David Allen - Aby vše klapalo - vyplatí se investovat?

Davida Allena jako duchovního otce metody Getting Things Done asi není potřeba na tomto blogu představovat - asi většina z vás už o GTD slyšela, nebo se tuto metodu snažila aplikovat do svého života. Zatímco stěžejní kniha GTD (v českém překladu Mít vše hotovo) u nás vyšla nedávno, v USA je tomu již sedm let, kdy se tato kniha objevila na pultech obchodů. A zcela logicky byl David Allen pod tlakem trhu a tím pádem i postaven před zásadní otázku - co napsat teď? Vymýšlet nové postupy okolo GTD? Nebo probrat GTD více do hloubky? S podobnými otázkami jsem k nové Davidově knize Aby vše klapalo přistupoval.

Osobně se přiznám, že po začtení se do prvních stran jsem se začal obávat, zda v podobném duchu je i zbytek knihy. První strany obecného úvodu proč je GTD "nejlepším systémem" na světě nejsou zrovna nejzábavnějším čtením a spíše vám přijde, že čtete hutný text bez zásadního obsahu, než nové a inspirující myšlenky. Jak jistě pochopíte, začátkem jsem se nemohl nechat odradit a musel jsem knihu z principu dočíst.

Když se vrátím k otázce v úvodu - zda se Allen zaměřil na nové postupy nebo spíše probral GTD více do hloubky, tak odpověď je Ano - tzn. zaměřil se na oboje. Novým rozšířením k metodě GTD jsou základy sebeřízení - čili pohled na to, zda jste spíše v situaci hasiče požárů, nebo naopak kapitána, který se primárně zaměřuje na dlouhodobé cíle (tento popis je samozřejmě hodně zjednodušený). Zajímavá myšlenka, knihu na ní nepostavíte, ale rozhodně se jedná o nový obsah, který dříve Allen nepublikoval. 

Zbývající dvě třetiny knihy podle mě přinášejí to nejzásadnější - pohled na GTD z trochu jiné perspektivy, než nabízí Mít vše hotovo. Toto chápu jako hlavní přínos Aby vše klapalo - to, co už znáte, dostanete naservírované v trochu jiné podobě a umožní vám to lépe si prohloubit znalosti GTD. Asi mi po přečtení dáte za pravdu, že především jednotlivé horizonty jsou zde popsány velice dobře a jdou více do detailu, než šla první kniha. Mimochodem, řada uvedených příkladů a materiálů byla doposud používána v Allenových seminářích a po několika letech se tyto informace dostaly i do knihy (Jedná se konkrétně o GTD Mastering Workflow). 

Kniha Aby vše klapalo dále přináší implementaci GTD do firem, resp. nabízí společnostem nové myšlenkové pochody při specifikování cílů a hodnot. De facto stejné postupy, které jste schopni aplikovat na svůj život v rámci GTD, jste schopni aplikovat i na firemní prostředí. Týká se to samozřejmě především horizontů, jejichž definování vám může ujasnit, jaké jsou hodnoty a cíle vaší společnosti a kam směruje.

Můj osobní pohled na knihu je ve finále pozitivní - když se prokoušete začátkem, máte šanci, že se dozvíte řadu nových informací a kniha splní svůj účel. Osobně vám v každém případě doporučuji dočíst nejdříve Mít vše hotovo a zkusit GTD implementovat do svého života a až po čase se zkusit podívat na Aby vše klapalo. Budete mít bezpochyby řadu otázek, které vám kniha zodpoví.

4 responses
mám z té knihy stejný dojem... jsem teď někde v polovině, ale po pár prvních stranách to vypadalo fakt všelijak... není to asi nezbytné čtení úplně pro každého, ale spíš pro někoho kdo rád přemýšlí, potřebuje mít věci v kontextu a chce jít víc do hloubky...
Doma mám obe, práve som dočítal GTD. Tak si nechám poradiť, nechám si na druhú pauzu, zatiaľ čo implemetnujem gtd :)
Také uvažuji o koupi. Nejspíš si nyní po třech měsících ještě jednou přečtu Mít vše hotovo a teprve pak si Aby vše klapalo koupím...
1 visitor upvoted this post.