Jsem první Fonero v Česku!

Pro lidovky jsem začátkem týdnu napsal článek o globální WiFi síti FON, jejíž členové si říkají Foneros a zjednodušeně řečeno vytvářejí celosvětovou komunitu jež mezi sebou sdílí WiFi připojení - blíže viz samotný článek v lidovkách.
A vzhledem k tomu, že se mi podobné nápady líbí, investice pár Eur mě nezabila a v Čechách zatím žádný fonero není (alespoň dle mapy na fon.com), rozhodl jsem se stát členem a rozběhnout vlastní hotspot (jinak řečeno, vždycky jsem chtěl být v něčem první a tady mám šanci, pokud už u nás nějaký fonero je, ať mi to raději neříka :-)).

Celé to proběhlo tak, že pár dnů po objednání dorazil balíček od UPS, který obsahoval předinstalovaný router, kabely a jednoduchý návod skládající se z popisku - do této zdířky tento kabel a jeho druhý konec do vašeho domácího routeru. Tečka. Tak jednoduché to je a pokud používáte standardní připojení k internetu (kabelový modem, ADSL) a máte možnost připojit další zařízení přes ethernet, je pro vás zapojení vlastního hotspotu s logem FON otázkou pár minut. Na obrázku je vidět kompletní balení, které od společnosti FON dostanete - kotě není součástí.

Trochu jsem si s routerem hrál a jedná se standardní Linksys WRT54G s linuxem, který je upraven pro potřeby sítě FON. Jinak se jedná o DD-WRT v23 firmware, který lze teoreticky upravit a rozeběhnout i na vlastním routeru. Ale dost technických detailů. Jsem Fonero # 65136 a pokud se budete pohybovat na Praze 6 v okolí Flemingova náměstí, máte možnost se na můj hotspot připojit. A aby nechyběl pojem Web 2.0 - firma FON připravuje nový router, který by měl mít označení Web 2.0 WiFi router a bude posílán novým členům od podzimu tohoto roku. Údajně by měl mít pokročilé funkce pro sdílení obsahu a napojování na P2P sítě.. no nechme se překvapit.