Tip pro fotografy - když nemáte po ruce stativ

Nošení stativu s sebou při focení patří z mého pohledu k záležitostem, kterým se snažím výhnout (stačí batoh s několika objektivy na zádech). Přesto se člověk dostane do situace, kdy by se mu stabilnější základna hodila.

Pak je potřeba se při focení buď dobře opřít a udržet delší čas, nebo položit foťák na batoh (nebo pytlík s fazolema/rýží), který použijete jako stabilizátor. Dalším dobrým (a sakra starým trikem) je použítí šňůřy přiděláné ke šroubu, který je umístěn v závitu fotoaparátu. Na provázek pak stačí stoupnout a napnout jej a máte stabilní držení přístroje. Respektive určitě stabilnější než při držení z ruky.

Vyšší level tohoto triku je provázek použít jako smyčku, na které stojíte oběma nohama. Šance na pořízení nerozmazané fotky se rozhodně zvýší. Pokud nevíte, kde v rychlosti sehnat šroub určený pro závit fotoaparátu, a přitom máte stativ, zkuste použít sundavací plošku, která je zpravidla součástí stativu a slouží k rychlému nasazení/sundání fotoaparátu. Trik přejat z instructables.com.