Přijde mi, že iPad už není tak "osobní" zařízení jako iPhone.
Souhlasím s Petrovým článkem. Zaujal mě především iBookStore a v druhé řadě cena. Je vidět, že se Steve rozhodl oslovit masové obecenstvo, které si zajistil svým úspěšným prodejem iPhone. I proto je - dle mého názoru - ovládání a design velmi totožný s iPhonem a kluci z z Applu zbytečně nevymýšleli hranaté kolo a předložili ve větším měřítku to, na co jsou zákazníci již zvykl.

Viktor

Suhlasim so vsetkym co si napisal a aj pre mna je to dovod si iPad kupit. Bude to skvely produkt.
Napadá mě, že tohle je přesně stroj, který potřebuje onen pověstný "normální" domácí uživatel.

Všichni víme, že většina "normálních" lidí má v operačním systému naučené přesné postupy, jak se co dělá a při jakékoli změně podmínek jsou ztracení. Prostě standardní OS je pro ně pořád hrozně složitá záležitost (a vždycky bude).

iPad je cesta, jak jim opravdu jednoduše umožnit dělat to, co chtějí.

grooveshark.com - super, ale flash, to zapomen jak pro iphone tak ipad :-)
@Jan Korbel ... souhlas - normalni lidi maji naucene presne postupy, jak co udelat... krasne jsi to vystihl.
Pro mě osobně je iPad "ideálním balíčkem na cesty". Delší výdrž baterie, možnost vyřízení e-mailové korespondence, přístup k informacím v podobě webu, skladnost a ideální porce zábavy na dlouhé chvíle ve vlaku nebo letadle.
Doma ho pak vidím, jako ideální čtečku knih a super nástroj na surfování třeba z postele ( momentálně k tomu slouží iPhone ). Možná taky na prezentaci nějakého produktu na schůzce klientovy ?
Tohle bych asi zvládl i na MacBooku, ale na iPadu to je prostě přirozenější a jednodušší. Celkově se mi produkt líbí.
Pod tento článek se mohu zcela podepsat. Nicméně osobně s koupí počkám minimálně na další generaci.
Pořád nevím proč by další ARM šidítko mělo uspět a ty před ním v řadě ne. Proč si macisti tyhle šidítka s ARMem nekoupili už dřív? Aha, teď je to od boha Jobse. Buď jak buď, když uspěje, ukáže to jen na tupé řady ovcí.
@Aichi.. asi doslo k prehlednuti slova OBSAH a JEDNODUCHOST nahore v clanku...
Článek vystihuje, co si myslím i já. Dokud ale v ČR nebude iTunes Store v plném rozsahu (o možnosti koupit si přes něj obsah v češtině ani nemluvě - ale budiž, to bych aspoň pro začátek oželel), dotud u nás nebude iPad atraktivní. Právě ti uživatelé, kteří mají rádi jednoduchost, nebudou - v rámci téže jednoduchosti - chtít experimentovat s dárkovými kartami atd. Neochota Apple uznat nás jako součást normální civilizace je dlouhodobá a pokaždé mě znova otráví.
JEDNODUCHOST ako ziadny multitasking? Je mi jasne, ze clanok je od cloveka, ktory je Apple pozitivny, no treba uznat, ze je to nedotiahnuty produkt. Mozno tak na 50-60%. Nevidim dovod preco kupovat ak uz niekto vlastni napr. iPhone.
iBookStore je velka vec a podla mna moze naozaj zmenit nase stereotypy. Hudbu cez net sa pokusalo predavat vela spolocnosti, ale najuspesnejsia je apple. Na aplikacie k mobilom je tiez mnozstvo obchodov, ale najlepsie to robi opat apple. Predpokladam, ze ked sa pustaju do knih, tak uz maju dohodnute veci s vydavatelmi.
V statoch sa to bude predavat lebo si to moze dovolit kazdy a wifi je tam vsade :)
No a v momente ako sa pridaju vydavatelia, tak sa pridaju aj dalsie trhy.
A co sa tyka vyuzitia, uz teraz vidim ako moja manzelka vymeni iphone za ipad a bez toho aby sadla k imacu si vybavi vsetko co potrebuje priamo z obyvacky. Nebude to take pohodlne, ale ked to zvlada na iphone, tak toto jej zivot len ulahci...
Ked pojdeme s detmi na cesty, tak im to zavesim na sedacku v aute a mozu pozerat rozpravky.
U klienta nebudem saskovat s notebookom, ale rovno mu podam ipad, nech sa pozrie na cokolvek, design, dokument, web, email, atd. Hlavne na cestach to bude velky pomocnik.
Podla mna ma to zariadenie velky potencial a uz teraz sa tesim na to ako ho budem synchronizovat zasunutim do iMacu.
No, ale to az o 1 alebo 2 ;D
Prva generacia zariadeni od apple vzdy testuje zakazikov. Takze ja si zatial pockam na tu druhu, tak ako s iphonom, ale aj tak sa uz tesim na novu hracku.
Já si nemyslím, že obsah je důležitý. Jukněte na graf - http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-apple-the-iphone-company-2010-1
Jak si to Apple představuje s tím Flashem? Orientuje se na konzumenty obsahu a dnes jsou jedním z nejkonzumovanějších věcí hry na Facebooku (Farmville...). Jak bude reagovat na stížnosti lidí, proč si nemůžou podojit svoje kravičky na Facebooku?
@petrkou souhlasim s nasim lokalnim problemem a nedostatkem legalniho obsahu... :(
@jankodera.. pokud se nepletu, 16 miliard je celkovy obrat, zisk je 3,4 miliardy dolaru. Obsah je dulezity proto, aby lidi kupovali hw a proto, ze je na nem vetsi zisk a minimalne jednodussi distribuce. Cili do budoucna to muze byt dulezity prijem z hlediska zisku.

Pokud bude muset Apple tlacit cenu hw dolu a snizovat marzi). 30% z kazde aplikace je podle vyse uvedeneho nadprumerny zisk (otazkou jsou samozrejme naklady na provoz iTunes Store a treba zisky z knih)...

Abych to shrnul - bez obsahu by Apple neprodavl HW tak dobre a do budoucna mu to dava sanci uspet na trhu, i kdyby museli jit s ceno HW na kost...

iTunes bude uz coskoro. Nie preto, ze by to chcelo apple, ale preto, ze bude musiet. Minuly rok to preslo cez komisie EU. Vysledok bol jasny. iTunes bude musiet byt vo vsetky clensky krajinach EU dokonca aj v krajinach, kde su najvacsou prekazkou licencne podmienky a autorske prava.
A este ma napadla jedna spekulacia :)
Poculi ste este minuly rok o zariadeni, ktore premeni iphone na kartovy platobny terminal???
Ten terminal da aj ipadu dalsie velke moznosti vyuzitia a dalsiu velku cielovu skupinu.
Já osobně v tom velkou budoucnost nevidím, spíš to spadne do kategorie jako ten tenký macbook. Pěkné, ale v praxi nic moc. iPhone jsou aplikace a internet v kapse s ovládáním jako žádný jiný telefon. Tohle je co? Do kapsy to nedáte a mít při delším používání klávesnici ve stejném úhlu jako lcd není moc komfortní. A proč připojovat externí k tak malému lcd? Raději bych šáhnul po klasickém ntb. Zatím osobně nechápu využití...
Ročně přečtu desítky knih... a nedokážu si představit, že bych je měl číst na obrazovce :-( (asi nejsem cílovka)...
Taky by to šlo použít jako levná verze dotykové pokladny do restaurace např.
@petrmara Mě jenom zaráží, že iTunes nerostou s iPhonem. Že je to pořád stejné.
@jankodera to mas pravdu, taky bych ocekaval vetsi rust..
Mě osobně přes počáteční skepsi iPad zaujal a jeho koupi rozhodně zvažuji. Umím si ho dokonale představit jako zařízení do obýváku, na kterém si přečtete noviny, surfujete na webu, prohlídnete fotky.

Na rozdíl od iPhonu myslím, že je tu i trošku jiná cílovka. Velmi dobrý například iPad může být pro starší lidi, kterým počítač zkrátka k srdci nikdy nepřirostl, ale zároveň by ocenily snadný přístup k webu a multimédiím z křesla v obýváku.

"Jak si to Apple představuje s tím Flashem?" Ignoraciou. Drzim palce, aby mu to vydrzalo. PS: obcas spacham nejake .swf :-)
Pozrite sa: Applu je zrejme jedno ci bude vyrabat iPhone alebo iPad alebo oboje. Cenovo na tom moc nestrati, mozno teraz na zaciatku musi predat nejaky starterpack aby vykryl problem. Jeho problem je predat obsah. Vsetky reci okolo parametrov hardwaru su uplne smiesne :-)
Souhlasím s Petrem, že obsah je tahounem. Iphone jsem taky nekupoval kvuli dotykovému displeji apod., ale pro možnost využití tisíce aplikací, které opravdu aktivně používám. No a na co je iphone pro jeho velikost krátký, tak to můžu pohodlně dělat na ipadu-knihy, videa, fotky, .. Cítím u veřejnosti podobnou skepsi jako při uvedení iphonu. Chci jen říct, že to je normální, že někdo nějaký produkt využije a někdo jiný pro něj nemá uplatnění. Všichni máme odlišné životní styly a proto nehledejme univerzální produkt pro všechny.
" iTunes bude uz coskoro. " nechcem biť rýpal lebo čo ale problém je že EK schválila toto nariadenie v rámci menovej únie ... takže to asi nebude platiť pre krajiny ktoré nie sú v eur zóne ... teda pokial sa nemilí ale ja sa mýlim často :D
@rony
Ignorace Flashe je projevem přehnaného sebevědomí až arogance. Apple zřejmě očekává, že populární facebookové hry jako Farmville, na kterých jsou jejich uživatelé opravdu závislí, jejich autoři předělají do podoby nativních aplikací. Ale nepřepočítal se tentokrát? Nebude silnější tlak uživatelů, kteří chtějí to avizované "nejlepší zobrazení webu"? Jinak, vůbec téhle strategii nerozumím. Flash konkuruje AppStoru, jistě. Ale to přece nejen Flash, ale i čím dál mocnější JavaScript, obzvlášť s chystaným HTML 5. To hodlá Apple úmyslně mrzačit i JavaScript v Safari, aby v něm nevznikaly příliš výkonné aplikace? To chce vrátit web o 10 let nazpět, do doby, kdy na něm byly pouze dokumenty, nikoliv aplikace? V tomhle souboji o samotnou podstatu webu přece nemůže vyhrát. Leda ještě nějaký rok vydojit z AppStoru maximum a pak kapitulovat.
Ano jde o obsah. Design process by mel byt zamereny zasadne na obsah jak v UI webovych aplikacich, tak i v mobilech ci tabletech.

O co jde ale jeste, iPad je proste orientovan na konzumaci obsahu, ne na tvorbu, proto v tom neni treba hledat notebook s plnohodnotnym OS.

Jde o to, ze diky takovymu zarizeni jsem schopen konzumovat obsah v situacich a v prostredich, ve kterych to nejde ani s telefonem ani s notebookem.

iPhone je tomu malinko bliz, je to prvni zarizeni se kterym jsem psal email nebo procital web ci knizku ve vane, v posteli nebo v autobuse. Proste proc se zvedat a sedat si na mene pohodlonou zidli k pocitaci, kdyz to muzu udelat z postele?

A iPad tohle resi jeste s daleko lepsi User Experience nez iPhone. Proste sedet u pocitace kvuli beznym taskum je dnes uz docela old school.

Samozrejme o HW specifiakci nejde, 1 GHz CPU je vic nez dost, takze resit zabomysi valky kvuli prkotinam je blbost, dneska proste pouzivaj von Neumann architekturu uz i bezni lide:))

A nenechte se mast prvni keynote, iPhone dnes taky neni uz ten co v roce 2007.

Posledni vec, z pocatku se muze prave zdat, ze provadet bezne tasky z takovyho zarizeni je luxus. Ano, je, ale at chceme nebo ne, jednou se stanou tyhle zarizeni tak bezny, jako desktop nebo mobil, protoze cas jsou penize.

Ipad proste ukazuje, ze Apple dochazi dech a uz nema napady. Tak aby vyhodili alespon neco na trh, tak se rozhodli trapne zvetsit Iphone, ponechat vsechna omezeni a vydavaji to za genialni napad. Podle prvnich komentaru to ovsem vypada, ze se jim svet o tom zrovna presvedcit nepovedlo. Co ctu zahranicni tisk, tak nikdo nevita "genialni Ipad", ale komentare jsou ve smyslu: "dochazi Apple dech?", "to je vsechno?", "cekalo se vice".
Problem Ipadu je, ze nic z toho bylo prezentovano vlastne neumi. Jako ctecka knih je v porovnanim s opravdovymi cteckami typu Kindle zoufaly az trapny, jako zarizeni pro pristup na web velmi tezko pouzitelne, protoze Safari je nepouzitelny browser a nejake upravy grafiky na Ipadu to uz je uplne usmevne.
Proti Iphone ztratil nejvetsi vyhodu a sice to ze clovek taha mobil stale sebou, coz usnadnuje i vynikajici mobilita zarizeni. Tohle je krap se kterym se musim tahat, musim na nej mit futral a davat na nej furt pozor. V takovem pripade je ale jednodussi si vzit rovnou notebook na kterem narozdil od tohohle se da neco i udelat a rozdil ve velikosti neni prilis velky.
No s tim prave nesouhlasim. Stacilo by jen malicko, pridat USB, flash, multitasking a kameru a vsichni by z toho byli totalne paf. Takhle ale ten kousek porad chybi a pise se jak, ze nic moc...
Já už se na iPad těším a moc. Mám asi rok iPhone 3G a jsem s ním velmi spokojen. Hraju na něm hry, prohlížím web, poslouchám hudbu, podcasty, vyřizuju poštu, čtu na něm knihy, atd...
Na všechny činnosti, ke kterým používám iPhone (mimo telefonování) je iPad lepší, pohodlnější, rychlejší... je super představa, že všechny hry a programy, které jsem si stáhnul z appstore si jednoduše sesinchronizuju do Ipadu a v něm dostanou úplně jiný rozměr. Nejde jen o rozlišení, ale stejná hra na Ipadu bude mít třeba víc funkcí, nebo bude zobrazena větší část mapy atp.
Řekl bych, že díky iPadu ještě víc omezím používání stolního počítače doma. Pc bude zase o kousek víc jenom na práci, iPad na zábavu.
A nevím o jiném zařízení, na kterém by si mohla moje babička bez cizí pomoci a pohodlně prohlídnout fotky v elektronické podobě.
Myslím, že pokud Apple vyhodnotí ve svých průzkumech, že se iPad neprodává právě kvůli multitaskingu nebo kameře nebo flashi nebo USB, tak to tam rychle přidá. Jinak jsou to asi všechno zbytné věci a na vrcholu všech zbytečností je kamera. iPad se drží v ruce, což znamená, že se bude dost třepat. Jak může někoho napadnout chtít na takovém zařízení kameru směřující na obličej?
Tomáš Bleša: Flash tam nikdy nedá. Teda aspoň pokud Steve Jobs nezmění svůj názor, který už jasně a ostře deklaroval. Steve Jobs chce rozhodovat o všem - kdo bude mít tu čest poskytovat pro iPad videa (momentálně je to YouTube, napřesrok to může být někdo jiný), kdo bude smět vyvíjet hry, atd.
Kdyz uz jsme u toho cteni obsahu, ma jeste nekdo krome me problem s rozostrenym videnim pri pulhodince s ocima prilepenymi na displeji iphone?
Nebo je problem v mych ocich? :)
"Přitom Apple produkty, které udělaly v posledních letech revoluci, měly právě minimum funkcí a byly doslova "tupé" na ovládání." -- a přesně o tom to je. Apple vydělává nejvíce na zcela tupých produktech pro (často) tupé lidi, kteří nezvládnou ovládat složitější a pokročilejší věci. iPod je mizerný přehrávač, ale jeho primitivnost zaručuje, že i člověk s IQ 90 si jej koupí a úspěšně používá. Je zajímavé, že někdo je schopen považovat Apple za "průkopníka". To opravdu ne :) Bohužel, řada firem si všímá tržního úspěchu iDebilizace (lidé s nízkým IQ tvoří majoritu populace), a snaží se to kopírovat :(
Radku, tupé ovládání znamená jednoduché. Přístroj dělá to, co jsem po něm chtěl, a neobtěžuje mne tím, co chce on. Tedy si jej užívám, kvůli čemuž jsem si jej i koupil. Vážím si svého času a nemíním jej ztrácet nastavováním, i když jej zvládnu. Tomu se říká efektivita a je to bussines výhra - výhra. Pro lidi s nízkým, středním i vysokým inteligenčním kvocientem. Hezký večer. Taky Radek
@RadekHulan IQ mam jinde, nez je 90 bodu, presto jej radeji vyuziji na jine zalezitosti, nez je ovladani zarizeni. Jakehokoliv. Cim "tupejsi" (ve smyslu jednodussi) to zarizeni je a cim lepe zvladne to, co po nem chci, tim lepe. Vtip je v tom skloubit tyto dva pohledy do jednoho. To se Apple dari. Ostatni to nechapou a zkopiruji vzdy jen cast tohoto konceptu.
"Radku, tupé ovládání znamená jednoduché. Přístroj dělá to, co jsem po něm chtěl, a neobtěžuje mne tím, co chce on" --- ale kdepak. Jednoduchý ve většině případů znamená, že zařízení NIKDY nedělá to, co chci já, protože to prostě neumí. Jednoduchý znamená, že já se musím přizpůsobit, řadu věcí nedělat, řadu jich dělat pomaleji. Jednoduchý znamená především primitivní.

A to charakterizuje Apple. Primitivní produkty pro méně obdařenou část populace. Mohou samozřejmě vyhovovat i schopnějším lidem, ale primárně jsou iDebilní produkty zaměřeny na ty méně nadané, kteří složitější věci s více možnostmi prostě nezvládnou.

Z obchodního hlediska je zaměření na méně nadanou část populace skvělé, ale není to o inovacích či genialitě. Právě naopak :)

:) Pokud potřebuješ a využiješ vše, co ti složité nástroje nabízejí, pak pro tebe Apple samozřejmě není a ani bych ti jej nedoporučil. Já jsem zjistil, že vždy, když jsem si koupil zařízení, které mělo plno funkcí, tak mě to na jednu stranu hrozně uspokojovalo (mohl jsem toho dělat opravdu hrozně moc!), ale zároveň jsem se musel řadu věcí učit a ve finále jsem vždy využil jen 10%. Ano, měl jsem skvělý pocit, že MOHU, ale k ničemu mi to nebylo.

Cesta jednoduchosti a efektivity mi přijde zajímavější, proto od doby, co mám iPhone, nemám potřebu hledat jiný telefon. A před tím jsem tuto potřebu měl vždy po pár měsících od nákupu (co když ten nový telefon od Nokie umí více? Atd..).

Chápu, že tobě jde o funkce, benchmarking, atd. Mě jde o efektivitu a jednoduchost. Nechci přemýšlet, jak to zařízení použít, chci jej používat. O obchodním modelu Apple není třeba pochybovat, jak nám akcie ukazují. Genialita je v jednoduchosti. Genialita je v začlenění technologií do běžného života.

Já Petře nezpochybňuji, že v extrémních případech primitivní Apple může vyhovovat i chytrým lidem :) Stává se... Zaměření Apple ale není na chytré lidi, ale na segment těch méně nadaných, kteří prostě nemají genetické předpoklady na pochopení byť mírně složitějších věcí, a to je jeho trh.

Apple neznamená nic ve firmách, NIKDO nepoužívá Apple jako servery, skoro nikdo na jejich PC nepracuje. Skoro každý ale má jejich MP3 přehrávače. Běžné spotřební či módní cetky na jedno použití bez výměnné baterie. Tam, kde o nic nejde, tam je Apple používaný.

A není to o "revoluci" či "genialitě" a chytrých zařízeních, ale o navržení zařízení a uplatnění marketingu tak, aby to méně nadaná masa koupila.

Doby, kdy Apple znamenal high-end trh jsou dávno pryč, tak 10-15 let (a Apple v té době měl velice blízko ke krachu, finančně jej zachránil i Microsoft).

Souhlasím s Radkem. Taky bych chtěl na iPodu unixový shell a konfiguraci dělat tak, že si edituju /etc/ipod.conf. Ani si do něj nemůžu doinstalovat nový codec. Krám omezenej. Od té doby, co jsem opustil Windows je můj mozek tak nevyužitý a přitom teď dělám víc práce. Potřeboval bych něco upravovat ve windows registru jako mentální cvičení. Ach jo.
Jak jsem předpokládal, neshodneme se :) Ale je dobře, že jsme se mohli oba v klidu vyjádřit...
Radku, bud trosku kreativni. Odpoved je uplne jednoducha. Treba na zapisovani. Koupis si iPad a klavesnici a zapisujes. 100x lepsi nez tuzka a papir. Protoze papir dlouho nevydrzi, a pravopis, opravdu ho prectes? Opravdu ho precte kazdy? To uz zalezi na cloveku. Ale jak rikal Steve, iPad ma byt neco mezi netbookem a laptopem. Lepsi nez laptop je v tom ze je krase prenosny a lehky. Muzes to nosit zkoro kamkoliv pujdes, staci mit tazku. O hodne lepsi nez nosit laptop ktery nekdy muze vazit az 3 kila. Idealni do skoly. Lepsi nez netbook protoze je rychlejsi, a nekdy i vetsi. Netbook je... sracka. Levna, pomala, nevydrzi a hrat na tom hry? To pochybuju.

Vsichni mi rikaji: "hele tony, proc kupovat ipad kdyz uz mas iPhone? Dyt iPad je jenom zvetsena verze iPhone a taky o hodne drazsi", ja jim vzdycky odpovim takhle: "aha, takze bazen je jenom zvetsena verze me vany, a je o sto krat drazsi, presto ho porad mam a spousty lidi ho maji".

:-D je hezký zpětně číst ty komentáře :-D tak pánové kolik z vás má iPad :-D a tím myslím ty rejpálky :-) zajímalo by mě to :-) jen tak z hecu přesvědčil vás Apple?
iPad nemám a od odby, kdy jsem sem psal komentář, jsem potkal 3 lidi, kteří jej mají.
Mno, já si místo iPadu pořídil PlayBook od BlackBerry a nelituji. V mnohém iPad myslím i hravě překonává :-)
1 visitor upvoted this post.