Podepsané elektronické knihy - řešení problémů s DRM?

Dnes jsem měl možnost narazit na pěkné vylepšení v oblasti nákupu elektronických knih u vydavatelství Peachpit. Peachpit nabízí jak elektronické knihy (bity), tak knihy klasické (myslím tím ty papírové) v podobě atomů, které nesou řadu nevýhod - cena, poštovné z USA a samozřejmě čekání, než vám kniha dorazí.

V oblasti eBooků máte možnost si koupit PDF chráněné DRM, které je ale z podstaty vázáno na Acrobat Reader a tím pádem uzavřené řešení, které nejste schopni používat bez omezení ve všech čtečkách. A s tímto problémem si Peachpit poradil velice chytře - začali nabízet Watermarked PDF. Jinak řečeno si koupíte klasické PDF, které ovšem nese váš podpis - jak je vidět na obrázku. 

Máte jej bez jakékoliv ochrany, tzn. PDF otevřete opravdu všude a nepotřebujete Acrobat Reader, máte jej okamžitě a za lepší cenu, než tištěnou knihu. Hlavním benefitem je samozřejmě absence DRM a tím pádem zcela libovolná možnost používání na více zařízeních nebo tisku na vlastní tiskárně. A v případě, že se PDF dostane mezi “běžné” uživatele, dá se lehce zjistit, kdo jej pustil do světa.

Není toto nejlepší kompromis pro elektronické knihy? Mít knihy podepsané a přitom neomezovat uživatele ochranou, respektive nemožností používat knihu v plném rozsahu?

Pro zajímavost - Watermarked eBook FAQ
10 responses
Je to pěkné řešení. Takhle to už pár let děláme s předplatitelskými PDF našich časopisů. V hlavičce i jinde na stránkách je informace o tom, komu PDF patří. Takže když ho najdeme na warezu, víme, komu zaklepat na dveře.

Totéž dělají u nás i Palmknihy. Lidi ale křičí, jak si může prodejce ebooků dovolit požadovat od nich takovou informaci. A co když potom budou chtít knihu prodat. Co když ji ztratí a rozšíří se bez jejich vědomí...

Myšlenka je to hezká (dokonce to u nás tuším praktikoval časopis computer), nicméně se obávám, že pokud to skutečně někdo bude chtít odstranit, tak to nebude příliš těžké.
Navíc pokud by to doopravdy funguvalo, tak jen u pdf - což je trochu škoda, protože čtení na ipadu/kindlu/atd není zase tak super.
Já se s tím setkal u vydavatelství www.manning.com. Koupil jsem na amazonu papírovou knihu a v ní byl kód, který jsem vyplnil na webovém formuláři a dostal jsem PDF verzi knihy s mým jménem v patičce každé stránky. Super služba.
To Marek Lutonský: U knih bych to pochopil, ale u časopisů? On někdo krade PDF Computeru? Jak často klepete na cizí dveře? Chodíte i do sběrných surovin?
Osobne bych se takovemu reseni nebranil. Je to vlastne trochu takovy elektronicky "Ex Libris". Problem vidim spis v tom, ze ve zdroji PDF-ka se da tato informace najit a pripadne odstranit/nahradit. Ale samozrejme to urcite procento lidi od sdileni odradi.
Bimboss: My už několik let nabízíme zvýhodněné elektronické předplatné časopisů, kdy si předplatitel stahuje pouze PDF. A ano, hlídáme si, aby ho nekoupil jeden člověk a potom nenasdílel celému internetu.

Makovec, Jakub Koudelka: Za celou dobu se ochranu nepodařilo nikomu odstranit. Vždy jsme poznali, odkud se PDF vzalo. A to se snažilo hodně lidí. Když se udělá vhodná kombinace viditelných a skrytých prvků, je to pro ochranu dostačující.

Jenže námitka k nevhodnosti PDF pro čtečky je důležitá. U textových formátů se tato ochrana aplikuje obtížně.

a jde takové podepsané pdf převést na nějaký jiný formát, který by byl vhodnější pro čtečky? odhaduji že ne a že to pdf je napevno zalomené na (nejspíše) A4
Tenhle ty ochrany se mi taky moc líbí. Ale bohužel se už tolik nelíbí vydavatelům. Co jsem tak pochopil, tak to nepovažují za DRM a tudíž je to pro ně neprůchozí. Z toho plyne bohužel plyne, že se českých knih na kindlu asi jen tak nedočkáme. Leda by amazon přehodnotil politiku pro zahraniční, neanglické, nakladatele.
2 visitors upvoted this post.