Apple naděloval

Jak se dalo očekávat, Apple včera představil nové iPody, iTunes a především prodej filmů přes internet a iTV. Apple tak ukázal kompletní řešení - máte možnost, kde nakoupit, co nakoupit a v čem to poslouchat (iPod) a sledovat (iPod, iTV). iTV tyto možnosti rozšiřuje a umožňuje sledovat filmy, hudbu a fotky z jednotlivých počítačů na domácí síti. Stačí připojit iTV k televizi a přes dálku procházet menu ala Front Row.

Co mě osobně u celé koncepce oproti konkurenčním řešením zaujalo, je podpora více operačních systémů. Zatímco URGE či Amazon Unbox jsou určeny pouze pro Windows uživatele, Apple nabízí řešení jak pro Macy, tak pro PC - iTunes Store není vázané na operační systém, ale právě pouze na iTunes. Apple se tak paradoxně stává "otevřenou" platformou, která podporuje Windows i Mac OS X. Totéž platí i pro iPody, ale třeba i Windows, která na počítačích Apple nyní běží nativně. Abychom ovšem byli spravedlivý, je nutno podotknout, že Apple si do svého zorného pole jen tak někoho nepustí a pro konkurenci je problém dodávat chráněný obsah pro iPody a Mac OS X. DRM je prostě to, co si Apple hlídá a pokud chce konkurence chráněný obsah na Apple stroje dostat, má prostě smůlu.

Detailní info viz článek na MujMacu. Jinak konkurenci pro iTunes chystá i Universal a to tak, že chce nabídnout hudbu kompletně zdarma. Uživatelé na oplátku budou muset sledovat reklamu a tím si na skladby "vydělat".
Zarážející zůstává fakt, že Apple celou akci nepřesunul do Evropy na konané Apple Expo, které se tak dostalo zcela mimo zaměření médií a stalo se tak lokální pařížskou výstavou.. škoda :-(