Modrá Session - můj pohled z druhé strany

V druhé půli února se v holešovické LaFabrice konala konference Modrá Session (gen. partnerem byla společnost Skype), která pro mě osobně měla důležitý význam. Jednalo se o sérii čtyř přednášek lidí, kteří pracují ve firmě Skype a chtěli se s návštěvníky podělit o své vize a výhledy do budoucna. Primárním úkolem tak bylo seznámit českou IT komunitu s vizí společnosti a získat cennou zpětnou vazbu. Upřímně řečeno, nešlo o představení produktu jako takového (je tu někdo, kdo nezná Skype? Dost bych se divil...), ale spíše o zahájení komunikace, představení konkrétních lidí a zaměření se spíše na to, kam firma směřuje a jak například vnímá VoIP.

Sten Tamkivi

Pro mě osobně to byl zcela nový pohled na věc, protože tentokrát jsem neměl možnost sedět a v klidu sledovat přednášky, ale dostal jsem nabídku celou akci moderovat a stát tak na pomyslné druhé straně barikády, což pro mě byla ohromná zkušenost vykoupená několika lehce stresovými dny, kdy jsem se na novou roli připravoval. Naštěstí vše dopadlo dobře, nikomu jsem nezkomolil jméno, nepřiřadil jinou pozici nebo nezakopl o jeden z nastražených kabelů na pódiu. V tomto směru patří z mé strany velký dík všem, kteří si na mě vsadili a tuhle šanci mi dali.

Tiit Paananen

Tato nová role měla i tu výhodu, že jsem měl možnost lépe poznat řečníky v několika hodinách před samotnou akcí osobně. Podobná setkání jsou vždy příjemná v tom, že máte možnost člověka zastupující určitou funkci/roli poznat v přátelském hovoru, abyste jej o chvíli později zažili jako profíka na pódiu. A zpravidla zjistíte, že lidé na vysokých postech zpravidla nemají potřebu "kecat" vám do vaší práce a řídit okolí. Znají své povinnosti, vědí co se od nich očekává a stejně
tak vědí, jaká je vaše úloha. Praxe a zkušenosti jim dávají nadhled, který vám zajistí hladkou spolupráci. A v duchu otevřenosti se nesla jak samotná diskuze mezi námi, tak i ven k návštěvníkům. To je mimochodem další věc, která se mi na Modré Session líbila - uvolněná atmosféra, kdy jste jako návštěvník akce mohl hovořit se zajímavými lidmi a přitom popíjet na baru oblíbený rum.

Dan Berg

Hlavními řečníky byl jednak Philippe Bernard (General Manager Skype Prague), který celou konferenci uvedl a dále Tiit Paananen (Head of QA), Dan Berg (Chief Technical Officer) a Sten Tamkivi (Skype Evangelist). Tiit je znám jako parašutista a milovník adrenalinu a tato témata se objevila i v jeho prezentaci, kde se snažil dát dohromady své zkušenosti ze sportu se svou prací (to ovšem mohl být i menší šok pro ty návštěvníky, kteří očekávali trochu jiný obsah). Dan se zaměřil na kontroverzní téma - jeho přednáška měla název VoIP is dead a hovořil především o tom, že hlas (voice) je pouze jednou z částí komunikace a že budoucnost bude spíše patřit videu a všudypřítomnému softwarovému řešení - Skype. V tomto bodu navázal i Sten, který se ve své přednášce zaměřil právě na budoucnost, která by dle jeho slov měla být o všudypřítomné komunikaci a softwarovém řešení, které bude nabízet více forem komunikace (audio, video).

Modrá Session se mi líbila, i když můj názor může být hodně ovlivněn tím, že jsem se ní tak trochu podílel :). Ovšem nešlo jen o samotné přednášky, ale i o možnost poznat řadu lidí posléze na baru. Osobně jsem rád, že Modrá Session byla v tomto směru spíše pohodovou konferencí, než strojeným setkáním. Byl to příjemný večer!