Online vs. Offline ... Bity vs. Atomy

V úterý jsem měl možnost s Ivem sedět u jednoho stolu a oba jsme měli na klíně MacBooky, na stole jídlo a takovéto setkání se zpravidla neobejde bez kontroly a testování nových utilitek - obligátní otázka "Co máš novýho?" zazněla i tentokrát a rozhovor se od pracovních záležitostí stočil úplně jiným směrem. Proběhla důkladná kontrola ikonek v Docku a hlavním menu, chvilka diskuze o GTD a iCalu a nakonec polemika o tom, proč je lepší používat offline čtečku místo online Google Reader. Osobně preferuji Google Reader, neboť jsem schopen nové příspěvky číst i z telefonu (Nokia e61), takže v tomto směru volím online verzi. Ivo naopak sází na offline klienta.. OK, proč ne. Ale už nemusí.

Google totiž představil Google Gears - rozhraní, které umožňuje online služby Google provozovat offline na počítači. Hrozná věta. Ale abych to vysvětlil, prostě a jednoduše si můžete například u RSS čtečky stáhnout veškeré kanály k sobě do počítače a listovat jimi, i když jste bez připojení na internet. Jak by řekl Borat, "very nice!"

Ukazuje to taky novou cestu Google? Od nepaměti nás masíruje online verzemi svých aplikací, aby nám nyní nabídl možnost si data stáhnout a v rámci Firefoxu (nebo Flocku) s nimi pracovat kdykoliv. Celé to funguje tak, že si stáhnete doplněk pro zmíněný prohlížeč a následně se v menu Google Readeru objeví položka "Go Offline". Po kliknutí dojde ke stažení dat do počítače a vy se můžete nerušeně třeba v letadle probírat stovkami článků, které se vám v RSS čtečce nahromadily.

Pokud se nepletu, Gears nyní fungují pouze u Google Reader, ale asi nic nebrání tomu, aby stejným způsobem v budoucnu fungovaly i u kalendáře, Gmailu nebo třeba Google Docs... to bude mazec...

A když už tu probírám online a offline svět, řešil jsem teď ještě jeden zádrhel. Už asi tři týdny chci napsat na blog příspěvek o využití Flickru pro jiné účely než jsou fotky přírody, přátel a každodenního života. Na toto téma jsem četl skvělý článek v knize Lifehacker's 88 Tech Tricks to Turbocharge Your Day, kterou jsem si před pár měsíci koupil na Amazonu. Před dvaceti minutami jsem ji potřeboval fyzicky lokalizovat v bytě a zmíněný článek si přečíst a citovat zde. Nenašel jsem ji. Někde tu je, ale čert ví kde. Jako nejjednodušší cesta se jevilo nalézt na rapidshare.com ebook verzi, stáhnout ji a nalézt článek ve tomto PDF. Zabralo mi to i se stažením asi 60 sekund. Jasně, není to košer, ale když už mám verzi v podobě atomů oficiálně koupenou, od celníku zkontrolovanou a kdesi zahrabanou v bytě, tak to snad není takový prohřešek.

BTW, co preferujete online nebo offline? Atomy nebo Bity? Volím Online a data v podobě Bity. Atomy zabírají moc místa, nedá se v nich vyhledávat a když už je teď všechno (a všichni ... viz například nový klip Linkin Park) tak hrozně zelené, tak jsou taky neekologické...