6. března 2007, Lidové noviny - Budík, který před svým vypnutím uteče

Budík na nočním stolku má dvě základní funkce – ukázat svému majiteli, kolik je právě hodin, a především jej ráno vzbudit. Druhý úkol ovšem nebývá jednoduchý, protože majiteli stačí stisknout jedno tlačítko a budík je umlčen. Má-li opravdu spolehlivě vyhnat spáče z postele, je potřeba použít budík nové generace. Třeba Clocky – budík, který jen tak nedohoníte. Clocky se chová stejně jako klasický budík, pořízený v běžném hodinářství: ukazuje čas a ve zvolenou hodinu začne vydávat nepříjemný zvuk, jenž má vzbudit spícího člověka. První zazvonění je ještě normální, ale pak přijde změna. Jakmile budík spustí podruhé, začne se pohybovat, seskočí z nočního stolku a za vydávání zvuků se snaží dostat z majitelova dosahu. Tím donutí člověka vstát a budík nadobro vypnout, což splní hlavní úkol – dostat spáče z postele.

Aby se Clocky mohl pohybovat, obdařili jej jeho tvůrci po stranách dvěma bytelnými koly, která jej za běžných okolností udrží v rovnovážném stavu a na jednom místě. Jakmile ovšem dojde k úprku z nočního stolku, dokáže seskočit z výšky až 50 centimetrů a pomocí kol se pohybovat dál. Z toho důvodu je dobré nenechávat na nočním stolku v cestě budíku předměty, kterým by vadilo svržení, například brýle nebo skleničku s vodou.


Budík pohánějí dvě baterie, které jej udrží při životě až osm měsíců (v závislosti na tom, jak často musí po ložnici cestovat) a zvládne vydávat zvuky o hlasitosti do 80 decibelů. Jeho budící cyklus trvá asi 30 vteřin, kdy se po dosažení země začne chaoticky pohybovat po podlaze a standardní budíkový řev doplňuje o nárazy do postele či do zdi. Při setkání s překážkou se začne točit dokola. Po zmíněných třiceti vteřinách si Clocky odpočine a dá svému majiteli šanci jej vypnout. Pokud se tak nestane, začne po nastaveném časovém úseku celý cirkus nanovo.

První návrh budíku Clocky byl představen již v roce 2005, kdy si získal pozornost především uživatelů internetu. Nyní přichází do prodeje finální produkt, za kterým stojí autorka původního prototypu Gauri Nanda.

Clocky je dodáván ve třech barevných kombinacích (bílá, světle modrá a světle zelená) a na webových stránkách nandahome. com je nabízen za 50 dolarů.